Recenze: Úniková hra / Escape Room

„Je něco fascinujícího na pohledu na lidi, kteří bojují o život.“
 
 
Americký režisér Adam Robitel, jenž stojí za snímky jako Insidious: Poslední klíč či Šílenství Debory Loganové, si pro nás připravil mysteriózní thriller Úniková hra, ve kterém půjde o holý život. Šestice lidí se zcela dobrovolně nechá zavřít do místnosti, aby se z ní co nejdříve dostali ven a vyhráli tak nemalý obnos peněz. Někdo touží po dobrodružství, ale většinu samozřejmě motivuje slíbená finanční odměna. O co se ale skutečně bude hrát?

Historie únikových her je poměrně krátká. První jsme si mohli zahrát roku 2007 v Japonsku. O čtyři roky později se únikovky začaly šířit po celém světě a okouzlily nespočet fanoušků. Česká republika nezůstala tomuto fenoménu imunní. Není proto překvapením, že se tohoto tématu chopili i filmaři.

V nejnovějším zpracování se budou snažit hádky a úkoly rozluštit tichá a velmi inteligentní Zoey Davis (Taylor Russell), vyhořelý mladík Ben Miller (Logan Miller), egocentrický finančník Jason Walker (Jay Ellis), bývalá členka armádní pěchoty Amanda Harper (Deborah Ann Woll), řidič kamiónu Mike Nolan (Tyler Labine) a fanoušek únikových her Danny Khan (Nik Dodani). Tato šestice se nezná a poprvé se potkají až při samotné hře. Kdo z nich se stane vítězem? Všichni herci se se svými rolemi poměrně dobře popasovali, ztvárnili je nejlépe jak dovedli a my jim věříme. S některými postavami navážeme bližší vztah, protože nám jsou představeni v úvodu filmu (navštívíme je v práci či ve škole).

Největším lákadlem filmu tohoto typu jsou samozřejmě samotné hry a smrtelné úkoly.Největším lákadlem filmu tohoto typu jsou samozřejmě samotné hry a smrtelné úkoly, podobně jako u sérií Saw či Kostka. Je pravda, že si tvůrci dali záležet a každá z místností je vizuálně naprosto odlišná, ale zároveň trochu předvídatelná a nedosahuje „wow“ efektu jako například v případě Kostky. I chemie mezi jednotlivými postavami by mohla být vyhrocenější, ať už v případě sympatií, podezřívavosti či nenávisti. Zlatá střední cesta ještě nikdy nikoho do kolen nedostala.

I přes zmíněná pozitiva či negativa nabízí Úniková hra poměrně slušnou atmosféru, o kterou se postarala i hudba v podání Briana Tylera a Johna Careyho. Opakování je sice matkou moudrosti, ale když se „zasekne deska“ a vy slyšíte jeden veselý song stále do kola, na soustředěnosti vám to moc nepřidá. Stejně jako tíživé ticho.

Mysteriózní sci-fi thriller Úniková hra těží z popularity a atraktivnosti stejnojmenné zábavy lidí po celém světě milujících hlavolamy a hádanky. I když je každá místnost jiná, hezky vizuálně ztvárněná a testuje odolnost a fóbie zúčastněných hráčů, mohla být podívaná méně šablonovitá a předvídatelná. I přes určitou míru sázky na jistotu nás ale plnění úkolů a boj o holý život poměrně vtáhne do hry.
 

Máte rádi hlavolamy?


 

Saunování prospívá našemu organismu. Nebo ne?


 

Někdy je dobré podívat se na věc z jiného úhlu.


 

60%

Úniková hra / Escape Room

Mysteriózní sci-fi thriller Úniková hra těží z popularity a atraktivnosti stejnojmenné zábavy lidí po celém světě milujících hlavolamy a hádanky. I když je každá místnost jiná, hezky vizuálně ztvárněná a testuje odolnost a fóbie zúčastněných hráčů, mohla být podívaná méně šablonovitá a předvídatelná. I přes určitou míru sázky na jistotu nás ale plnění úkolů a boj o holý život poměrně vtáhne do hry.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací