26. MFF Praha – Febiofest ocenil filmaře a promítl závěrečný snímek Stan a Ollie

Bille August pozvedl sošku Kristiána.
 
 
Již 26. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest je za námi. Na zakončení dostali Kristiána Bille August a Jiří Menzel. Z výher a ocenění se radovali i úspěšné filmy a filmaři. Nyní se filmový festival vydává do dalších čtrnácti měst.

Slavnostním závěrečným večerem Febiofestu v multikině CineStar provedla všechny přítomné Jolana Voldánová, která na pódium postupně pozvala několik vzácných hostů. Cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii získali hned dva pánové. Za Jiřího Menzela převzala sošku režisérova žena Olga Menzelová. Z ocenění se radoval i dánský oscarový režisér Bille August: „Moc si této ceny vážím. Už v mládí jsem se inspiroval dvěma českými režiséry – Jiřím Menzelem a Milošem Formanem, a právě oni byli důvodem, proč jsem začal točit filmy. Měl jsem rád čistotu jejich snímků, hořkosladký humor a nejvíc ze všeho lidskost. Dodnes se občas na jejich rané filmy podívám. A když jsem navíc získal tuto cenu ve stejný den jako Jiří Menzel, moc to pro mě znamená.“

Vítězem sekce Nová Evropa se stal film režiséra Teodora Kuhna Ostrým nožem. O vítězi rozhodla amatérská porota s čestným porotcem Janem Saudkem. Z vítězství se radovali i Filip Rzepka (World of Actors, 1. místo), Jan Paul (Cohera, 2. místo) a Martin Studnický (Hlupáci, 3. místo), a to v amatérské kategorii I ty jsi filmaři. Oceněny byly i školní týmy, kde úspěch slavili Darek Husták a Jakub Syrovátka (Nevěřte všemu, co na internetu vidíte, 1. místo), Jan Ryba, Filip Lizner a Ondřej Veselý (Moment pravdy, 2. místo) a Adam Závěrka a Stanislav Nacár (Buď online, 3. místo). Symbolické šeky předal programový ředitel festivalu Michal Hogenauer.

Herec Petr Vacek, dánská režisérka Isabelle Eklöf a Petr Benda z Amnesty International rozhodli o vítězi Amnesty International Febiofest Award, kterou získal snímek Náklad režiséra Ognjena Glavoniće reflektující stále aktuální téma nedávné minulosti bývalé Jugoslávie.

Pražská část Febiofestu je sice za námi, ale nyní se o slovo hlásí „ozvěny Febiofestu“. Filmová nadílka zamíří v období od 1. do 18. dubna 2019 do čtrnácti měst, a to České Budějovice, Hradec Králové, Plzeň, Beroun, Jihlava, Ostrava, Mikulov, Kladno, Liberec, Děčín, Olomouc, Uherské Hradiště, Chomutov a Zlín.

Jak to na závěrečném ceremoniálu vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem Facebook profilu a krátkém videu na našem YouTube kanálu ČK LIVE.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací