Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi, vol 4!

[singlepic id=1810 w=120 h=120 float=left]Následující týden bude žít Brno filmem.

 

Píše se 27. února 2013, brněnské náměstí Svobody se začíná plnit lidmi všech etnických i neetnických skupin. Nejsou zde náhodou, právě totiž startuje 4. ročník významného Mezinárodního filmového festivalu Cinema Mundi. Jan Budař jakožto moderátor zahájení a Josef Čadík, ředidel celého projektu přestřihují pomyslnou pásku a filmový festival spatřuje světlo světa.[singlepic id=3457 w=250 h=250 float=right]

„Svoboďácké“ zahájení sice připomínalo odpolední dýchánek se známými osobnostmi, trvalo zhruba 15 minut a připraveností se rovnalo náhodnému setkání, ovšem i tak diváky velmi potěšilo. Náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Mgr. Václav Božek zdůraznil důležitost takového festivalu pro Brno i celou Jižní Moravu, dokonce lehce zavtipkoval o financování, kde pochválil velkou profesionalitu celé akce, mimo [singlepic id=3456 w=250 h=250 float=left]těch „amatérských“ peněz. Oliver Pospíšil náměstek města Brna hodil do placu význam města Brna a pohrozil Karlovarskému festivalu, že se má začít třást. Jako čestný host přidal několik vtípků a poděkování režisér Jan Hřebejk. Obzvláště zdůraznil, že to skutečně dělá zcela „zadara.“ Načež mu Bolek Polívka, patron celé akce, odvětil, že on má slíbeno už příští rok i peníze. Bolek pak ještě chvíli vtipkoval a nakonec popřáli Josef Čadík společně s Janem Budařem ošklivé počasí na celý další týden, aby se všichni rádi přišli ohřát do kina.

[singlepic id=3458 w=250 h=250 float=right]Festival odstartoval předpremiérou veleúspěšného hollywoodského filmu Terapie láskou. Jelikož se jednalo o zahajovací film, předcházelo mu i oficiální zahájení celého festivalu. Největší kinosál brněnského Velkého Špalíčku postupně zaplnilo plno významných i méně významných VIP hostů. Ředitel festivalu Josef Čadík poděkoval všem sponzorům i podporovatelům celé akce. Slova se ujal dokonce i rektor Masarykovy University Doc. Mikuláš Bek, který si tak trochu festival přivlastnil, jelikož na jeho organizaci se podíleli z velké části právě studenti MU. Když se pak mikrofonu chytil opět režisér Jan Hřebejk, bylo jasné, že o zábavu bude postaráno. Napřed navnadil všechny diváky na celý festival a zdůraznil, že se skutečně jedná o výběr z výběru, výběru, výběru nejlepších filmů. Bolek, jelikož tušil výřečnou náladu Jana Hřebejka, režiséra raději přerušil a s notnou dávkou humoru jeho vlastní, festival oficiálně odstartoval. Jan Hřebejk se poté mohl směle pustit do dalšího vyprávění, které zaměřil během své čtvrthodinky především na otravnost předmluvy před premiérami filmů. Následoval už pouze přípitek a jak jinak na Jižní Moravě, než kvalitním archivním vínem.

[singlepic id=3455 w=250 h=250 float=left]Festival odstartoval a milí pánové a milé dámy, máme se skutečně na co těšit. Šest desítek filmových titulů z celého světa, více než 20 zážitkových doprovodných akcí, velké množství českých i zahraničních slavných filmových hostů. Ale hlavně neopakovatelné zážitky z filmů, které byly vybrány jako nejlepší z nejlepších. Pokud máte tu možnost určitě s návštěvou Cinema Mundi neváhejte, své si tu určitě vyberete.

 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací