Pí a jeho život / Life of Pi – preview

[singlepic id=2929 w=120 h=120 float=left]Ve společnosti hladového tygra na vás přijdou úvahy o Bohu. 

 

Nebojte se, do kin se (zatím) nechystá film o Ludolfovu číslu. To jen, že skutečný hlavní hrdina, je Ind jménem Piscine Molitor Patel. Vážně se mu nedivím, že chce být znám pod zkratkou svého jména, které mu rodiče navíc dali podle francouzského plaveckého bazénu.

A opět se nebojte – nečeká vás bollywoodská produkce s tancem a zpěvem, v tomto případě na širém oceánu. Tohle je zpracování vysoké literatury, kterou do sebe můžete rychleji a zábavněji  nasoukat. Film Pí a jeho život letos zahajoval Newyorský filmový festival.

Kanadský spisovatel Yann Martel vydal v průběhu devadesátých let tři knihy, ale pozornost  upoutal až v roce 2001, kdy po několika zamítavých reakcích vydal Life of Pi, neobvyklý dobrodružný příběh, v němž spojil své dvě záliby – zvířata a duchovno.

[singlepic id=2930 w=400 h=300 float=center]

 

Pí, syn majitele ZOO je tak zbožným a duchovním člověkem, že mu učarovaly hinduismus, křesťanství i islám a rozhodl se je praktikovat naráz – to vše, aby mohl prostě „milovat Boha“. Možná se proto modlí až šestkrát denně, ale věřím, že zvěř mu je vděčná, zvláště skot a prasátka, jejichž masa se musí zříct… Nicméně, i když se synáček „pojistil ze všech stran“, jeho rodina se kvůli politickým problémům rozhodne opustit Indii a ZOO prodat. Japonská loď, která převáží Patelovi i jejich zvířata však ztroskotá v bouři. Pí je jediným lidským přeživším. Kromě něj se na záchranný člun nalodila ještě hyena, zebra, orangutan a Tygr bengálský jménem Richard Parker. Jméno šelmy převzal Martel z několika fiktivních i skutečných námořních příběhů, v nichž často došlo ke kanibalismu (Panebože, právě jsem zjistil, co se stalo se Spider-Manovým otcem!). Pí projde nelehkou životní zkouškou a možná se mu dostane nějakého spirituálního poznání.

Autor příběhu k myšlenkám knihy říká: „Stejně jako (číslo) pí, život není konečný. Proto jsem to také nepojmenoval The Life of Pi“. Úmyslně jsem vynechal člen určitý. To by znamenalo jeden konkrétní život. Tahle kniha není únikovou fikcí. Je o poznávání života skrze náboženskou perspektivu. Náboženství neodmítá realitu, vysvětluje ji. Světský kritik se ptá ´Jak můžete věřit?´. Ta otázka nebere lidem víru. Racionalita je jenom částí obrazu. Věda a náboženství nemusí jít proti sobě – podle mě se doplňují, nikoliv odporují. Věda může být branou k větší záhadě. „

Kniha dostala po světě několik ocenění a v Británii byla převedena Keithem Robinsonem do divadelní podoby. K jejím nadšeným čtenářům patří dokonce i prezident USA Barack Obama.         

[singlepic id=2932 w=400 h=300 float=center]

 

Tchajwanský režisér Ang Lee kdysi přivedl na plátna trhák Tygr a drak, což bylo o něco akčnější než starší dvojice Rozum a cit. Cizí mu nejsou ani romantické komedie (Tlačit rukama, Svatební hostina), či marvelovský superhrdinský příběh (původní Hulk s Ericem Banou). Oscara pro nejlepšího režiséra dostal jako vůbec první asiat za slavný snímek o homosexuální lásce Zkrocená hora.            

Scénář píše David Magee, jenž v minulém desetiletí vyprávěl o stvořiteli Petra Pana Jamesi Barriem (Hledání Země – Nezemě) a o asistentce zpěvačky (Velký den slečny Pettigrewové).  

Bylo by stylové, kdyby hlavního hrdinu hrál jeho jmenovec Dev Patel, ale musíme se  spokojit s šestnáctiletým Surajem Sharmou v jeho první roli. Pozdější verzi Pí ztělesňuje Irrfan Khan, jenž coby policejní důstojník kdysi šikanoval nikoho jiného než právě Patelova „Milionáře z chatrče“, nedávno se objevil v The Amazing Spider-Man a především je hvězdou těch mnoha bollywoodských filmů, z nichž  jsem si v úvodu tak nemístně střílel. Jako mladší Pí se objeví ještě Gautam Belur a Ayush Tandon. V záplavě indických jmen překvapí Gérard Depardieu jako kuchař. Samotného Yanna Martela bude představovat britský herec Rafe Spall (Soumrak mrtvých, Anonym, Prometheus). 

V životě Pí budete bádat od 20. prosince 2012.

 

Dabovaný trailer:

 

Oficiální trailer:


Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací