Avengers: Endgame – připomeňme si Avengers filmy a pátrání po Kamenech nekonečna

Přichází závěrečný díl Avengers, jaká byla cesta k němu?
 
 
Na začátku vznikla myšlenka dát dohromady skupinu pozoruhodných jedinců a zjistit, zda by se z nich mohlo stát něco víc. Takto představuje iniciativu Avengers na začátku jejich prvního snímku Nick Fury čili Samuel L. Jackson. A tak se zrodila MCU. V počátcích do této elitní skupinky superhrdinů patřili pouze Iron Man, Hulk, Thor, Kapitán Amerika, Black Widow a Hawkeye, postupem času se pak jejich řady rozšířily o nové členy. V současnosti by se dalo říci, že každý hrdina v MCU je čestným členem Avengers, od Black Panthera, přes Spider-Mana, Doctora Strange a Captain Marvel až po samotné Strážce Galaxie. Ale jak to vlastně celé začalo? To si teď připomene.

Projdeme si to chronologicky, ale pozor, v následujícím textu se objevují spoilery na předchozí filmy.

Avengers (2012)

Poprvé spojili superhrdinové své síly před sedmi lety proti Lokimu. Tajná organizace S.H.I.E.L.D. přivedla dohromady Hulka, Iron Mana, Thora, Kapitána Ameriku, Black Widow a Hawkeye. Čtyři z nich, Hulk, Iron Man, Thor a Kapitán, už se předtím představili fanouškům ve svých sólo filmech, které se propojily a vedly právě k Avengers. Hawkeye a Black Widow se pak v těchto snímcích objevili jako vedlejší postavy. Na svou dobu byl Avengers nevídaným dílem, tvůrci dali dohromady více hrdinů a vytvořili jejich svět, ve kterém je vše napojené. Byl to zkrátka začátek MCU, tedy Marvel Cinematic Universe, která se postupně rozrostla a v současnosti čítá desítky komiksových postav a dvaadvacet filmů.

Zpátky však k prvním Avengers. Hrdinové se tedy spojili, aby zastavili Lokiho, zlého adoptivního bratra Thora. Ten si pomocí svého žezla podmanil Hawkeye a několik agentů Shieldu. Jeho hlavním plánem bylo získat Tesseract a výměnou za něj pak měl dostat armádu, k podrobení Země. Vše však končí dobře, Loki je přemožen a odveden Thorem na rodnou planetu Asgard. V závěru filmu se pak v mezititulkové scéně objevuje poprvé Thanos, kterého tvůrci slibují jako velkého a důležitého záporáka, což se za pár let splní.

Je také na místě důležité zmínit, že Lokiho žezlo i Tesseract, které se zde objevují, obsahují dva z šesti kamenů nekonečna, po nichž prahne právě Thanos. Jedná se o kámen mysli a kámen prostoru. Hon za kameny tedy oficiálně začal.

Avengers: Age of Ultron (2015)

O tři roky později a po několika samostatných filmech se dávají Avengers opět dohromady v Age of Ultron. Tentokráte za účelem odstranit zbytky nacistické organizace Hydry, které se usídlily v Shieldu, jak jsme se dozvěděli již v Kapitán Amerika: Návrat prvního Avengera. Tony Stark (Iron Man) a Bruce Banner (Hulk) však po úspěšné misi nedopatřením postaví zlého robota Ultrona, který chce ovládnout svět. Na svou stranu se snaží získat dvě nové postavy, Wandu Maximoff (Scarlet Witch) a Pietra Maximoffa (Quicksilver), dvojčata s nadpřirozenými schopnostmi. Ty získali díky tomu, že na nich dělala právě Hydra pokusy s Lokiho žezlem, tedy kamenem mysli. Ovšem ti na poslední chvíli nepodlehnou a přidají se k našim hrdinům. Za pomocí kamene mysli, vibrania, Thorova blesku a Starkových technologií je pak vytvořen Ultronův protipól Vision, android s četnými nadpřirozenými schopnostmi. Ultron je přemožen, ale v boji bohužel umírá Quicksilver. V závěru filmu pak lze vidět nově zkompletované Avengers, kterým velí Kapitán Amerika. Novými členy jsou pak Scarlet Witch, Falcon, War Machine či Vision.

V této době už známe čtyři z šesti kamenů nekonečna. Kromě kamenu prostoru, který je umístěn v Tesseractu a kamenu mysli nově sídlícím na čele Visiona, přibyly do sbírky ještě dva. O těch se dozvídáme v předchozích filmech. V Thor: Temný svět se setkáváme s Aetherem, který jak vyjde najevo, v sobě schovává mocný kámen reality. Ve Strážcích Galaxie je pak předáván kámen síly ukrývající se v Orbu. Pátý je představen rok po Age of UItron ve filmu Doctor Strange. Jedná se o kámen času uložený v Agamattově oku, které pevně střeží Doctor Strange. A Thanos je chce všechny.

Zbývá tedy už jen kámen duše, aby sbírka byla kompletní, a ten si tvůrci nechali až jako poslední na Infinity War.

Avengers: Infinity War (2018)

Uběhly další tři roky a přítomnost velkého padoucha Thanose povolává do boje nejen Avengers, ale i obyvatele Wakandy, či Strážce Galaxie, tentokráte jde totiž opravdu do tuhého. Spojují se tu všichni hrdinové, které známe z předchozích filmů a dochází tím k jejich velké kulminaci a střetu. Je to ta událost, na kterou všichni fanoušci čekali již deset let.

Udělejme si tedy rekapitulaci, koho tady všechno máme: samozřejmě jsou tu Iron Man, Kapitán Amerika, Hulk, Thor a Black Widow (Hawkeye si tentokráte dal pohov), pak tu máme Scarlet Witch, Visiona, Falcona, War Machine, Buckyho, ale i Spider-Mana, Black Panthera a jeho tým, Doctora Strange a Wonga, a v neposlední řadě se přidávají i Strážci Galaxie, kteří čítají Star Lorda, Gamoru, Groota, Rocketa Raccoona, Draxe, Mantis a Nebulu. Ale ani ti dohromady nestačí na Thanose, který po jednom sesbírá všech šest kamenů nekonečna. Když je má všechny vložené do své rukavice, která jako jediná dokáže unést jejich společnou nezkrotitelnou sílu, tak lusknutím prstu vymaže polovinu celé galaxie a s tím část našich superhrdinů. Zkrátka se všichni po jednom mění v prach a mizí z obrazovky.

Tím snímek končí. A je to vlastně poprvé, kdy vyhrává záporák, a protagonisté jsou poraženi a neví co dál. Jiskra naděje však svitne, když v potitulkové scéně Nick Fury, předtím, než se přemění v prach, posílá SOS zprávu Captain Marvel.

Avšak i v závěrečných titulcích je nám připomenuto, že „Thanos se vrátí“ nikoliv Avengers, jak je tomu obvykle.

Avengers: Endgame (2019)

Čtvrtý a zatím poslední díl ze ságy Avengers, který ukončí tuto epickou dekádu superhrdinů. Původně se měl film jmenovat Infinity War pt.2, ale nakonec se tvůrci rozhodli jinak. Z trailerů toho zatím není mnoho známo, přeci jen se snaží většinu děje uchovat v tajnosti a nevyzradit nic důležitého. Víme pouze, že přeživší superhrdinové Kapitán Amerika, Iron Man, Hulk, Thor, War Machine, Rocket Raccoon, Nebula a Black Widow musí spojit síly, aby dali všechno popořádku a vrátili zpátky jejich padlé kolegy (Spider-Mana, Black Panthera, Doctora Strange a další). Na pomoc jim přispěchá i trojice hrdinů, kteří se neúčastnili předešlého boje.

První v řadě je Hawkeye, ten se distancoval kvůli rodině, z trailerů je však jasné, že se něco změnilo a nyní je zpátky a je z něj zabiják Ronin, jako v komiksu. Fanoušci teoretizují, že Hawkeyovi po Thanosově lusknutí pomřela rodina, a tak se z něj stal Ronin. Jedno je však jasné, tvůrci přeměnu této postavy zvolili záměrně, a tak nezbývá než polemizovat, jakou roli bude v příběhu hrát. O něco důležitější se pak může zdát postavení Ant-Mana, dalšího navrátivšího se hrdiny, který byl z předešlého boje vynechán. Posledně jsme ho viděli v Ant-Man a Wasp, kdy v závěru zůstal uvězněn v kvantovém světě. V traileru je však živ a zdráv zpátky, což naznačuje, že jeho pobyt v kvantové realitě a následný návrat z ní bude klíčový pro další vývoj Endgame. Třetí postavou, která přibyla do party, je nováček Captain Marvel. Tu jsme mohli poprvé vidět nedávno v její sólovce. Na konci Infinity War ji pak Nick Fury, posla SOSku, protože situace už si to opravdu vyžadovala. A Captain Marvel dodržela své slovo a v traileru ji vidíme se zbylými superhrdiny. Její vesmírné znalosti a četné superschopnosti budou jistě důležité pro pokoření Thanose.

Dále také víme, že Iron Man spolu s Nebulou jsou uvězněni ve vesmíru, Kapitán a spol. pak řeší vyhrocenou situaci na Zemi, kde mizí čím dál tím více lidí. Supherdinové se zdají být poměrně v depresi. Jak z toho všeho vybruslí? Co vymyslí, aby porazili Thanose?  A kdo z nich v boji položí život? To se dozvíme již 25. dubna 2019.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací