Twilight sága: Rozbřesk – 2. část / The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2 – recenze

[singlepic id=2568 w=200 h=200 float=left]Boj o Renesmee bude nelítostný, nebo ne?

 

Je těžké uvěřit, že před pouhými čtyřmi roky se strhl fenomén jménem Twilight sága. Každý rok se v listopadu (až na jednu červnovou výjimku) objevil v kinech nový film, který posunul celý svět o kousíček dál v romanci člověka Belly (Kristen Stewart) a upíra Edwarda (Robert Pattinson). Tento rok ovšem putování za věčnou láskou vrcholí a na povrch se dostávají i jiné hodnoty a city, než ty partnerské.

Kniha Rozbřesk, jak všichni vědí, byla rozdělena z důvodu obsáhlosti na dva filmové díly. Fanoušci jásali a zbytek se smířil s faktem, že jejich agonie bude ještě o rok prodloužena. V první polovině se z krásné slečny Belly Swanové stala nesmrtelná paní Cullenová a ocitli jsme se na krásném ostrově Esmé, kde bylo zaděláno na velké trable, které slibovaly závěrečnou epickou bitvu mezi znepřátelenými nadpřirozenými bytostmi. Dámy a pánové, boj o Renesmee a holé životy právě začíná.

Nutno podotknout, že se velmi těžko přenáší na velké plátno něco, co je velmi pozvolna a detailně rozebíráno na několika set stránkách. Navíc, když se jedná o látku tak úzce a cíleně zaměřenou. Knihu si prožije každý sám a vybere si ji, protože si ji opravdu touží přečíst. S filmy je to složitější. Ne každý snímek vidíme dobrovolně a dvě hodiny času obětujeme, i když to není náš šálek čaje. A pak se snadno nadává na něco, co vlastně ani nebylo určeno nám.

Troufám si ale tvrdit, že v druhé části Rozbřesku si najdou oba nevraživé tábory svoje. Pokud patříte ke skalním odpůrcům a odejdete z kina cca o 20 minut dříve, dočkáte se i vašeho happy endu. Ale nerada bych prozradila více, než je opravdu nutné. Již na první pohled je vidět, že se tvůrci chtěli zavděčit ženskému, ale i mužskému publiku. Nádherné červeno-bílé zpracování úvodních titulků vám něžně připomene to, co se stalo na konci jedničky. Dívky dostanou svoji várku polibků, něžných slovíček, zamilovaných doteků a neodmyslitelnou porci odhalené kůže obou hlavních hrdinů. Chlapi se mohou radovat z (na Twilight) opravdu drsných scén, kde lítají vzduchem utržené končetiny i hlavy. Škoda jen, že upírům s pableskující kůží neteče krev, mohlo by to být ještě zajímavější.

Jak již z trailerů víte, na scéně se objeví spousta nových tváří, které mají nějaké to eso v rukávu. Pokud jste se těšili na dechberoucí seznamování s jedinečnými upíry a objevování (nejen jejich) zvláštní schopností, budete nejspíš velmi zklamání. Při nemastném neslaném podání se budete s velkou pravděpodobností nudit. Nejvíce zamrzí odbytí Belly téměř po všech stránkách a některé záběry pak působí vtipně, i když tak vypadat nemají.

Popravdě, ono tam toho humoru je více. Některý je, jak už jsem nakousla, nezáměrný. Například Edward neustále nasazuje utrápený bolestivý výraz při intimních chvilkách, ale kdo ví, jak se tváříme (nebo budeme) tvářit my. Charlie Swan (Billy Burke) ani tentokrát nezapře svůj komediální talent. Nechte se překvapit, stojí to za to, i když je to jen okamžik.

Twilight sága: Rozbřesk – 2. část je prakticky takový mix romantiky, lehké erotiky, humoru a drsnějších akčních scén, které jsou vyplněny vatou, která i přes velkou snahu nešla odstranit. Některé aspekty mohly být trochu dotaženější (zvláštní schopnosti, Bella), ale i tak se Twilight sága rozloučila po čtyřech letech filmem, který sice nepředvedl ambice na filmová ocenění, ale romantická dívčí srdce uspokojí. Jen to neodvratitelné sundání brýlí bude trochu drsné, ale proč nesnít, dokud to jde.
 
 

„Co si vybereš z dnešního poledního menu?“

[singlepic id=2573 w=400 h=300 float=center]
 
 

Arovi přednášky o moderních technologiích ani trochu nesvědčí.

[singlepic id=2574 w=400 h=300 float=center]
 
 

Vyhraje hora svalstva nebo štíhlounká novorozená upírka?

[singlepic id=2579 w=400 h=300 float=center]
 
 

0%

Twilight sága: Rozbřesk - 2. část je prakticky takový mix romantiky, lehké erotiky, humoru a drsnějších akčních scén, které jsou vyplněny vatou, která i přes velkou snahu nešla odstranit. Některé aspekty mohly být trochu dotaženější (zvláštní schopnosti, Bella), ale i tak se Twilight sága rozloučila po čtyřech letech filmem, který sice nepředvedl ambice na filmová ocenění, ale romantická dívčí srdce uspokojí.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací