10. Mezinárodní outdoorový festival dorazil už i do Prahy

[singlepic id=2913 w=120 h=240 float=left] Dveřím vstup zakázán? Ne, hurá podesáté do přírody!

 

V sobotu 24. listopadu vstoupí Mezinárodní festival outdoorových filmů do hlavního města Česka, kde 8. prosince zakončí svůj desátý ročník, započatý v říjnu Ostravou. Až do 2. prosince budou filmy ke zhlédnutí v kině Atlas (každý den od 17:30 a 20:00), kde jsou již od 23. října vystaveny sportovní fotografie od Vítka Ludvíka a vydrží zde právě do konce místní části festivalu. 3. prosince se projekce přestěhují do kina Lucerna (začátek představení 18:30, kromě středy 5. prosince, kdy se bude promítat již od 17:30), kde bude akce zakončena 8. prosince.

[singlepic id=2909 w=240 h=300 float=right] Jubileum je v rámci projekcí snímků o sportovcích a dobrodruzích ozvláštněno po stránce obsahu i doprovodných publikací. Poprvé budou (v nesoutěžní sekci) promítány nedokumentární hrané filmy. Oba mají k akci blízko tématicky a jsou inspirovány skutečnými boji o přežití. Starší z nich, Pád do ticha (Touching the Void) z roku 2003 od britského režiséra Kevina Macdonalda se vrací k dramatu z poloviny 80. let, kdy se horolezci Joe Simpson a Simon Yates dostali do ohrožení, které přinutilo Yatese přeříznout jejich společné lano, což později vyvolalo silnou kontroverzi. Poněkud mladší (a mnohem hůře přijaté) je Sanctum v režii Alistera Griersona a produkci Jamese Camerona o týmu potápěčů hledajícím únik z podvodního bludiště po uvíznutí v jeskyni.

Všech devět předchozích ročníků připomenou jejich vítězové promítaní také v nesoutěžní sekci. 

Ředitel  festivalu Mgr. Jiří Kráčalík navíc dal dohromady malý („zpoplatněný“) dárek pro veřejnost. V knize Drama před kamerou dal dohromady rozhovory se slavnými českými sportovci a filmaři  a seznamuje nás s jejich výjimečnými zážitky. Na vaši poličku se mohou nastěhovat třeba český mořeplavec Richard Konkolski, náš první pokořitel Everestu Leopold Sulovský nebo slavný dokumentarista Petr Horký.

[singlepic id=2910 w=240 h=300 float=left]Jako v minulých letech byl každý soutěžní snímek zařazen do kategorie „sportovní“, „související s horami“, „související s vodou“, nebo „cestopisný/dobrodružný“. Oprostit se kromě pár kusů výstroje od civilizace, riskovat vlastní život, poznávat primitivnější lidská společenství, to vše znamená odbourávat často připomínané slabosti dnešního Západu – zpohodlnění a ignoraci zbytku světa. V některých filmech jde o fyzické výkony (Ahoj a díky za lezení, Tři týdny v kaňonu, Hnízdo), v jiných poznáme zcela odlišné kultury (Pygmejovia – Deti džungle, Latim – Obřezané) a někdy jde hlavně o seznámení se se zvířaty (David Bittner mezi medvědy, Dotek modrého krokodýla). Celkově bude promítáno 70 soutěžních a 15 nesoutěžních příspěvků.      

Nováčci v porotě jsou muži s nepřehlédnutelnými mediálními zkušenostmi. Předsedou se stal Tomáš M. Cigánek, redaktor Televize Noe a spolupracovník České televize a zároveň cestovatel, režisér, scénárista a literát. Z ostravského studia ČT do poroty zasedli Ivo Hranický a Martin Novosad. Publicista Miloň Terč je ředitelem a majitelem Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku a Soukromé vyšší odborné školy filmové v Písku. Pavel Taussig se věnuje publicistice a filmové historii. Není bez zajímavosti, že jeho námětu vděčíme za oscarového Kolju z roku 1996. Zkušenosti s televizní tvorbou i zahraničními poměry má Leoš Ryska, zakladatel a ředitel Televize Noe.            

V pátek 7. prosince si polský horolezec Kryzstof Wielicky zopakuje v Lucerně svoji přednášku z Ostravy „Koruna Himalájí“. Dvaašedesátiletý Wielicky se dosud nadšeně věnuje své oblíbené disciplíně, v níž se houževnatě probojoval doslova na vrchol – tedy vrcholy všech čtrnácti osmitisícovek, některých dokonce opakovaně. Však si také z letošního festivalu odveze cenu za celoživotní dílo z rukou svého předchůdce, výše zmíněného Richarda Konkolskiho.
[singlepic id=2911 w=400 h=300 float=center]

Závěrečný pořad moderovaný Petrem Horkým v Lucerně má být sám o sobě velkolepou ukázkou kultury. Pokud si 8. prosince od 17:45 naladíte Televizi Noe, uvidíte tanec v podání skupiny KINTARI a biketrialovou show Pepy Dreslera, uslyšíte zpěv Melis Soyaslan a hudbu Richardy Vaculy nebo Pavly a Michala Tesařových. Olga Sommerová zde představí svůj dokument Věra 68 (účast samotné Věry Čáslavské zatím není jistá) a dojde i na křest knihy Richarda Konkolskiho Bouře před Bermudami. Po svém oficiálním křtu v úterý 20. listopadu bude znovu prezentováno Drama před kamerou. Organizátoři nevylučují ani příchod živého Yetiho. Každopádně sem přijdou mimořádní hosté (Dana Zátopová, Vavřinec Hradílek, Radek Jaroš, Dáša Havlová a další…).         

Ukázky z festivalu jsme mohli vidět v České televizi (Minuty dobrodružství) i Televizi Noe (Outdoor films), ale zejména pokud jste z Prahy, tak na vás teprve čeká skutečná hostina!

[singlepic id=2912 w=400 h=300 float=center]

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací