Svítání / Daybreakers – recenze

Pozor! Za chvíli vyjde slunce.
 
 
Hned v úvodu si nemohu odpustit malou poznámku. Všichni nadávají na Twilight ságu. Že je to brak a výplach mozku. Ale nepřijde vám až podezřelé, kolik se v poslední době rojí filmů s upíří nebo vlkodlačí tématikou? Hold, brak nebrak, peníze jsou až na prvním místě, tak proč si trochu nepřihřát polívčičku. Jméno hlavního představitele je také nějak povědomé. Nezná někdo nějakého upíra, který by se jmenoval Edward? Čeští distributoři se tentokrát zamysleli a název se z marketingového hlediska docela povedl. Svítání se velice hodí k termínům jako Stmívání, Zatmění a podobně. Hold, aspoň jednou se projevily zlaté, české … mozečky.

Pojďme se zabývat samotným filmem. Svítání nám nabízí novou verzi postapokalyptické budoucnosti. Tentokrát se všude prohání upíři a člověk, jako živočišný druh, je na pokraji vyhynutí. To znamená, že krev brzy dojde a upíři nebudou mít co pít.

Začneme s pozitivy. Námět s upíry ovládající naší planetu má slušný potenciál. Velice se povedlo přetransformování světa k převážně nočnímu způsobu života. Domy, nákupní centra, auta, metro… S tímto si tvůrci vyhráli do detailů a je na co koukat (jen ty auta mohly být trochu modernější). Vědec Edward Dalton upír/člověk v podání Ethana Hawkea má charisma na rozdávání a snaží se snímku udržet hlavu nad vodou. Sam Neil si se svým záporným, upířím hrdinou Charlesem Bromleym doslova hraje. Sečteno potrženo: námět, Ethan Hawke, Sam Neil, vypracování upířího světa.

Přistoupíme k záporům. Originální vizi naprosto zazdilo nelogično, absurdita a myšlenka, že divák v kině má IQ panenky barbie a vydrží naprosto všechno. Jak se rozšířila epidemie, jak to vlastně všechno vzniklo, proč, proč a proč? Kdybych zde vypsala všechny otázky, ani byste již na film nemuseli chodit. Odpovědi byste zde sice nenašli, ale v kině je též nenajdete. Největší absurdita je v tzv. „léku“. Nic hloupějšího jsem už dlouho neviděla. Sice lékař nejsem, ale toto je doslova „blbost na entou“.

Na film jsme se těšila. Mám ráda temné filmy s upíří tématikou, ale dostavilo se jen velké zklamání. Naprosto a zbytečně promrhaná myšlenka. Přístupnost od 15 let je naprosto adekvátní. Drastických scén není ve filmu mnoho, ale těch několik stojí za to. Slabší povahy budou zavírat oči.

Díky kladům, které jsou uvedené výše, stojí za to film vidět. Jen záleží na vás, jestli to bude v kinosále nebo si počkáte na DVD.
 

Kuše, nejlepší přítelkyně člověka.


 

Zrcadlo, zrcadlo. Řekni, kdo je na světě nejkrásnější?


 

Doufám, že to brzy pojede.


 

45%

Svítání / Daybreakers

Na film jsme se těšila. Mám ráda temné filmy s upíří tématikou, ale dostavilo se jen velké zklamání. Naprosto a zbytečně promrhaná myšlenka. Přístupnost od 15 let je naprosto adekvátní. Drastických scén není ve filmu mnoho, ale těch několik stojí za to. Slabší povahy budou zavírat oči.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací