Ve stínu – recenze

[singlepic id=2395 w=200 h=200 float=left]„Někdo v téhle místnosti je sionistický kontrarevolucionář! Nebo ne?“

 

Temné dobrodružství z 50. let, do něhož David Ondříček a Marek Epstein vkládají oscarové ambice, dokázalo přinejmenším oživit známý vzorec a učinilo jej mnohokrát depresivnějším. Tentokrát totiž proti neúplatnému policistovi nestojí jenom uřvaný šéf a pan starosta, nýbrž celá státní mašinérie…

Detektivní noirový styl skutečně ohromí svojí silou, ale to sám o sobě je paradox, neboť ať se významná část snímku stále snaží být detektivkou / kriminálním příběhem, čímž v pravém slova smyslu být nemůže, jelikož podstata příběhu spočívá v komplotu snadno pochopitelném pro dnešního člověka. V zásadě tu jde hlavně o statečnost kapitána Hakla (IvanTrojana), připraveného domoci se pravdy a udělat něco pro dobrou věc, ačkoliv divák může cynicky namítnout, že takový boj je odsouzený k nezdaru. Naštěstí to samotná postava dojemně přizná a díky Trojanovu výkonu se tato klíčová scéna skvěle podaří. Bohužel v tomhle ohledu existuje jistá mezera na začátku, kdy jsem si nebyl jist, jaký přesně druh chlapa má Hakl být… Tedy krom toho, že je dobrým otcem rodiny. Původní koncept totiž počítal s typickým komunistickým poldou té doby, což Trojan rezolutně odmítal. Samozřejmě, mohlo to snadno sklouznout do klišé, ale přišlo by mi to realističtější i zajímavější.

Druhým nejvýznamnějším hercem je německý „host“ Sebastian Koch, jenž také dokonale zvládá svou úlohu – v tomto případě „spolupachatele“ zločinu a zároveň vystrašenou oběť zahnanou do kouta. Vada jeho partie spočívá nejspíš právě v nedostatku volného prostoru a poskytnutého času na plátně.

Výprava s hudbou jsou každopádně ohromné, připomínající standard anglosaské produkce, i když teskné tóny  jsou někdy až moc vtíravé a hlasité.

Naprostá většina problémů ovšem mizí se závěrem, kdy děj pořádně dramaticky vyvrcholí a člověk se nemůže nabažit každé vteřiny jeho vývoje. Dokonce se do finále dostal silný heroický náboj, který zapůsobí na diváka českého i amerického. I když se tu a tam objeví nějaká moucha, pořád zůstává Ve stínu skvělým kusem filmařiny ve svém nápadu i provedení, jelikož úspěšně dokáže zůstat seriózním, zábavným a mrazivě vypovídajícím o kruté době.
 
 

Pohroma pro soudruha Adriana Monka

[singlepic id=2396 w=400 h=300 float=center]
 
 

„Přísahám, že budu mluvit pouze čistou lež.“

[singlepic id=2400 w=400 h=300 float=center]
 
 

„Synu, zrovna jsem ti chtěl vyprávět, co se stalo za jedné bouřlivé noci v předvečer měnové reformy.“

[singlepic id=2397 w=400 h=300 float=center]
 
 

0%

I když se tu a tam objeví nějaká moucha, pořád zůstává Ve stínu skvělým kusem filmařiny ve svém nápadu i provedení, jelikož úspěšně dokáže zůstat seriózním, zábavným a mrazivě vypovídajícím o kruté době.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací