Vedlejší účinky / Side Effects – recenze

[singlepic id=3603 w=200 h=200 float=left]Pilulka, nejlepší přítel člověka! Nebo ne?

 

Třeští nás hlava, vezmeme si prášek. Bolí nás záda, vezmeme si prášek. Nemůžeme spát, vezmeme si prášek. Potřebujeme se soustředit, vezmeme si opět prášek. Upřímně, kolik prášků denně spolykáte? O tom, že se vyplatí číst příbalový leták a že farmaceutický průmysl může přinést více škody, než užitku, se dozvíte v nejnovějším snímku činorodého režiséra Stevena Soderbergha.

Manželé Martin (Channing Tatum) a Emily (Rooney Mara) Taylorovi neprožívají zrovna nejrůžovější životní období. Martin byl na čtyři roky odsouzen do vězení a zanechal milovanou Emily svému osudu. Křehká žena se pod tíhou starostí a trápení zhroutí a skončí v rukou psychiatra Jonathana Bankse (Jude Law). Ten vyzkouší řadu prášků, až nakonec labilní pacientce předepíše nový, experimentální lék, který se zdá, že zabírá. Skutečnost je ovšem trochu jiná a v ohrožení se ocitá nejen on, jeho kariéra, dobrá pověst, ale i rodina. Vyplatí se mu risknout všechno na jednu kartu a pokusit se tak odhalit nechutná tajemství a praktiky?

Výborně obsazený kriminální thriller vás rozhodně zasáhne. Rooney Mara (Muži, kteří nenávidí ženy) a Jude Law hrají jako o život. Jejich výkony jsou tak realistické, že vás jednotlivé zvraty opravdu překvapí. V jednu chvíli si myslíte, že víte, co se děje a kam vyprávění směřuje a během okamžiku navigace hlásá: „Je-li to možné, otočte se o 180°.“ I ledově upjatá doktorka Victoria Siebert (Catherine Zeta-Jones) vás nenechá chladnými a zlomí nejedno srdce. Malé zklamání zažijí všechny dámy, které se převážně těší na Tatuma, protože si ho ve filmu moc neužijete.

Vedlejší účinky pokládají mnoho otázek a upozorňují na stále větší hrozbu, kterou představuje farmaceutický průmysl. Miliony zkonzumovaných prášků denně představuje lukrativní byznys a jejich škodlivost se až tak moc neřeší. Jestliže vám jeden zázračný lék pomůže od padání vlasů, ale rozbolí vás kvůli němu hlava, nevadí, vezměte si další, další, další, další… a tak bych mohla pokračovat do nekonečna. Ale jak z tohoto začarovaného kruhu ven? Jak může lidstvo s touto závislostí bojovat? Na to bohužel film neodpovídá a jeho poselství postupně ustupuje ve prospěch poutavosti děje.

I když Vedlejší účinky nedotahují do konce to, co tak hezky začaly, rozhodně vás donutí se zamyslet a nepustí vás ze svých osidel až do závěrečných titulků.
 
 

Pusťte mě, v ochoďáku mají 50% slevu!

[singlepic id=3598 w=400 h=300 float=center]
 
 

Romantická plavba nebo klid před bouří?

[singlepic id=3583 w=400 h=300 float=center]
 
 

Vidíš, právě si aktualizovala svůj profil.

[singlepic id=3591 w=400 h=300 float=center]
 
 

0%

I když Vedlejší účinky nedotahují do konce to, co tak hezky začaly, rozhodně vás donutí se zamyslet a nepustí vás ze svých osidel až do závěrečných titulků.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací