Čert ví proč, pohádka z roku 2003 nominovaná na Nejlepší výtvarný počin

„Anička, kozí nožička.“
 
 
Určitě si pamatujete na tuto hlášku, kterou s čertím blekotáním pronesl Pavel Liška, jako čert Urugal v česko-slovensko-německé pohádce Čert ví proč. Tvůrci se dokonce mohou pochlubit nominací na ocenění Český lev v kategorii Nejlepší výtvarný počin. Česká televize tímto snímkem osladí všem dětem začátek letních prázdnin.

Prostřednictvím pohádky Čert ví proč se podíváme do království, ve kterém se přestala cenit poctivá práce, slušnost, čestnost a úcta mezi lidmi. Dle proroctví má zemi zachránit spasitel, který přijde s oslem a vezme si královu dceru Aničku (Tatiana Pauhofová) za ženu. Do království znenadání přichází veselý mladík Filip (Štěpán Kubišta).

Režisér Roman Vávra prozradil, že najít představitele Filipa bylo velmi náročné a na castinzích ho mezi herci nenašel. Objevil ho až v publiku v Divadle Na zábradlí. I když měl obavy obsadit do hlavní role neherce, Štěpán ho nadchl a obdivuje ho za odvahu. Charakteristicky naprosto odlišnou postavu si zahrál Jiří Lábus, který ztvárnil ministra. „Řekl bych, že je to vlastně jedna z nejzápornějších postav,“ pronesl Lábus.

Pro dnes již uznávanou herečku Táňu Pauhofovou se řadí účinkování v pohádce Čert ví proč k jejím prvním filmovým zkušenostem. Roman Vávra byl tehdy z jejího výkonu nadšený a byl přesvědčený, že má před sebou úspěšnou kariéru. Což se v letech následujících potvrdilo. Náhoda tomu chtěla, že si Lucifera zahrál Csongor Kassai. Herec maďarského původu přišel na casting pouze pozdravit kamaráda, ale tvůrce tak zaujal, že mu byla nabídnuta tato démonická role. Ve filmu ho slyšíme promlouvat hlasem Oldřicha Kaisera.

Bohdan Sláma, Pavel Marek, Marek Najbrt, Jan Gogola a Saša Gedeon se stali terčem vtípku samotného režiséra. „Rozhodl jsem se, že svých pět spolužáků a kamarádů z FAMU znemožním. Hrají zde čerty,“ svěřil se s úsměvem Vávra.

(Foto: Česká televize)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací