Dánský filmař Bille August uvedl v Praze film Šťastný to muž

Jeho další projekt nás zavede do rodiny Versace.
 
Dánský režisér, scénárista a kameraman Bille August se vrátil do Prahy. Na pražském Barrandově před více jak dvaceti lety natáčel Bídníky s Liamem Neesonem, Geoffreym Rushem či Umou Thurman. Tentokrát přijal pozvání MFF Praha – Febiofest, aby zde uvedl svůj nejnovější film, drama Šťastný to muž a na závěrečném ceremoniálu převzal ocenění Kristian.


Na tiskové konferenci, kde se Bille August setkal s novináři, prozradil mnoho o svém nejnovějším filmovém projektu. Snímek Šťastný to muž vznikl na motivy knihy dánského prozaika Henrika Pontoppidana. „Na knize mě zaujala složitost hlavní postavy Pera. Připomnělo mi to vlastní mládí“, svěřil se režisér a spoluautor scénáře. A dodal, že po premiéře se kniha Lykke Per dostala na půl roku mezi deset nejpopulárnějších knih v Dánsku.

Jedním z hlavních témat dramatu je i náboženství. Perův otec je silně nábožensky založený, ale samotný Per nikoliv. Proto s otcem bojuje a rozhodne se stát inženýrem. Bille August se vyjádřil i k současné atraktivitě náboženství v jeho rodné zemi: „Dle mého názoru v Dánsku vztah k náboženství neexistuje. Mladí lidé se více zajímají o své mobilní telefony.“

Bille August má již jasné plány pro svoji budoucí práci. Chtěl by se věnovat především žánru drama, které podle něj nejlépe vykresluje lidské vztahy. Jeden z jeho dalších projektů nám přiblíží rodinu známého módního návrháře Gianniho Versaceho. Nebude to ovšem příběh o módě, ale o rodině, která drží pospolu až do tragické události.

Jak to vypadalo na tiskové konferenci a uvedení snímku Šťastný to muž se můžete podívat i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací