14. Festival krátkých filmů Praha oslaví sekcí Bergman Revisited stoleté výročí narození jednoho z nejvýznamnějších filmových režisérů 20. století

Promítat se bude v pražských kinech Světozor a Pilotů.
 
 
Již počtrnácté budeme mít možnost prozkoumat aktuální pohled na světovou krátkometrážní tvorbu. Organizátoři MFF Karlovy Vary totiž pořádají další ročník Festivalu krátkých filmů Praha.
 
„Během uplynulých roků si tato přehlídka vytvořila vlastní tradici a fanouškovské zázemí. Jsme rádi, že jejím prostřednictvím přinášíme publiku nejen to nejlepší ze současné světové produkce krátkometrážní tvorby, ale v rámci soutěžní sekce dáváme i mladým českým filmařům prostor představit svá díla v oblasti, která u diváků získává stále větší oblibu,“ prozradil prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Festival krátkých filmů Praha se letos zaměří na silné ženské příběhy z Amazonie či portugalského režiséra Gabriela Abrantese. Opomenuto nezůstane ani stoleté výročí narození jednoho z nejvýznamnějších autorských filmových režisérů 20. století Ingmara Bergmana. Sekce Bergman Revisited uvede krátké filmy šesti švédských režisérů, které různými přístupy reflektují Bergmanovu tvorbu. 

Z konkrétních kraťasů jmenujme například Dívku, která tančila s ďáblem režiséra J.P. Mirandy Mariy nebo film Violet Sunday režisérky Any Cristiny Barragán, jejíž film Alba reprezentoval Ekvádor na loňských Oscarech. Ochuzeni nebudeme ani o oblíbené sekce, jako je například Brutal Relax Show plná extrémních a hororových titulů. Pro vyznavače neotřelých vypravěčských postupů a výrazových prostředků je určeno LABO, program složený z filmů pohybujících se na hraně experimentu a konvenční hrané produkce.

V porotě Mezinárodní soutěže krátkých hraných filmů, která je stěžejním bodem programu festivalu a nabídne téměř dvacet filmů z celého světa v délce do 30 minut, letos usedne polský režisér a scenárista Tomasz Wasilewski (Spojené státy lásky, 2016), mezinárodně uznávaný americký filmový kritik, video-esejista a filmař Kevin B. Lee nebo nezávislá dramaturgyně Laurence Reynolds.
 
Co: 14. Festival krátkých filmů Praha

Kdy: 23. až 27. ledna 2019

Kde: v kině Světozor a v kině Pilotů

Podrobnosti: pragueshorts.com

 
(Úvodní foto: PragueShorts, Violet Sunday – sekce Amazona)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací