Rozsáhlé preview Star Trek: Do temnoty / Star Trek into Darkness

[singlepic id=2950 w=120 h=120 float=left]Mladý Kirk se odvážně pouští tam… kam se dosud slunce nevydalo?

 

 

 

Vyprávět o známých skutečnostech dvanáctého startreckého filmu je pořád skutečným výletem do temnoty. Režisér J.J. Abrams společně se scénáristickým triem – Roberto Orci, Alex Kurtzman a Damon Lindelof – udržuje v tajnosti [singlepic id=3111 w=230 h=400 float=right]klíčové skutečnosti stejně dlouho, jako nebyl dvakrát sdílný k první části rebootu z roku 2009. Jediný fanoušek, který se k celému obsahu nového dobrodružství dostal, zamířil do temnot v poněkud jiném slova smyslu. Na konci prosince 2012 se objevila zpráva, že Abrams splní přání Daniela Crafta, muže umírajícího na rakovinu a zařídí mu speciální projekci. Za takové šlechetné gesto je nutno ho pochválit a ostatní diváci si při pomyšlení na takovou situaci určitě rádi počkají. Ostatně, mlýny spoilerů melou pomalu, ale jistě.

Po neúměrně dlouhý čas jsme ani neznali název. Ten je v originální verzi zajímavý, neboť spojení „Star Trek“ je poprvé částí celistvého a nepřerušovaného názvu. Bohužel, u nás v češtině to tak použít nejde, tudíž se nám zase vloudila ona tradiční dvojtečka – Star Trek: Do temnoty.

 

Děsivý a obávaný nepřítel…

Nicméně fanoušky netrápil ani tak název, jako spíš neznámý děj. Vše, co jsme měli dlouho k dispozici, byly fotografie nejslavnějšího mimozemšťana Spocka (Zachary Quinto), kterak bojuje s Benedictem Cumberbatchem.

[singlepic id=3107 w=230 h=400 float=right]

Ano, protivníkem slavného kapitána Kirka (Chris Pine) a jeho posádky je samotný představitel titulní role v televizním seriálu Sherlock. Zjevně slyšel, že jistá loď Enterprise uzavřela mír s hologramem profesora Moriartiho a spletl si jak století, tak časovou osu. Scénáristé ovšem naznačovali, že protivníkem nebude britský detektiv, nýbrž někdo z originální linie původního Star Treku (1966 – 1969). Nejslavnějším fanouškovským kandidátem na zopakování padoušského výstupu je především geneticky upravený diktátor z 90. let 20. století (svými současníky nepochopitelně zapomenutý) Khan Noonien Singh, jehož při dvou různých příležitostech ztělesnil Mexičan Ricardo Montalbán (1920 – 2009).

Poprvé jsme ho v této roli viděli (pokud jsme již byli na světě) v roce 1967, ale o patnáct let později se vrátil, aby děsil ve filmu nazvaném podle jeho nálady Star Trek II: Khanův hněv (Wrath of Khan).

Ale upřímně… Vypadá Cumberbatch jako pseudo – Ind, jehož kdysi předváděl Mexičan? Cumberbatch má v sobě něco ze superhrdiny a trochu z nacistického důstojníka (takže bych ho někdy rád viděl hrát Perryho Rhodana, ale to jen tak na okraj). Ledaže by Khan podstoupil operaci, aby se nenechal poznat milovníky historických kanálů. Konec konců, původně měl zápornou postavu hrát Portoričan Benicio del Toro… Pokud je někomu britský herec alespoň trochu podobný, pak nás napadá Gary Mitchell, respektive jeho představitel a jmenovec Gary Lockwood.

[singlepic id=3106 w=230 h=400 float=right]Mitchell se v seriálu objevil pouze v druhém pilotním dílu Kam se dosud člověk nevydal (Where no man has gone before). Ačkoliv byl dobrým kámošem Jamese T. Kirka (kterému bůhvíproč říkal James R. Kirk), musel jím být zabit, když získal superschopnosti a vlezlo mu to na mozek. Pro Garyho svědčí i to, že Karl Urban, který v rebootech hraje lodního šéflékaře Leonarda McCoye v červenci 2012 o Cumberbatchovi prohlásil: „Myslím, že jeho Gary Mitchell bude skvělým přínosem.“ Jenže scénáristé to následovně popřeli a navíc, Gary této časové linie zemřel v komiksech odehrávajících se před sequelem. Takže jsme nejen v temnotě, ale i ve slepé uličce. A možná ne…

Cumberbatchova tvář by se teoreticky dala použít i pro jiného známého renegáta – Gartha z Izaru z epizody „Koho chtějí bohové zničit“ (Whom Gods Destroy), šíleného kapitána v podání Steve Ihnata (1934 – 1972). OK, garth uměl měnit podobu, ale byl na tom tak špatně, že musel být umístěn do ústavu pro duševně choré. Celý film ze světa Star Treku by sotva mohl být postaven na podobném druhu záporáka.

 

První oznamovací trailer

Po delší době jsme konečně dostali název filmu a někteří jej znevažovali. Je možné, že by se jeden z nejslavnějších sci-fi seriálů začal v novém formátu podobat čím dál tím víc nolanovské trilogii o Batmanovi?

V tom nám mohl napovědět první trailer…

Inu, trochu to působí jako Temný rytíř. Trailer specificky se ovšem podobá produkci Marvelu, konkrétně ukázce Iron Mana 3 – víte, s tím čínským učitelem, kterého někteří mají za teroristu. Roberto Orci a jeho kolegové nás ujišťují, že nepůjde pouze o akční film, ale marketingová kampaň je v tomhle ohledu (byť logicky) jednostranná, tudíž nahánějící hrůzu mnohým fanouškům.

 

A vzápětí první synopse děje…

S chutí vyrovnat si osobní účty, vede kapitán Kirk výpravu na planetu ve válečné zóně, aby zadržel muže představujícího zbraň hromadného ničení. Jak jsou naši hrdinové zapleteni do šachové hry na život a na smrt, láska bude podrobena zkoušce, přátelství budou přetržena a bude nutné přinést oběti pro jedinou rodinu která Kirkovi zbyla: jeho posádku.

[singlepic id=3108 w=230 h=400 float=right]Nyní vidíme, že půjde o vnitřní bezpečnost Země, terorismus a válku. Nechci urazit fanoušky žádného ze startreckých seriálů, ale přišlo mi, že minulý film s naštvanými Romulany z budoucnosti se svým stylem blížil nejvíc méně sofistikované podobě fenoménu, Star Trek: Voyager. „Do temnoty“ tento styl částečně evokuje, má v sobě však možná cosi promyšlenějšího ve stylu Star Trek: Hluboký vesmír devět (Deep space nine), v němž se kapitán Sisko postavil mezihvězdným nájezdníkům z Dominionu (má to být Dominium – český překlad se dopouštěl zvěrstev) i zákeřným frakcím ze samotné Země (a v rámci toho stihl vykrádat Babylon 5). Tohle je teoreticky dobrá zpráva pro mne osobně. Jsem poměrně velkým fandou Hlubokého vesmíru devět (mým tajným snem je vidět křížence Jem´Hadara s Ferengem) a myslím, že je nádherným příkladem fenoménu, jemuž se podařilo úspěšně zkombinovat space operu s vážnou sci-fi, ale pro mnoho dalších lidí představuje jeho důraz na atmosféru války a politikaření kontroverzi. Totéž se dá očekávat i „Do temnoty“, ale nedá se říct, že by něco takového bylo cizí filmové řadě. Politické alegorie a konspirace jsme si mohli užít v posledním dobrodružství klasické posádky – Star Treku VI: Neobjevené zemi (The Undiscovered Country).

 

„JH“ může být pouze pseudonym

Nakonec nám jméno Cumberbatchovy postavy sděleno bylo. Spojenou federaci planet vyzve na souboj děsivý a obávaný… John Harrison!

[singlepic id=3104 w=230 h=400 float=right]To přesměrovalo naše úvahy jiným směrem. Takové jméno se v předchozích filmech a seriálech neobjevilo. V epizodě s Khanem Noonianem Singhem ovšem padla informace o jistém Harrisonovi, takže spousta lidí začala opět křičet „KHAAAAN!“, ale to není hodné té racionálnější části trekkieů. Samozřejmě, „JH“ může být pouze pseudonym. Zároveň vyšlo najevo, že Alice Eve (alias křičící bloncka z traileru) hraje Carol Marcus, budoucí Kirkovu lásku. Eve jste mohli tento rok vidět v Havranovi (The Raven) jako Emily Hamilton, Poeovu snoubenku, nebo mladou verzi agentky O v Mužích v černém 3 (Men in Black 3). Není to krásná fáze v životě herečky, když se pořád ujímá něčích mladých verzí?

Původní Carol Marcus hrála Bibi Besch (1940 – 1996) a to v Khanově hněvu.

Ježíši… Suraku… Kahlessi…

 

Je čas na druhý trailer

Zapomeňte na Iron Mana. Tohle připomíná nejvíc první trailery na Muže z oceli (Man of Steel), s tím, že otcovskou úlohu Jor-Ela a Jonathana Kenta na sebe vzal předchozí kapitán Enterprise Christopher Pike (Bruce Greenwood). A jakže zní jeho moudra? Že jednou Kirk zabije sebe a všechny, kterým velí? Jediné, co kdy dokázalo zabít Kirka, bylo debilní rozhodnutí kapitána Picarda a hloupý příběh kolem el-aurienského věd… Já vím, nesmím mást neznalce. Každopádně je jasné, že Kirk poprvé od střetu s Nerem podstoupí náročnou zkoušku svého velení a za svou posádku bude mít přímo osudovou zodpovědnost. Harrison v traileru říká: „Je něco, co bys neudělal pro svou rodinu?“ Znamená to, že padouch má také své blízké, za které bojuje? Teď se pouštíme do divokých spekulací, ale v novém traileru vidíme řadu kovových boxů vypadajících jako rakve, ale stejně tak dobře (díky přítomnosti průzorů ještě lépe) mohou být kryogenickými boxy. Takovými, v jakých se vesmírem plavil Khan se svou armádou…

 

„Jmenuje se John Harrison a je to průměrnej chlap“

Kýmkoliv John Harrison je, Cumberbatch a Abrams se snaží přesvědčit potenciální publikum, že půjde o propracovaného a rafinovaného protihráče vlajkové lodi Federace s pochopitelným motivem. Když ho měl Benedict popsat blíže, vylíčil nám impresivní postavu:

[singlepic id=3109 w=230 h=400 float=right]„Je pozoruhodně racionální a brilantní v podlosti. Část zábavy s ním spočívá v tom, že to není jen vzteklý šílenec. Je to někdo, s kým si můžete promluvit a nechat se jím svést… Když mi J.J. popisoval roli, nastínil ho z filmovejch příkladů jako mix Hannibala Lectere, Jacka z Osvícení a Jokera z Batmana. Je to někdo s ohromnou fyzickou sílou, někdo je neskutečně nebezpečnej jak fyzicky, tak skrze používání různejch technologií a zbraní a kdo se dopouští činů, které bych označil za terorismus. Je také psychologickým mistrem. Manipuluje myslí těch kolem něj pro svoje cíle velmi, velmi neznatelným způsobem.“

Aha, takže „Into Darkness“ vlastně odkazuje na „Zero Dark Thirty“.

J.J. Abrams popsal Harrisona a jeho činy takto:

„Jmenuje se John Harrison a je to průměrnej chlap pracující pro organizaci známou jako Hvězdná flotila, proti níž se obrátí, jelikož má určitej původ a úžasnej tajnej plán. Po dvou velmi násilných útocích, jednom v Londýně a jednom ve Spojených státech, se naše postavy vydají tohohle chlápka zadržet. A je to mnohem komplikovanější a složitější, než kdy očekávaly. „Do temnoty“ je o tom, jak intenzivním se to stane a čemu budou čelit.“

Začínám být alergický na poznámky o Khanovi i Batmanovi. Ovšem bylo by fajn, kdyby přirovnání k Hannibalu Lecterovi bylo jednou doslovné a Cumberbatch by na plátně pozřel někoho z posádky Enterprise. Jakožto lidojed by možná mohl získat sympatie Uhury (Zoë Saldana). Ovšem je vidět, že stejně jako Silva ve Skyfallu otřásl světem MI6, Harrison udělá podobnou díru do futuristické utopie, jak to ostatně naznačuje první trailer. Kromě něj o sobě dají vědět i největší váleční nadšenci Star Treku – Klingoni, jejichž domovský svět Qo´noS (Kronos) Enterprise navštíví. Ano, tito Klingoni budou mít své tradiční kostěné hřebeny, jež jim chyběly pouze v původním seriálu a někteří z nich budou mít vyholené hlavy dle vzoru generála Changa z Neobjevené země.

 

Devitiminutové Preview v IMAXu

Vůbec nejdelší sekvenci, prvních 9 minut, mohli vidět ti, kteříse šli do IMAXu na Hobita: Neočekávanou cestu (víte, ten film, kde John Harrison zabral vlast trpaslíkům a způsobil ekologickou katastrofu v okolí Radagastova bydliště). Dle hvězdného data se ocitáme v únoru roku 2259. Pár představovaný černošským britským hercem Noelem Clarkem a Kanaďankou indického původu Nazneen Contractor navštěvuje v nemocnici svoji vážně nemocnou dceru. Otec musí po chvilce vyjít ven a uslyší zpoza sebe hlas prohlašující: „Já ji můžu zachránit.“ Otec se ho zeptá na to, co by vlastně zajímalo nás všechny: „Kdo jsi?“ Harrison se tváří tajemně, ale neprozradí nic.

Hmmm, možná je to vlastně Ježíš Kristus. Už by bylo jasné, zač se chce pomstít.

Druhá část preview se odehrává na nové planetě jménem Nibiru (jásejte, příznivci paleoastronautiky). Kapitán Kirk a McCoy prchají houští umělohmotně působícího rostlinstva (jak můžeme vidět v trailerech), pronásledováni kmenem „počmáraných“ domorodců s křídově bílou pletí (takže zde nelze mluvit o civilizovaném bělochovi). Pozemšťané chtějí zachránit Nibuřany před destrukcí místní sopkou, do níž má Spock dopravit „super ledovou kostku“ (jak tomu říká Kirk). Ze člunu, jenž pilotuje Hikaru Sulu (John Cho) se odvážný Vulkánec přemístí do vulkánu. Enterprise je mezitím skryta pod hladinou oceánu, kam si k ní Kirk a McCoy skočí z útesu.

 

Zbývá nám jenom počkat si do května… tedy června

Fanoušci se mohou přít o některých detailech, ale ani jeden z nich by neměl znehodnotit velkolepý akční příběh, jehož scifistická část nebude snad spočívat jenom v použitém prostředí.

[singlepic id=3105 w=230 h=400 float=right]Kromě zmíněných herců vystoupí v „Do temnoty“ z aktérů předchozího dílu ještě Simon Pegg (šéfinženýr Montgomery Scott) a Anton Yelchin (Pavel Chekov). V neznámých rolích se objeví Peter Weller (Butch a Sundance: Začátky, RoboCop, Nahý oběd), Joseph Gatt (Thor), Anjini Taneja Azhar (Smashed, The Pact), Nolan North (JAG, Námořní vyšetřovací služba) a Sean Blakemore (Sběratelé kostí, Můj přítel Monk, O.C.).

Američané vyrazí na hvězdný vandr do temnoty již 17. května, Češi se k nim přidají 6. června 2013.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací