Talisman / The Lucky One – recenze

[singlepic id=1997 w=200 h=200 float=left]“Proč jsi sem přijel?“

„Abych tě našel.“

 

Americký spisovatel Nicholas Charles Sparks má na svém kontě již mnoho zfilmovaných děl. Zajisté si všichni pamatujete výtečné romantické drama Zápisník jedné lásky. Tentokrát se vydáme pátrat po spletitých cestách osudu. Vždyť i hlavní postava Beth pokládá Loganovi zapeklitou otázku: „ Myslíš, že má život pro tebe nějaký plán?“ Loganova odpověď je stejně neurčitá jako vtipná: „Jestli ano, tak se o ten plán se mnou nepodělil.

Film Talisman nás přivádí do Iráku, kde seržant americké námořní pěchoty Logan Thibault (Zac Efron) plní již třetí nebezpečnou misi. Ze spárů smrti ho doslova vytáhne fotografie neznámé ženy a i v následných událostech mu přináší štěstí. Kdo je ta neznámá a půvabná blondýna? Logan se po návratu domů rozhodne krásce poděkovat a vydá se ji hledat. Beth (Taylor Schilling) vede spolu s babičkou psí útulek a výcvikové centrum a vůbec netuší, kdo se to objevil před jejími dveřmi a jak ovlivní její dosavadní životní řád.

V první řadě se musím podělit o to, že mě velmi mile překvapil Zac Efron. Zajisté si ho všichni vybavíte především z trilogie Muzikál ze střední, Hairspray nebo Znovu 17. Všechny jeho postavy byly mladí hezouni, kteří se snaží uchvátit srdce své vyvolené zpěvem, tancem či jiným přidrzlým šarmem. Logan je naprosto jiný level a zvládl ho bravurně. Efron přibral 10 kilo, prošel několikaměsíčním tvrdým fyzickým výcvikem a strávil mnoho hodin rozmluvami s opravdovými mariňáky. Všechny tyto zkušenosti a poznatky se zřetelně odráží ve výrazu jeho tváře, což velmi přispívá na uvěřitelnosti jeho ztvárnění osudem zkoušeného vojáka. Trochu horší to je s jeho hereckou kolegyní Taylor Schilling. Chemie a osudová přitažlivost, která mezi nimi vzniká, nevypadá opravdově. A i když je Schilling jen o tři roky starší než Zac, působí v některých scénách mnohem starším dojmem. Velmi by se mi líbilo, vidět ji v erotické scéně s Robertem Pattinsonem. Její plejáda milostných výrazů je opravdu podivuhodná. Zato babička Elli (Blythe Danner) má energie a mladistvého šarmu na rozdávání.

Vzhledem k tomu, že se jedná o romanticko-dramatický počin na motivy díla Nicholase Sparkse, je děj filmu poměrně očekávatelný. Do určitého bodu snímku odhadujete, kdy nastane nějaká tragédie, ale brzy buď víte, nebo minimálně tušíte, kvůli čemu nebo komu vám ukápne slzička. Neubráníte se ani smíchu, který je plánovaný jen částečně. Bez menších milostných klišé se romantické filmy sice neobejdou, ale trochu inovace by se občas hodilo.

Suma sumárum je Talisman průměrným romantickým dramatem s překvapivě dobrým Zacem Efronem v hlavní roli. Malá zakopnutí o romantické stereotypy nejsou tak tragická, aby film výrazně poškodila. Naopak, velmi zajímavá je myšlenka s talismanem a řízením osudu. „Dějí se věci náhodou, nebo z nějakého důvodu?“ Pokud budete snímek pečlivě sledovat, třeba na tuto otázku naleznete odpověď.

I Zac si musí dopřát chvilku odpočinku.

[singlepic id=1987 w=400 h=300 float=center]

Polibek na rty nebo tření nosů o sebe? Ne, nejlepší je „čelíčková“.

[singlepic id=1988 w=400 h=300 float=center]

Nejlepší posilování je nošení psího žrádla. Věřte mi!

[singlepic id=1989 w=400 h=300 float=center]

 photo: Warner Bros Pictures

0%

Suma sumárum je Talisman průměrným romantickým dramatem s překvapivě dobrým Zacem Efronem v hlavní roli. Malá zakopnutí o romantické stereotypy nejsou tak tragická, aby film výrazně poškodila.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací