59. Zlín Film Festival se ponese v cestovatelském a objevitelském duchu

Letošní ročník se bude točit kolem Miroslava Zikmunda.
 
 
Ve čtvrtek 14. února 2019 oslavil slavný cestovatel, dobrodruh a spisovatel Miroslav Zikmund úctyhodné sté narozeniny. Organizátoři Zlín Film Festivalu se proto rozhodli vzdát této výjimečné osobnosti hold a věnovat mu letošní ročník mezinárodního festivalu pro děti a mládež. Hlavním tématem 59. Zlín Film Festivalu se proto stává „Objevuj a poznávej“.


I výtvarník Petr Nikla se nechal slavným cestovatelem inspirovat při tvorbě hravého vizuálu a hravé opičky obohatil o legendární vůz Tatra 87 (s nímž cestovatelé Hanzelka a Zikmund projeli svět) a barevný kruh symbolizující slunce. „Veselé opičky už totiž přestaly dovádět a začínají poznávat, objevovat a studovat svět, život kolem a celý vesmír. Po přečtení mnoha cestopisů a jiných svazků velkých cestovatelů H+Z jim rodiče zakoupili vůz Tatra a vše ostatní pro uskutečnění výpravy za poznáním,“ přibližuje myšlenku výtvarník Petr Nikl.

Téma „Objevuj a poznávej“ se odrazí i ve filmové přehlídce Zlín Film Festivalu. V rámci této tematické sekce bude promítnuto více jak 40 filmů a dokumentů. „Diváci se mohou těšit na filmové poznávání a objevování ve třech oblastech: PŘÍRODA, LIDÉ a ZEMĚ,“ prozradila umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

Na festivalu nebudou chybět ani hosté z řad významných cestovatelů a dobrodruhů. Pozvání přijali například český filmový producent, režisér a spisovatel Steve Lichtag, dobrodruh se žlutým trabantem Dan Přibáň či profesionální cestovatelka a novinářka Lucie Radová, která mimo jiné procestovala Jižní Ameriku v tuktuku.

Přibydou i nové hvězdy na Chodníku slávy před zlínským Velkým kinem. Svoji hvězdu zde v květnu osobně odhalí Jan Hrušínský, který se tak přidá do společnosti Terezy Brodské, Jiřiny Bohdalové, Marka Ebena, Jiřího Stracha a dalších významných umělců. „Nikdy by mě nenapadlo, že mi bude ctí a potěšením, že po mně lidé budou ve Zlíně šlapat. Vážím si toho a mám radost,“ reagoval na ocenění Jan Hrušínský.

Co: 59. Zlín Film Festival

Kde: Zlín

Kdy: 24. května až 1. června 2019

Podrobnosti: zlinfest.cz

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací