Jack Reacher: Poslední výstřel / Jack Reacher – recenze

[singlepic id=2583 w=200 h=200 float=left]Doufejme, že ne poslední Jack.

 

Pokud dobrovolně jdete na thriller se slovem „výstřel“ v českém názvu, nebude vám proti srsti druh příběhu, v němž vystupují brutální padouši, jejichž vlastní osud nejspíš nebude dvakrát příjemný. O to se už postará nejbližší akční superman, nejlépe Tom Cruise jako doposud pouze knižní hrdina Jack Reacher. Aneb „dosahovat“ je morálnější než „rozparovat“.

Zápletka od Leeho Childa má solidní rozjezd a rychle zkraje představí zajímavého a svým způsobem věrohodného představitele, jehož síla bohužel tak trochu vychází ze zdánlivé vojenské chladnokrevnosti, tolik vhodné k přeměně ve filmového akčního hrdinu. Co to přinejmenším ozvláštňuje je motiv Jackova hledání spravedlnosti naučené ve vojenském prostředí, kde, jak sám říká, „byli všichni podezřelí trénovanými zabijáky“. Mstiteli bez domova to jakž takž vystačí  na úvod, ale pokud se dostane na pokračování, byl bych vděčný za unikátnějšího protagonistu. Děj je na tom podobně. Záhada pro hrdiny a postup padouchů zaujímají, dokud toho moc nevíme. Ve chvíli, kdy si Jack uvědomí pozadí svého případu, se sice akce vystupňuje, ale úžas z konceptu hasne.

Zásluhou Christophera McQuarriho na režisérské židli i za scénáristickým stolem a herců je i v této méně zajímavé fázi snímek ohromnou zábavou. Cruise svému vyšetřovateli nemůže propůjčit jedinečného ducha, tak mu to vynahradí seriózním projevem na jedné straně a uvěřitelným hněvem proti zlotřilcům na druhé. Vážnou ženskou postavu Helen Rodin předvede Rosamund Pike a zvláštním způsobem se jakožto záporák ukáže Werner Herzog – stylem možná připomínajícím přehrávání, jenž je ovšem víc zdrojem určitého pobavení a to ne ke svojí škodě. Vizuálně i vypravěčsky mezi sebou nalézají soulad akce, občasný humor a v souvislostech s oběťmi zločinu také emoce. Závěrečná bitka ovšem nemá moc daleko k rutině, i když se nutně odehrává a končí tak, jak to vyplývá z Jackovy pozice. Úplný závěr je o několik řádů hodnotnější.

Počátek Reacherovy ságy je v některých ohledech hodně tradiční, přičemž však otevírá dveře potenciálně silným pokračováním. Z řady jsem nečetl jedinou knihu, takže možná volám po otevření Pandořiny skříňky… Moje doporučení? Riskněme to!
 
 

„Tak pojďte, všichni všiváci světa. Má veškerá zranění se budou hojit ve filmovém čase!“

[singlepic id=2989 w=400 h=300 float=center]
 
 

Přežil Sibiř. Přežije Jacka?

[singlepic id=2993 w=400 h=300 float=center]
 
 

Emancipovaná dáma v nesnázích.

[singlepic id=2994 w=400 h=300 float=center]
 
 

0%

Počátek Reacherovy ságy je v některých ohledech hodně tradiční, přičemž však otevírá dveře potenciálně silným pokračováním. Z řady jsem nečetl jedinou knihu, takže možná volám po otevření Pandořiny skříňky… Moje doporučení? Riskněme to!

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací