Rebelka / Brave – recenze

[singlepic id=2311 w=200 h=200 float=left]Klub disneyovských princezen se opět rozrostl.

 

 

Krása pohádek spočívá v tom, že jejich základní motivy můžete opakovat tak dlouho, dokud jste zároveň schopni je obohatit o vtipná vylepšení, nebo alespoň dosadit moderní technikou nápadité vizuální hříčky, ať mají mrňata na co zírat. Na ten druh kreativity, který je ve skutečnosti bohapustou přeplácaností a vařením z vody poněkud doplatily obě letošní Sněhurky. Rebelka o nějakém novátorství příliš neslyšela, a tudíž je z ní vypulírovaná dinosauří kostra.

Od chvíle, kdy princezna Merida začne popisovat svůj život na otcově dvoře, což se stane hned po prologu, vybaví se vám zápletka mnoha předchozích disneyovských filmů, především osudy jejich dívčích postav, a začnete čekat, kdy přibude něco nádherně originálního a postavy pronesou hlášku, kterou si určitě zapamatujete. Jenže něčeho takového se příliš nedočkáte. Příběh Rebelky je, stejně  jako zmíněná dinosauří kostra, ponechána jako absolutní základ bez masa navrch, které by z ní udělalo konkrétnějšího „tvora“. Nijak tomu nepomáhají ani dialogy – dostane se vám nezbytné dávky humoru, jakou od kresleného díla z Waltovy dílny očekáváte a nic víc. Neoriginální příběh také vede k neoriginálnímu ponaučení. Naše ratolesti si z filmu odnesou revoluční zjištění, že rodiče se někdy mýlí a děti se občas mýlí také… A sňatky dohodnuté rodiči jsou špatné!

Kromě výše zmíněného trpí film také v oblasti postav. Jen tři figury lze vlastně označit za skutečné  – Meridu, její matku Elinor a také krále Ferguse, ostatní nejsou ničím víc než „křovím“. Uvědomuji si, že zpracování pohádky o Repunzel s titulem Na vlásku na tom bylo vlastně podobně, ale tamější trojice postav alespoň dokázala pobavit po celou dobu stejně.

Technické umění studia Pixar se opět předvedlo na roztomilých figurách a romantické skotské krajině… I v tomto ohledu mě napadá možná výtka – snad nic nemá takovou tvůrčí svobodu jako animovaná nebo komiksová  Fantasy, jenže tvůrci Meridina dobrodružství místo toho, aby nechali pracovat svou představivost, sem vložili minimum zajímavostí, takže ve výsledku tu máme cosi vypadajícího jako nízkorozpočtový Pes baskervilský.

Český diváku, ukaž svému děcku radši nějakou starší „disneyárnu,“ nebo se projev jako vlastenec a zabav jej tuzemskou předlistopadovou pohádkou. Na Rebelku chvátat nemusíš.

„Teď uvidíme, jestli jsem jako má hrdinka z Hry o trůny.“

[singlepic id=2313 w=400 h=300 float=center]

„Můžou nám vzít naše životy, ale nikdy nám nemůžou vzít naše kilty! Ne, že by je někdo chtěl. „

[singlepic id=2314 w=400 h=300 float=center]

„Děvenko, viděla jsi ten nový film Méďa?“

[singlepic id=2316 w=400 h=300 float=center]

0%

Technické umění studia Pixar se opět předvedlo na roztomilých figurách a romantické skotské krajině… I v tomto ohledu mě napadá možná výtka – snad nic nemá takovou tvůrčí svobodu jako animovaná nebo komiksová Fantasy, jenže tvůrci Meridina dobrodružství místo toho, aby nechali pracovat svou představivost, sem vložili minimum zajímavostí, takže ve výsledku tu máme cosi vypadajícího jako nízkorozpočtový Pes baskervilský.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací