Souboj Titánů / Clash of the Titans (2010) – recenze

Vypusťte Krakena!!!
 
 
Těšili jsme se, báli jsme se a zklamaní odcházíme z kina. Jeden z velmi napjatě očekávaných filmů toho roku se přiřítil do našich kin a naše obavy byly naplněny. Báli jste se, že Souboj Titánů bude průšvih? Bohužel jste se nemýlili.

Kdo četl Staré řeské báje a pověsti ví, že i Titáni z roku 1981 se dosti liší od knižní interpretace. Ale i v 80. letech měli své kouzlo. O nějakém kouzlu si moderní Titáni mohou nechat jen zdát. Nechci Vám prozradit moc „nechutných“ překvapení, které film nabízí, ale chci Vás i dostatečně varovat a připravit na to, co Vás ve filmu čeká.

[singlepic id=505 w=40 h=30 float=left]Vezměme si postavu Persea. Sam Worhington se na tuto roli nehodí. Jeho vojenský sestřih a vzezření naprosto ruší jakoukoliv iluzi, že on je ten Perseus, polobůh. Navíc jeho klackovité chování, neúcta k darům, nesamostatnost a vnitřní motiv, který ho uhání kupředu Vás zasáhne jako kudla do zad – v pořadí první.

[singlepic id=505 w=40 h=30 float=left]Děj je druhá kudla do zad. Máme peníze, uděláme velkolepé bojové scény, ale že mezi nimi není žádné pojidlo se ztratí. Toho si nikdo nevšimne.  Jé, já jsem polobůh – skok – támhle se pase létající kůň – skok – poperu se se škorpiony – skok – skok – skok ….

[singlepic id=505 w=40 h=30 float=left]Třetí kudla do zad. Komu mám fandit? Postav je tolik, prostoru málo a vztahy natolik zmatené, že nevíte koho si máte oblíbit a koho proklínat. Pro druhou polohu by se tu i docela logická možnost našla – režisér a scénárista. O Bozích nemá ani cenu mluvit. Vznikl jen další film, kde se prozměnu nepovedli a namísto toho, aby vypadali „božsky“, působíspíše směšně.

[singlepic id=505 w=40 h=30 float=left]Kudla čílso čtyři. Dialogy. Nic hloupějšího jste už dlouho neslyšeli. Při některých momentech Vás bude v hlavě nahlodávat otázka: „Tohle opravdu mysleli vážně?“ Nejhorší na tom je, že asi mysleli.

[singlepic id=505 w=40 h=30 float=left]A už se na nás řítí pátá kudla. Vypusťte Krakena! Pokud jste se těšili na Hádova domácího mazlíčka, který se rozlobý a bude zlý, budete velmi zklamaní. Jeho běsnící velkolepé finále je „třešničkou na dortu“ podpásovek tohoto filmu.

[singlepic id=505 w=40 h=30 float=left]Souboj Titánů je nádherným příkladem toho, jak se tvůrci snaží pomocí nové atrakce jménem 3D vytáhnout z diváků více peněz. Pokud je film točen klasickým způsobem a třetí rozměr je narychlo uměle přiděláván kvůli vyšším tržbám, dočkáme se jen průšvihu a šesté kudly do zad.

Bojové sekvence nepůsobí špatně, je na ně dobrý pohled (ve 2D lepší), ale jinak nesourodý, nelogický a poměrně i nudný film nezachrání. Pro mě je Souboj Titánů velké zklamání.  Každá z šesti vržených kudel mu odtrhla 10% z celkového hodnocení. Pokud na něj půjdete do kina, nevyhazujte peníze za 3D, nevyplatí se to.
 

Perseus se nechal ostříhat strojkem s nástavcem 2mm.


 

Hádes – že by další jméno, které nesmíme vyslovit?


 

Kraken a jeho filmový „štěk“.


 

40%

Souboj Titánů / Clash of the Titans (2010)

Souboj Titánů je nádherným příkladem toho, jak se tvůrci snaží pomocí nové atrakce jménem 3D vytáhnout z diváků více peněz. Pokud je film točen klasickým způsobem a třetí rozměr je narychlo uměle přiděláván kvůli vyšším tržbám, dočkáme se jen průšvihu.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací