Croodsovi / The Croods – recenze

[singlepic id=3542 w=200 h=200 float=left]Už v době kamenné  musel mozek vystřídat svaly.

 

Animovanou verzi počátků lidského pokroku můžeme počítat k jedněm z nejoriginálnějších nápadů společnosti DreamWorks a zámořských studií obecně. Jak příhodné, když příběh sám je především o nápadech. Taťka Grug  jako konzervativní hlava rodinky Croodsových zná jen bezpečnou jeskyni a jednoduchý, nepříliš výnosný lov. Nemohl by být větší rozdíl mezi ním a cestovatelem Boyem (našinci se patrně nelíbila představa, co by děti udělaly se slovem „Guy“). Zvídavý vynálezce a (zjevně oprávněný) prorok konce světa pomůže jeho rodině přežívat na cestě začínající jen jako pouť do nové jeskyně, ale končící možná jako první velká zkouška vyššího intelektu. Avšak člověk má kromě svalů a mozku také srdce – Boy je Grugovi nesympatický o to víc, že ho má mnohem víc ráda jeho zvídavá dcera Iška…

Idea tedy vypadá dobře. Jak Iška na začátku popíše osudy bývalých sousedů rodinky, dojde nám, že realita Croodsových je na hony vzdálená Flinstoneovým, ale Eduarda Štorcha se zrovna dohonit nepodařilo. Je trochu těžké vyprávět o hrdinech, jejichž vrcholem kultury bylo malovat na zeď svůj jídelníček a zážitky po omamných bylinkách (ne všechno se za ty eony změnilo). Film výzvu tak trochu obchází a skrze Boyovy vynálezy se prostě neubrání pokušení udělat co nejvíc referencí na pozdější vymoženosti aspoň trochu představitelné s pravěkými materiály.

Z kontrastu mezi Grugem a Boyem pak pramení neustále jedno a to samé ponaučení, až je člověk poučováním omráčen. A při úprku rodinky před živelnou katastrofou (asi nejmíň novátorský prvek) se do cesty připlétají exotická zvířata, která naneštěstí nemluví, ale, ať už jde o domácí mazlíčky, nebo predátory, přece jen svým chováním příliš upozorňují, že sledujeme animák. Do vztahů postav se dostaly některé otřepané stereotypy, jako například nenávist Gruga ke své tchýni (což je omezeno na pár vtípků tady a tam) a když mluvíme o postavách, Boy by vážně měl dostat trochu propracovanější minulost, potažmo prostě představení při vstupu do děje.

Řada takových kosmetických vad nezabrání především dětem zamilovat si samotnou rodinku, prostředí nezkrocené pravěké přírody ve 3D a příběhu typu, jakého se doopravdy nevidí mnoho. Když Croodsovi vtipkují, tak je to z 90% opravdu alespoň k příjemnému pousmání. Alespoň část zmíněných stereotypů je předvedena v tolerovatelné formě a na konci se s chutí dá spolknout i pokus o doják. Tak vezměte své potomky, ať poznají naše statečné a chytré předky!

Spoiler z budoucnosti: I my čekáme na skutečný konec světa pořád marně.

[singlepic id=3534 w=400 h=300 float=center]

„Jaba daba dů!“

[singlepic id=3535 w=400 h=300 float=center]

Mám tuhle rodinku rád, tak snad se podaří nemožné a všichni projdou přirozeným výběrem.

[singlepic id=3532 w=400 h=300 float=center]

0%

Alespoň část zmíněných stereotypů je předvedena v tolerovatelné formě a na konci se s chutí dá spolknout i pokus o doják. Tak vezměte své potomky, ať poznají naše statečné a chytré předky!

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací