Recenze Přes prsty: Žertovná letní komedie s hvězdným obsazením

Kolik chyb nám zaručí to, že je přestaneme v životě dělat?

 

Oblíbený scénárista Petr Kolečko, známý především díky počinům jako Okresní přebor, MOST!, Vyšehrad, Lajna, Masaryk nebo Zakázané uvolnění, se opět vrací ke sportovní tematice, ale tentokrát se navíc ujal i režisérského postu. A je z toho odlehčená komedie, při jejímž sledování se diváci skutečně pobaví a ze které je patrný jeho osobní rukopis.

Beachvolejbalistky Linda (Petra Hřebíčková) a Pavla (Denisa Nesvačilová) tvoří sehraný hráčský pár, pro vítězství jsou obě dvě ochotny obětovat téměř vše. Jenže když se kvalifikují na vytoužené mistrovství Evropy, začne mladší Pavla uvažovat nad tím, že by už chtěla mít co možná nejdříve dítě a založit tak rodinu se svým přítelem Hynkem (Vojtěch Dyk). To ovšem osmatřicetiletá a stále svobodná Linda nechápe, proto začnou mít mezi sebou spory. Nicméně pokračují dále v trénincích, ale začnou potkávat nového a velmi osobitého správce hřiště Jíru (Jiří Langmajer), který celou situaci ještě více zkomplikuje…

Došlo k dokonalé souhře mezi napsaným scénářem a herci, kteří dovedli velmi dobře ztvárnit své role. Možná to je právě tím, že Petr Kolečko měl jasnou představu o postavách, které napsal a dokázal tak herce lépe navádět na place k tomu, jak se mají chovat.

Nejvíc humornou roli získal Jiří Langmajer, který opět předvedl svůj nezpochybnitelný herecký talent. Nejvíc humornou roli získal právě Jiří Langmajer, který opět předvedl svůj nezpochybnitelný herecký talent. Ačkoliv si hraje ve snímku na drsňáka, vidíme zároveň i další odstíny jeho povahy. Stejně tak zábavná je i vždy přirozená Petra Hřebíčková, která ať už hraje téměř jakoukoliv postavu, vždy působí neskutečně sympaticky. Dále je možné vidět nadějnou herečku Denisu Nesvačilovou, Vojtěcha Dyka, Radku Pavlovčinovou, Jakuba Prachaře, Marka Taclíka nebo Zdenu Hadrbolcovou. Zkrátka hvězdné obsazení i v těch nejmenších rolích. Nejspíše to je také důvod, že i zdánlivě nedůležité a poměrně dlouhé dialogy nepůsobí nudně a poskytují hercům dostatečný prostor ukázat, co v nich je.

Zajímavé je i neokoukané prostředí beach volejbalu, kde si každý najde něco jiného. Někoho může opravdu zaujmout tento sport a druhý se zase jen rád koukne na krásné ženy v bikinách. I když samotné herečky nejsou se svými sportovními výkony příliš spokojené, působí na plátně pro laika dost věrohodně. A písečná, sluncem prosluněná hřiště navozují příjemnou letní atmosféru.

Není potřeba hledat nějaký hlubší smysl snímku, vše je jasně ukázáno a řečeno. Řeší se především složitost mezilidských vztahů, ať už těch partnerských či přátelských. Také vidíme různé lidské úspěchy a selhání, které ale vlastně dodávají naději, že život je nepředvídatelný a vždy nabízí nějaké nové příležitosti. Přestože je příběh někdy lehce předvídatelný a mnohdy naivní, vlastně to ničemu nevadí. Protože už od začátku je jasně nastaveno, že nemusíme očekávat nějaké zamotané smyčky a nepředvídatelná rozuzlení.
Nakonec rozhodně stojí za zmínku hudba k filmu. Titulní chytlavou píseň Tvůj svět složil zpěvák a producent Marcell. Dále můžeme slyšet i staré známé pecky, které dotváří celkovou náladu.

Scénárista a režisér Petr Kolečko jednoduše vidí do duše běžného českého diváka a proto ví, jaké situace ho dokážou nejvíce rozesmát. Nesnaží se vytvořit nijak složitý příběh, ale popisuje normální život člověka. Snímek má vše, co má romantická komedie obsahovat. Pokud nemáte příliš přehnaná očekávání, film vás vtáhne do svého vypravování a vy se budete královsky bavit zápletkou i výkony herců.

 

 

Koukni, zase všechny prsty obražený…

 

A máme to!!!

 

„Nemůžu za to, že jsem prostě karibský typ.“

80%

Přes prsty

Scénárista a režisér Petr Kolečko jednoduše vidí do duše běžného českého diváka a proto ví, jaké situace ho dokážou nejvíce rozesmát. Nesnaží se vytvořit nijak složitý příběh, ale popisuje normální život člověka. Snímek má vše, co má romantická komedie obsahovat. Pokud nemáte příliš přehnaná očekávání, film vás vtáhne do svého vypravování a vy se budete královsky bavit zápletkou i výkony herců.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací