Gangster Squad – Lovci mafie / Gangster Squad – recenze

[singlepic id=2628 w=200 h=200 float=left] Třeste se, kmotři a kmotřenci!

 

Prohlásil bych, že Gangster Squad je komiksový film, ale tím bych se dotkl mnoha kvalitních snímků založených na dějovém výtvarném umění, Kuřetem na švestkách počínaje, Avengers konče. Lepší příměr, jenž vystihuje tvář filmu od osvětlení až po zběsilost střelby, odkazuje na pulpové sešitové romány. To by nemuselo nutně uškodit příběhu, pokud by byl výjimečně dobrý… Jenže souboj nebojácných policistů, pro něž je zničení zločinu důležitější než zdržující a gangsterům nahrávající pracovní pokyny, nepřináší na stůl nic, co instinktivně neznáte a přestože postavy dostaly dobře vypadající a schopné herce, jedině při svém samotném naverbování vypadají zajímavě. Dokonce i John O´Mara (Josh Brolin) se dokáže spíš rvát než ukázat „normálnější“ lidskou stránku. Těhotná manželka mu po této stránce body nepřidá.

Na druhou stranu, Seanu Pennovi se daří maximalizovat svoje scény, v nichž jako zločinný boss Mickey Cohen šíří hrůzu mezi spořádané lidi, své konkurenty a pochopitelně také zaměstnance, kteří „ho již nebudou moci zklamat“. OK, možná je až přehnaně temný, ale organizovaný zločin přece potřebuje takové muže, co i z jiných drsných chlapů udělají naprosté třasořitky. Z týmu klaďasů dostal nejlepší šanci zazářit Ryan Gosling jako Jerry Waters a přinejmenším na něj lze vřele vzpomínat, možná kvůli jeho výraznému hlasovému projevu.

Někde ve středu končí jediná významnější ženská postava – Grace v podání Emmy Stone. Tak slušné herečky je až škoda pro tuhle podivně zastrčenou roli, jež se tu a tam mihne, abychom mohli závidět jednomu gangsterovi a jednomu policajtovi, s nimiž oběma spí a na konci se její důležitost zvýší o 200%.

Nic z podstatných vad nebere filmu jeho nepopiratelnou zábavnost ve chvílích, kdy dojde na slavné bohapusté násilí, nebo když se gangsteři vydají do kýčovitých barů neodmyslitelně spojených s podobnými žánrovými příběhy. Závěr, který potřeboval přetočit kvůli jistým událostem v denverském kině, vypumpuje nahoru váš adrenalin a během filmu se tu a tam vyskytne i nějaká ta legrace. Kdyby to jen tak všechno nevyvolávalo déjà vu.

Gangster Squad volně vychází ze skutečných událostí a ty se patrně ve scénáři ztratily v moři umělecké licence. Jestli vám nevadí, jak dokáže Hollywood v honbě za komerčním příběhem vyprodukovat hraný animák, pobavte se jím.

Šest statečných

[singlepic id=3016 w=400 h=300 float=center]

Cohen si žije tak skvěle a přitom má v bytě štěnice.

[singlepic id=3022 w=400 h=300 float=center]

Emma by měla být odměnou za výpalné.

[singlepic id=3024 w=400 h=300 float=center]

0%

Gangster Squad volně vychází ze skutečných událostí a ty se patrně ve scénáři ztratily v moři umělecké licence. Jestli vám nevadí, jak dokáže Hollywood v honbě za komerčním příběhem vyprodukovat hraný animák, pobavte se jím.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací