Nic nás nerozdělí / Lo imposible – recenze

[singlepic id=3141 w=200 h=200 float=left] Rodina čelí čiré hrůze.

 

Katastrofální tsunami z roku 2004, jež přineslo smrt desetitisícům, by určitě vydalo na bezpočet příběhů dojemných i tragických. Španělský režisér Juan Antonio Bayona, který je známý hlavně díky hororu Sirotčinec a scénárista stejného snímku Sergio G. Sanchéz zpracovali jeden slavný zážitek svých krajanů.

Ewan McGregor a Naomi Watts jsou pochopitelně požehnáním pro silně citově nabitý snímek a do třetice všeho dobrého je doplňuje talentovaný dětský herec Tom Holland jako jejich filmový nejstarší syn Lucas. Tvář katastrofy splňuje nároky technického zpracování na samotném začátku destrukce i v „přehlídce“ toho, co logicky musí následovat (cesta do bezpečí, citový kolaps, snaha o nalezení blízkých, boj o holé zdraví) a člověk je náležitě vyděšen, zdrcen i dojat. Nedá mi to a musím se zeptat, jaký to má smysl?

Bayona a Sanchéz převedli důstojně známou situaci a soukromou historii rodiny, jejichž pocity jsou úžasně zahrány, ale nepřidali k tomu nic neočekávatelného. Oni skvělí herci představují pár postav, z nichž jedna je  paralyzovaná zraněním a další je víceméně bezradné dítě. Pochopitelně, že necelé dvě hodiny potřebují zaplácnout dějem/příběhem, ale Nic nás nerozdělí stojí v uměleckém ztvárnění jen malý kus nad pouhopouhým dokumentem. Čím dál tím víc nám bude jasné, jak tohle musí nutně skončit a z paradoxního důvodu se tenhle konkrétní příběh příliš nehodí k odvyprávění osobních tragédií.

Pokud jde o známou veledůležitost provedení, forma tentokrát skutečně zachraňuje špatně zvolený obsah. Vzácný případ, kdy profesionálové dokáží vylepšit námět zbytečný pro velké plátno.

Pohodlný začátek dovolené.

[singlepic id=3147 w=400 h=300 float=center]

Přežití ještě neznamená výhru.

[singlepic id=3144 w=400 h=300 float=center]

„Mnohá z těch světel jsou již dávno mrtvá.“

[singlepic id=3155 w=400 h=300 float=center]

0%

Pokud jde o známou veledůležitost provedení, forma tentokrát skutečně zachraňuje špatně zvolený obsah. Vzácný případ, kdy profesionálové dokáží vylepšit námět zbytečný pro velké plátno.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací