Mocný vládce Oz / Oz: The Great and Powerful – recenze

[singlepic id=3488 w=200 h=200 float=left]Už nejste v Kansasu. Opět.

 

 

Pohádkový román Čaroděj ze země Oz je světoznámým dílem. Neuvěřitelné dobrodružství Dorotky a jejího věrného psího kamaráda Toto ve fantaskním světe protknutým žlutým chodníčkem se dočkal prequelu. Proč? Můžeme jen hádat, ale bezesporu většina z nás si tipne: peníze, penízky, penízečky.

V Mocném vládci Oz se dozvíme, jak to vlastně s legendárním kouzelníkem bylo. Kdo to je, kde se tu vzal a jak jeho příchod ovlivnil nejen budoucnost celé země, ale i osudy tří krásných sester s magickou mocí. Proroctví zvěstuje, že zemi spasí příchod mocného čaroděje. Je Oscar Diggse (James Franco) tím vyvoleným?

S Oscarem se poprvé potkáme na pouti v zaprášeném Kansasu, kde naplno předvádí nejen své iluzionistické triky, ale i šarm prohnaného a nemilosrdného svůdníka. Tato černobílá 2D sekvence snímku vás dostane svým vtipem a retro kouzlem. Příjemně naladěni tak můžeme nasednout do koše horkovzdušného balonu a vydat se na úchvatné 3D dobrodružství do země Oz.

Jakmile absolvujeme ne zrovna hladké přistání, začíná pozvolné zjišťování, že tu něco nehraje a naše očekávání se nenaplňuje. Svět vytvořený Samem Raimim za pomoci špičkových technologií a efektů je krásně barevný, plný úchvatných rostlin, obyvatel a jedinečných zákoutí. Ovšem není všechno zlato, co se třpytí. I přes viditelnou zručnost vám dochází, že světu a příběhu chybí duše a jeho hlavním úkolem je zkrátka pouze být.

Mocného vládce Oz bych asi přirovnala k návštěvě skleníku plného exotických květin a obyvatel spojený s módní přehlídkou. Při procházení jednotlivých sálů máme na co koukat, tu řekneme „hmmmm“ a támhle zase „och“, ale za chvíli se začneme nudit a budeme hledat něco víc. Tuctový příběh nemá dostatečnou sílu vše propojit v dechberoucí celek a vtáhnout nás do sebe tak, abychom zapomněli na realitu, která nás skutečně obklopuje. I když je nutné podotknout, že se o to Oz, sesterské trio Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams a okřídlený opičí sluha Zach Braff snaží i přes svoji šablovinost postav.

Zručný iluzionista sice ušel kus cesty a objevil ve svém nitru to, co ani sám nečekal, ale se samotným snímkem to až tak horké není. Pod hezkou a propracovanou slupkou se skrývá jen prázdnota, nuda, šeď a touha těžit ze zvučného jména známého díla.
 
 

Někdy skočit zkrátka musíte!

[singlepic id=3040 w=400 h=300 float=center]
 
 

A žili spolu šťastně, až do příchodu dalšího tornáda.

[singlepic id=3460 w=400 h=300 float=center]
 
 

„Víš, zítra jdu do války a už se možná nevrátím…“

[singlepic id=3461 w=400 h=300 float=center]
 
 

0%

Zručný iluzionista sice ušel kus cesty a objevil ve svém nitru to, co ani sám nečekal, ale se samotným snímkem to až tak horké není. Pod hezkou a propracovanou slupkou se skrývá jen prázdnota, nuda, šeď a touha těžit ze zvučného jména známého díla.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací