Filmové události #02/19: Zlaté glóby byly rozdány

A „award season“ tak oficiálně odstartovala.
 
 
Jsou tu i první informace ohledně letošního Febiofestu. Česká televize zase uvádí nový seriál o strážmistrovi Topinkovi. Stream.cz zase chystá nový pořad. Na druhé straně se v Jumanji 2 objeví Danny DeVito. A herci byli oznámeni i pro prequelový seriál ze světa Hra o trůny. Je tu i nový trailer ke Captain Marvel. Závěrem pak Čtyřlístek slaví padesát let.

 

#02/19

Úvod roku je již tradičně spjat s nastupujícím obdobím udílení filmových cen (tzv. „award season“), které vždy odstartují Zlaté glóby. Ty se letos uskutečnily v neděli 6. ledna. Letošním 76. ročníkem pak provedli herci Andy Samberg a Sandra Oh. Mezi nejúspěšnější filmy patřily Bohemian Rhapsody, Green Book či Vice a seriály American Crime Story: Assassination of Gianni Versace, The Kominsky Method nebo The Americans. Z herců a hereček si pak odnesli sošky Rami Malek, Christian Bale, Glenn Close, Olivia Colman, Mahershala Ali, Regina King, Richard Madden, Sandra Oh, Michael Douglas, Rachel Brosnahan, Darren Criss, Patricia Arquette, Ben Whishaw a Patricia Clarkson. V této „award season“ se pak mohou fanoušci filmu těšit na britskou BAFTu, SAG Awards či Oscary.

Filmová sezóna letošku se však rozjela i po festivalové stránce. Hlavně tedy v Česku. Pořadatelé Febiofestu totiž v uplynulých dnech oznámili první informace o připravovaném šestadvacátém ročníku. Návštěvníci budou letos moci vybírat z více než 150 filmů z šestnácti sekcí. Bez povšimnutí nezůstane ani televizní a seriálová tvorba zařazena do skupiny TV now. V Praze budou snímky k vidění v kinech CineStar Anděl, CineStar Černý Most, Ponrepo a v Městské knihovně. Festival pak potrvá devět dní, od 21. do 29. března.

Zůstaňme na chvilku ještě na domácí scéně. Věrní fanoušci seriálu Doktor Martin jistě znají strážmistra Topinku. Pořad o nabručeném doktorovi, co se bojí krve, se v minulém roce rozloučil s poslední řadou i filmem, na řadě je teď jeho policejní kolega. Česká televize totiž uvedla seriál o Strážmistrovi Topinkovi zaměřující se na stejnojmenného policistu. Titulní roli si zahrál Robert Mikluš, v dalších rolích se pak objeví Jenovéfa Boková, Jiří Bartoška či Veronika Freimanová. Seriál měl premiéru na prvním kanálu ČT, kde se bude vysílat v třináctidílném cyklu každý čtvrtek od 20:00.

Česká televize však není jediná, kdo přišel s novinkou, internetová stanice Stream.cz již v neděli představí populární seriál Lajna z hokejového prostředí. Objeví se zde Jiří Langmajer coby kouč Luboš Hrouzek či Hanka Vágnerová, která se zde představí coby typická zlatokopka, bývalá prostitutka a nyní tanečnice u tyče a partnerka zmíněného Hrouzka. Jeho syna pak ztvární Zdeněk Piškula. Osmidílný seriál bude od neděle k vidění nejen na Stream.cz, ale i Seznam TV od 20:30 hodin.

A teď zpátky do světa! V pokračování akční komedie Jumanji se objeví i Danny DeVito! Ano, už je to tak, slavný komik si tu střihne jednu z rolí. Radostnou zprávu oznámil herec Dwayne Johnson na svém twitteru. Více podrobností zatím není známo.

Hereckého obsazení se týká i další událost. Jak již bylo oznámeno v uplynulém roce, připravuje se prequel zaměřující se na události odehrávající se dávno před událostmi v populárním seriálu Hra o trůny. A minulý týden byli oznámeni někteří z herců, kteří se zde ujmou rolí. Patří mezi ně (kromě již dávno potvrzené Naomi Watts) Denise Gough, Jamie Campbell Bower, Sheila Atim, Ivanno Jeremiah, Georgie Henley, Alex Sharp a Toby Regbo.

Co by to však bylo za týden bez Marvelu? A tentokráte je tu doslovně, protože fanoušci mohli shlédnout zbrusu nový trailer snímku Captain Marvel. Ten se zaměřuje na Carol Danvers a její dobrodružství coby titulní Captain Marvel. Další z řady filmů MCU se chystá do kin již 7. března.

A na závěr taková veselá novinka. Na světě je spousta ikonických čtveřic: Beatles, ABBA, Fantastická čtyřka, dámy ze Sexu ve městě nebo Želvy ninja. V tuzemsku však vedou kreslené postavičky ze Čtyřlístku, tedy Fifinka, Bobík, Myšpulín a Piňda. Právě ti letos oslaví padesáté výročí svého vzniku a rozhodli se ho oslavit se vší parádou. Tvůrci v čele s režisérem Michalem Žabkou si pro fanoušky připravili animovaný film Velké dobrodružství Čtyřlístku skládající se ze čtyř krátkých příběhů podle nejnovějších námětů jejich duchovního otec Jaroslava Němečka. Premiéru bude mít snímek v dubnu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací