Iron Sky – recenze

[singlepic id=2131 w=200 h=200 float=left]Pozemšťané třeste se, nacisté přicházejí z Měsíce!

 

Inu jedna věc se u tohoto filmu zdá naprosto jasnou, divácké základny se rozdělí na dva zcela neslučitelné tábory. První osazený zarytými odpůrci, vysmívajíc se snad každé scéně, s názorem, že právě zhlédli největší blbost jejich života. A tábor druhý plný nadšených fanoušků, vyzdvihující Iron Sky do filmového nebe, s příslibem nových filmových zítřků.

Těžko psát objektivně a nespadnou do některého z těchto táborů. Proto spíše nastíním celou situaci a verdikt raději nechám na Vás.

Co se autorům rozhodně vytknout nedá, je drzost, s jakou se do projektu pustili. Větší výsměch celé lidské civilizaci si člověk snad nedokáže ani představit.  Píše se rok 2018 „a pán bůh nám to odpusť, generace narozená koncem 80. let 20. století začíná ovládat svět. Co si budeme namlouvat, společnost se již definitivně odprostila od veškerých morálních hodnot. Jdeme, vyšleme lidi na Měsíc „mother fuckeres“, lepší volební kampaň do příštích voleb nenajdeme.  Hlavně, ať je mezi kosmonauty černoch! Menšiny kupředu, potřebujeme jejich hlasy!

A nejednalo by se o USA, aby zůstalo pouze u jednoho zájmu: Odvrácená strana měsíce plná „Helia 3“ – obrovského zdroje energie. Bohužel, co nikdo opravdu nečekal, tuto část měsíce už od roku 1945 celkem v klidu obývají fašisté.

Tady to malinko zkrátíme. „Čistota rasy kupředu! Cože, černá pleť? Pojďme, uděláme z něj árijce! Hleď na náš počítač, zabírá celou stěnu, haha! Sakra ten tvůj malý telefon je stokrát výkonnější.“  Ptáte se, jak nacisté ovládli měsíc? No, mají přeci létající talíře a obrovské vesmírné vzducholodě! A nedej bože, když se dostane takový „nácek“ do přímého vlivu na prezidentku USA. Panečku, takovou kampaň by i Hitler záviděl. Nechybí souboj talířů nad New Yorkem, vesmírná bitva nové pozemské flotily ala Star Trek (která jen tak vznikne během několika okamžiků). Samozřejmě nelze opomenout pěstní doslova bitvu na půdě Spojených národů. A závěrem pěkná atomovková smršť, kam se jen dá.

Víc ironie, pohrdání, výsměchu, totálně černého humoru ve všech možných i nemožných situacích, schválně nesmyslných scén, nadsázek a narážek jeden film obsahovat už ani nemůže. Ovšem tvůrcům se povedlo něco naprosto neuvěřitelného. Touto metodou zcela povrchního humoru nejen nastínili, ale dokonce vnutili lidem neuvěřitelně hlubokou myšlenku o úpadkovosti celé naší civilizace. Před 50 lety naprosté sci-fi, dnes možná i tvrdá realita. Chceme pokračovat dál touto cestou?

Tohle že je počítač?

[singlepic id=2169 w=400 h=300 float=center]

Nee! Tohle je počítač!

[singlepic id=2170 w=400 h=300 float=center]

Klasický obrázek Německých vzdušných sil z konce druhé světové války

[singlepic id=2171 w=400 h=300 float=center]

0%

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací