G.I. Joe: Odveta / G.I. Joe: Retaliation – preview

[singlepic id=2026 w=120 h=120 float=left]Zeměkouli uštkne proradná kobra.

 

Jsme jimi tajně ovládáni jako děti a nevymaníme se z jejich vlivu ani když dospějeme a potřebujeme rychlou dávku minimálního děje, maximální akce, občasných ženských (a tatumovských a robotích) křivek. Společnost Hasbro, stejně jako Disney s Marvelem, myslí na diváky všech věkových kategorií. V 80. letech mohly být jejich hračky díky Reaganově administrativě doprovázeny animovanými seriály, což dětství některých z nás obohatilo o předlouhé reklamy, které jsme pokládali za upřímnou snahu nás pobavit. O pár dekád později tu máme… další animované seriály, plus hrané filmy, neboť jsme nepoučitelní! Michael Bay transformoval Autoboty a Decepticony do podoby, která nám vyrazila dech a hned třikrát nás tak udávil porcí nevkusu. Stephen Sommers, jiný mistr blockbusterů, oproti tomu dokázal světu představit o něco snesitelnější divadlo z hracích figurek – akci týmu G.I. Joe (Skutečný americký hrdina!) a teroristické organizace Kobra. Toho bohdá nebude, aby hasbrovský film (možná kromě Bitevní lodi) bez sequelu zůstal! Po dlouhých čtyřech letech  předvedou scifističtí záporáci svoji Odvetu!

Jak jsme se dozvěděli z konce prvního dílu, Bílý dům je ovládán ďábelským vrahounem. Ne, nemluvím o levičácké paranoie. Ne, nelákám vás na Pád Bílého domu a také nepřípomínám Útok na Bílý dům (ačkoliv tam také bude hrát Channing Tatum). Mluvím o tom, že proradný člen Kobry Zartan (Arnold Vosloo) přijal podobu prezidenta Spojených států (Jonathan Pryce). Nejde snad pochybovat, že takovou příležitost každý svědomitý terorista využije. Zartan vrazí elitním hrdinům G.I. Joe nůž do zad, prohlásí je za zrádce a strýčka Sama naservíruje svému nadřízenému – Veliteli Kobry, jehož v minulém filmu hrál Joseph Gordon-Levitt, ale nyní vystřídal Luke Bracey.

Jeho hlas ani tvář si stejně neužijeme, takže nevadí, že jde o někoho, koho zná především Australan a to hlavně ze své televize. V roce 2011 se objevil v americké komedii Monte Carlo. Jeho hlas nicméně převzal Robert Baker (Grey´s Anatomy).

Zkrátka, lidé z G.I. Joe upadnou v nemilost, zatímco Kobra čím dál tím víc svírá svět se zbraněmi namířenými proti civilistům ve všech jeho koutech. Klaďasové se obrátí s žádostí o pomoc na svého bývalého velitele – generála Josepha Coltona, díky němuž uvidíme v sérii tvář samotného Bruce Willise! Jsem v klidu, jelikož on by dokázal sám o sobě porazit celou Kobru. Zbylé postavy si mohou dát dvacet…

 

…a podívat se na první trailer

 

My totiž obecně uvidíme spíš nové hrdiny. Channing Tatum si opět natáhl kalhoty (nebojte se, dámy, ne na dlouho), aby z něj mohl opět být Duke, Lee Byung-hun se vrátí jako kobrovský ninja Storm Shadow. Mistr bojových umění této i jakékoliv jiné galaxie Ray Park (Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba, Ospalá díra) je stále jeho rival Snake Eyes, o Zartanovi jsem již mluvil… Jinak nás čeká přímo smršť nových figur(ek). Nepředpokládám, že smrt předchozích postav způsobí psychické otřesy srovnatelné s animovaným transformerským filmem.

Ženský prvek ve vlasteneckém snažení Joeů zprostředkují  herečka Adrianne Palicki (Legie, Red Dawn) jako Lady Jaye a Francouzka částečně  kambodžského původu Élodie Yung (americká verze Mužů, kteří nenávidí ženy) jako orientální bojovná kráska Jinx. Do skupiny přibude i neobyčejně mužný Roadblock. Jeho představitel Dwayne Johnson snad ani nepotřebuje představit, snad jenom těm, kteří nevědí, jak se jmenuje The Rock. Chlapík, jenž do našeho podvědomí vstoupil skrz Mumie se vrací a Krále Škorpiana, aby se nakonec dostal do „prestižních“ thrillerů, jako je letošní Snitch, do G.I. Joe hravě zapadne. 

Rapper a filmař RZA poctí film svou přítomností jako Slepý mistr, někdejší člen ninjovského bratrstva Arashikage, mezi jehož žáky patřili i Snake Eyes a Storm Shadow. Malý spoiler: má být mrtev. Čekejme ho tedy hlavně ve flashbackcích, ale překvepení není nikdy vyloučeno. Převážně televizní herec D.J. Cotrona přijal úlohu drsňáka s baretem Flinta a Joseph Mazello (Ztracený svět: Jurský park, The Social Network) pořádně využije své technické dovednosti jako hacker Mouse. Padouchy posílí Ray Stevenson (seriál Řím, Kat, Thor), jehož Firefly se specializuje na výbušniny.

 

Druhý trailer předvádí spiknutí v celé své kráse 

 

Oproti prvnímu dílu se nevystřídala jen většina obsazení, ale také režisér a scénáristé. „Klapka, kamera, akce“ v případě Odvety poprvé pronesl Jon M. Chu, jehož tvorba překypuje akcí – taneční akcí! Po kraťasech Silent Beats a When the Kids Are Away natočil druhý a třetí díl série Step Up / Let´s Dance a seriál z jeho vlastního pera o Lize vyjímečných tanečníků následovaný také dvěma filmy. Popis produktu, v němž spolu bojují dvě frakce „superhrdinů“ čerpající své schopnosti z tance ve mně probouzí rozpaky. Aby ještě Velitel Kobry nepoužij jako svou vrcholnou zbraň Gangnam style… Koncertní filmy zaměřené na Justina Biebera, to je taky poněkud vzdálené světu vojáků a teroristů (Případní odpůrci Justina Biebera, myslete si o tom své). Přitom nám má tento chlapík za dva roky možná naservírovat nového He-Mana (Masters of the Universe)  z produkce Mattelu.  

Scénář napsali Rhett Reese (Dinosaurus, Příšerky s.r.o., Velmi nebezpečné známosti 3) a Paul Wernick. Tato dvojice spolu v minulosti zplodila populární hororovou komedii Zombieland.

 

Tentkrát pro vás máme ještě třetí trailer.

 

Po každém z těchto videí cítím, jak mi trochu odumírá mozek. No, občas i to je blažený pocit!

Kobra začne s osřelováním Česka 28. března. Snad jejího velitele nebudeme hledat následujících deset let, než ho kdosi odkrágluje v pákistánském příbytku.

 

Galerie G.I. Joe: Odveta:

[singlepic id=3051 w=400 h=400 float=center] [singlepic id=3052 w=400 h=400 float=center] [singlepic id=3053 w=400 h=400 float=center] [singlepic id=3054 w=400 h=400 float=center]

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací