Bitevní loď / Battleship – recenze

[singlepic id=2045 w=200 h=200 float=left] Palte vším co máme na E-14!

Zásah pane, Havaj!


Hru Lodě znají zajisté všichni. Je už celkem jedno jestli v podobě deskové hry, čtverečkového papíru nebo v dnešní době už na dotykových displejích mobilních telefonů. Výčet herních „platforem“ jen dokazuje, že se jedná o jednu z her, která se táhne generacemi a těší se stále velké oblibě.

Princip je velmi jednoduchý – dvojíce hráčů rozmístí na svoji část oceánu flotilu a poté se střídá v tazích, přičemž v každém kole hlásí souřadnice, na které vyšle torpédo. Soupeř potom má povinnost oznámit, zda tato vyslaná střela padla do vody, zasáhla, nebo rovnou potopila plavidlo. Jedná se tedy o tahovou strategii, ve které je k úspěchu nutná taktika, nápadité rozmístění lodí a trocha štěstí.

Koho by ale napadlo, natočit film, postavený na takovéto hře? Po velkém úspěchu Transformerů (a než přijdou další pokračování) se rozhodl výrobce hraček Hasbro vytáhnout s Bitevní lodi. Režisérské křeslo dostal Peter Berg (Království, Hancock), hlavním hrdinou se stal Taylor Kitsch, jeho kráskou Brooklyn Decker, známé herce zastupuje Liam Neeson a všechny doplňuje Aleksander Skarsgard a zpěvačka Rihanna. Celkem pohodová sestava, ze které nemáte pocit okoukanosti ani zcela neznámých tváří, které pobíhají poprvé před kamerou.

Důležitou a rozebíranou stránkou filmu bude děj. Řekneme si to tedy rovnou, ničeho nového, co bychom ještě neviděli nebo neslyšeli, se nedočkáme. Celkem lineární a předvídatelný příběh, který ovšem bez výraznějších zádrhelů plyne příjemně. Alespoň do té doby, než začnete přemýšlet nad častými problémy podobných filmů – logikou.

Nastává čas na důležitou otázku, kterou si zajisté všichni kladou. Může film postavený na tahové deskové hře opravdu fungovat? Ano i ne. Bitevní loď sice vychází z tého hry, nabízí nám i mnoho povedených narážek na samotnou hru, ale co si budeme povídat, kdyby se držela zuby nehty své předlohy, určitě by nedopadla tak dobře, jak ve skutečnosti dopadla. Na druhou stranu přesto, že nápaditě vyústi v uzavřené bitevní pole, ve kterém dojde i na typický boj na čtvercové síti, tento potenciál už dál nijak nerozvíjí, ale spíše zazdívá.

Akcí nepěchovaná podívaná se v mnohém inspirovala Transformery, ale to ji nijak výrazně neškodí. Film dlouhý 131 minut baví v podstatě od začátku do konce, stačí jen do kina usednou bez velkých očekávání. Snímek překvapí povedenými vtipnými pasážemi, neutíchajícími akčními scénami i skvěle zvoleným hudebním doprovodem. Pokud umíte na dvě hodiny vypnout a užívat si nadupanou jízdu, bude Bitevní lodi slušet kino více než domácí televize.

Cítím čerstvou krev.

[singlepic id=2043 w=400 h=300 float=center]

Hlavně v klidu, nikdo se na tebe nedívá.

[singlepic id=2037 w=400 h=300 float=center]

Pane, tohle muselo být sakra drahé námořní cvičení.

[singlepic id=2039 w=400 h=300 float=center]

0%

Akcí nepěchovaná podívaná se v mnohém inspirovala Transformery, ale to ji nijak výrazně neškodí. Film dlouhý 131 minut baví v podstatě od začátku do konce, stačí jen do kina usednou bez velkých očekávání. Snímek překvapí povedenými vtipnými pasážemi, neutíchajícími akčními scénami i skvěle zvoleným hudebním doprovodem.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací