Diktátor / The Dictator – recenze

[singlepic id=2080 w=200 h=200 float=left]Vydejte se na prohlídku Sochy Svobody, dokud ještě stojí.

 

 

Sacha Baron Cohen odložil sexy zelené plavečky, které jsou dodnes hitem zejména maškarních večírků, dokonce se zbavil blonďatého přelivu a nechal si narůst mužný fous jako generál Aladdin. Čím se kromě vzhledu liší od Borata a Bruna? Diktátor je od začátku do konce natočen jako klasický film, na rozdíl od Bruna a Borata kde spousta scén byla natáčena skrytou kamerou a většina aktérů nevěděla, která bije. I kdyby se Sacha chtěl k tomuto stylu natáčení vrátit, je už tak známý, že by to šlo jen velmi těžko.

Na režisérské křeslo opět usedl odvážný Larry Charles, který se s Cohenem vydal již do Kazachstánu a Rakouska. Spolupráce jim zřejmě vyhovuje a můžeme jen hádat, jestli se v budoucnu dočkáme další bizardní vymyšlené postavičky.

Přesuňme se ale již k samotnému Aladdinovi. Kdo to je? Jedná se o diktátora a vládce zemičky zvané Wadíja. Tamní obyvatelstvo je i v dnešní době chráněno před zhoubou demokracie a „spokojeně“ žije pod vrtošivou nadvládou dokonalého Aladdina, který sklízí úspěchy jak na sportovní, tak herecké půdě. Ale i mocného vládce něco trápí a bohužel pro poddané nemá vše, po čem touží. Na rozdíl od svých známých nedisponuje jadernou silou a cítí se proto ochuzen. Právě zbraně hromadného ničení odstartují cestu do USA. Kdo čeká spoustu arogance, nedopatření, strachu a urážek všeho druhu, má svatou pravdu.

Pokud se zaměříme na samotný příběh a dějovou linku, nekoná se nic světoborného. Sečtete-li si položky jako jsou arogantní vládce, dvojník, zrádce a osudová žena (lásku na první pohled rozhodně nečekejte), nedostanete nic jiného než ohranou klasiku. Kdo je kdo, prozrazovat nebudu, abyste nebyli ochuzeni o překvapení (pokud jste si již 2 a 2 nedali dohromady). Ovšem na toto okoukané téma je navěšeno mnoho propracovaných gagů se svérázností hlavního představitele. Do koho nebo čeho se Cohen pustí, tam nezůstane nit suchá. Dokonalá politická satira je doplněna i o scény jednou nohou za hranicí vkusu, ale naštěstí jich není tolik jako u předchozího Bruna a jsou více sofistikované. Ať je již vaše politické vzdělání na jakékoliv úrovni, buďte si jisti, že se nadmíru pobavíte.

Máte-li již dost našeho politického Kocourkova a chcete se zasmát na úkor jiné země, jiného režimu, jiných problémů a nedorozumění, je Diktátor tou pravou volbou. Závěrem si nemohu odpustit poznámečku na adresu režiséra a ústředního herce – klobouk dolů nad odvahou a představivostí Sachy Barona Cohena a Larryho Charlese.

Hlavně nenápadně.

[singlepic id=2117 w=400 h=300 float=center]

Ale kámoši majívětší!

[singlepic id=2118 w=400 h=300 float=center]

Na čem spočiné váš zrak těsně před smrtí?

[singlepic id=2119 w=400 h=300 float=center]

0%

Máte-li již dost našeho politického Kocourkova a chcete se zasmát na úkor jiné země, jiného režimu, jiných problémů a nedorozumění, je Diktátor tou pravou volbou.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací