Lincoln – recenze

[singlepic id=3014 w=200 h=200 float=left] Zákon o svobodě změní smysl války.

 

Díky Stevenu Spielbergovi jsem ze sebe konečně dostal pachuť, která ve mne od léta hlodala po zhlédnutí Abrahama Lincolna: Lovce upírů (stejně to použiji jako jeden vtípek k fotografii). Historické drama seriózně i živě vypráví příběh srozumitelný všem národům pamatujícím si souboje o politické směřování národa. Nikterak nevadí, že se v něm schází bezpočet amerických státníků devatenáctého století, o nichž mimo Ameriku v životě nikdo neslyšel (jako nejspíš mnozí Američané). Máme tu sice silně politickou zápletku, ale takovou, jaké nezlomí vaz bezbarví panáci.

Daniel Day-Lewis s postavou Lincolna čistě splývá, jelikož zahrát šestnáctého prezidenta USA nebylo o nic lehčí, než jím ve zfilmovaném období skutečně být. Zodpovědnost za rozdělení státu, mrtvé na válečných frontách a kontroverzi kolem možného zrušení otroctví, si žádala silného a inteligentního vůdce státu, jakým Abraham Lincoln určitě byl a v USA se stal ikonou zaznamenanou skrz nespočet památníků. Day-Lewis však nemusí ztělesňovat poloboha. Stačí „pouze“, když u své historické postavy zdůrazní její schopnost přesvědčovat své kolegy, lásku k moudrosti získávané během života a sílu pokojného rozvažování, jaká z něj čiší dokonce i když mlčí.

V jeho podání vnáší prezident do politiky rozum i řemeslný cit, ale jako u všech historických velkofilmů by obraz mohl působit odlidštěně, kdyby nebylo zobrazeno také jeho soukromí. Naštěstí Lincolnova manželka Mary (Sally Field) a jeho syn Robert (Joseph Gordon-Levitt) civilní rovinu udržují, jelikož Abrahamovi připomínají osobní rozměr probíhajících rozbouřených časů. Což nemění nic na tom, že celkový problém je a musí být politický, takže se smiřte s dlouhými dialogy a samolibými i altruistickými řečníky. Vedle Lincolna je hlavním prosazovatelem zrušení otroctví Thaddeus Stevens (Tommy Lee Jones), „radikální abolicionista“, jenž na rozdíl od prezidenta, přistupuje k problému hlavně citem a Jones je celému filmu srdcem, stejně jako Day-Lewis má z aktérů s přehledem největší charisma. Kvůli důležitosti půdy Sněmovny reprezentantů nejde pominout postavy „padouchů opozičníků“, tedy Fernanda Wooda (Lee Pace) a George H. Pendletona (Peter McRobbie), rasistické demokraty (víte, to je ta strana, která si později přehodila program s republikány a dostala do Bílého domu mulata). Také oni pomáhají tomu, aby byl historický spor nezapomenutelný.

Mnozí další Lincolnovi spolustraníci jako ministr obrany William H. Seward  (David Strathairn), Francis Preston Blair (Hal Holbrook) a William N. Bilbo (James Spader) se střídají na plátně spolu s nezanedbatelným množstvím peripetií – snaha o rychlou vojenskou porážku Konfederace, úvahy a tužby samotných černochů, vyjednávání s možnými pochybnými výsledky a především „nákup“ přeběhlických hlasů pro hlasování o dodatku k ústavě. Inu, dělo se toho hodně. Známý konec pochopitelně nadchne víc Američana než Evropana… Jenže ty dlouhé, někdy i otravné machinace nejsou korunovány naprostým úspěchem. Svobodu a mír nebylo možno koupit za stejnou cenu.

Jako všechny konflikty, předěly ve vývoji civilizace a rozhodnutí velkých osobností, byl i konec otrokářství v USA doprovázen nezanedbatelnými emocemi. Není důvod je odmítat. Též musím ještě jednou připomenout, že Lincoln byl teprve šestnáctým americkým prezidentem. Máme dost materiálu k sequelům :-)

 
 

„Žádné upíry jsem nelovil, nelovím a lovit nehodlám. Pořád jsem nevyhladil ty indiánské vlkodlaky.“

[singlepic id=3124 w=400 h=300 float=center]
 
 

„Píše nám tady nějaký pan Django… Cituji: ´Mám dynamit. Schvalte třináctý dodatek, mamrdi, nebo vyhodím Sněmovnu reprezentantů do povětří.´“

[singlepic id=3128 w=400 h=300 float=center]
 
 

„Jsme tady, abychom Abeovi přečetli celou Chaloupku strýčka Toma.“

[singlepic id=3138 w=400 h=300 float=center]
 
 

0%

Jako všechny konflikty, předěly ve vývoji civilizace a rozhodnutí velkých osobností, byl i konec otrokářství v USA doprovázen nezanedbatelnými emocemi. Není důvod je odmítat. Též musím ještě jednou připomenout, že Lincoln byl teprve šestnáctým americkým prezidentem. Máme dost materiálu k sequelům :-)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací