Detailní preview Iron Man 3 – Poznejte zlovolného Mandarina

[singlepic id=3821 w=120 h=120 float=left]Proletěl se s atomovkou. Připravilo ho to na Bena Kingsleyho?

 

Obdivovatelé marvelovských superhrdinů se ještě nemohou úplně vzpamatovat z několikánásobné porce v padání Avengers, která se pro veliký úspěch bude pochopitelně opakovat.  Ale předtím musíme projít druhou vlnou jednotlivých dobrodružství všech členů party, než opět vyvstane nebezpečí žádající si její kompletní nasazení. Jako první na sebe upozorní sebestředný Tony Stark alias Iron Man, sličný rytíř industriální éry, jenž na rozdíl od kolegů (nepočítáme-li složitou cestu Hulkovu) stihl za své zbrojařské peníze oslňovat už ve dvou filmech. Pravda, druhý film nebyl přijat tak dobře jako ten první, ale přesto se dočkal většinou přívětivých kritik.  Z trailerů je totiž vidět, že Tonyho čeká střet s nepřítelem, kterého není možno podceňovat. Ale jak to už bývá s každým machrem, co v přestrojení bojuje se zlořády, jeho velkým problémem budou také otázky vlastní identity.

[singlepic id=3045 w=250 h=200 float=right]Představitel Tonyho Starka, Robert Downey Jr. popsal nový přístup filmu ke svému hrdinovi takto: „Snažili jsme se v po-avengerovském světě být praktičtí. Jaké jsou nyní jeho výzvy? Jaké jsou omezení, na které by mohl narazit? A jaký druh hrozby by ho mohl donutit, aby, jako obvykle, ta omezení ignoroval?“

Pokud jde o vztah k veřejnému alter egu založenému na robotické zbroji, zdůrazňuje oficiální popis děje, že během svého boje „Stark nalezne odpověď na otázku, která ho straší: definuje on svůj oblek, nebo definuje oblek jeho?“ Tony se se svou zbrojí rozhodně piplá. Na konci Avengers bojoval v jejím sedmém modelu, nyní nese označení Mark 42. Ve třetím Iron Manovi se setkáme hned s celou řadou nových zbrojí.

Padouch, s nímž se rozpolcený Iron Man tentokrát utká, byl vytvořen v roce 1964, kdy ještě hodně forem rasismu nikomu nevadilo a strach z asiatů dál inspiroval tvůrce brakové literatury k postavám žlutých ďáblů osnujících geniální plány ať už ve světě prostého zločinu, nebo megalomanských spouštění nástrojů zkázy. V jednom z detaktivkářských principů bylo v zájmu vysoké úrovně díla stanoveno, že se v příběhu nesmí objevovat žádný „Číňan“. V dobrodružných příbězích nicméně tento princip stvořil nezapomenutelného Dr. Fu Manchu, ve vesmíru se Flash Gordon utkával s císařem Mingem Nemilosrdným a nesmíme zapomenout, že sám Tony Stark byl v původní verzi počátku své superhrdinské kariéry unesen ve Vietnamu (i když musím upozornit, že jeho zdejší přítel byl také asiat). Avšak dlouhodobým protějškem americkému kapitalistovi se stal zlovolný Mandarin…

[singlepic id=3050 w=250 h=200 float=right]Tento syn potomka Čingischánova a britské šlechtičny (proboha, tolik imperialistické krve z obou stran!) objevil v mládí mimozemskou technologii a znalosti mimozemšťanů z planety Maklu IV. To znamená, že dostal k dispozici ještě mocnější kapitál než snaživý Tony Stark, jenž zdědil technické zázemí od svého prostého pozemského otce. Mandarin se každopádně rozhodl dobýt svět, v čemuž mu bránil právě Iron Man. Bylo asi jen otázkou času, kdy někoho napadne dostat Mandarina do filmu, i když… je to docela pech, když studio nechce přijít o lukrativní miliardový trh a s čínskými filmaři navazuje stále těsnější spolupráci. Stejně se ve třetím Iron Manovi padouch ukáže. Akorát nebude tolik čínský. Hrát ho bude ovšem již tradiční představitel cizorodých charismatických padouchů Ben Kingsley – muž, u něhož byste sotva řekli, že jeho pravé jméno je Krishna Pandit Bhanji. Přehled jeho rolí je dlouhý – zlý strýček Nizam v Princi z Persie, zlý strýček Tamir v Diktátorovi, děsivý Sweeney Todd, Maháthma Gándhí…

Filmově zcestovalý herec bude Mandarina představovat náležitě kosmopolitně, jak uvedl producent Kevin Feige: „Nejde tak ani o jeho specifickou etnicitu, jako spíš o symbolismus různých kultur a ikonografie, které pokřivuje k vlastním cílům. Počínaje jeho samurajským účesem, konče královskou róbou,binládinovskými vousy a  AK-47 věčně po jeho boku, Kingsleyho interpretace je všehochutí různých válečnických motivů.“

A trailer ještě zdůrazňuje, že ke všem těm etnicitám si může  Mandarin připsat i démona. Posuďte sami:

    

Ano, on se nepovažuje za teroristu, nýbrž za učitele. Samozřejmě, v obou profesích je obrovský prostor ke krutosti, takže ne, já vám ten rozdíl neuznám, pane Mandarine. Krom toho, že prý hrdinové nejsou? Neviděl jste tu reportáž z New Yorku, jak pět chlapů a jedna ženská zastavilo invazi mimozemský armády? Jak bys chtěl říkat jim?  

Kromě příběhů s Mandarinem bude děj třetího filmu inspirován také šestisvazkovým komiksovým dobrodružstvím Extremis. No jistě, o extremisty, o ty jde vždycky. Komiksový příběh představoval update Iron Manova původu, jehož použití moderní války a začlenění afghánských teroristů silně ovlivnilo už první snímek. Zde přímo vystoupí Aldrich Killian a Maya Hansen, tvůrci nanotechnologického viru Extremis vytvářejícího z pokusných subjektů supervojáky s velkým rizikem pro ty, kteří nedisponují vhodnými geny. Vylepšít se jím nechal dokonce i samotný Tony Stark. 

Killiana bude hrát Guy Pearce, s nímž jsme šli pozpátku v Mementu, rozpačitě jsme jej mohli obdivovat v Stroji času, nenávidět v Hraběti Monte Christo, pak taky sledovat jeho abdikaci v Králově řeči, být překvapeni z jeho stařecké podoby v Prometheovi, případně opět nenávidět v Zemi bez zákona.

Roli Hansen dostala Rebecca Hall, jejímž prvním filmem byla komedie Zahřívací kolo a následovně jsme ji mohli vidět v titulech jako Dokonalý trik nebo The Awekening.

[singlepic id=3043 w=250 h=200 float=right]Co ale staré známé tváře? Tony by pochopitelně byl ztracen, kdyby přišel o svou asistentku a lásku Pepper v podání Gwyneth Paltrow. Ona je přece součástí jeho světa, který může Mandarin zničit. Vzpomínáte si, co říkal Green Goblin? Ano, správně – „Zaútočíme na jeho srdce!“ Ne, že by se kráska neuměla bránit. Studio prohlásilo, že film nastolí otázku „Je Pepper v nebezpečí, nebo se stane zachránkyní?“ Už teď víme, že Pepper si rozhodně obleče super oblek.

Z předchozích dílu se vrací i Don Cheadle jako plukovník James Rhodes alias War Machine alias Iron Patriot. Ve svém vlastním obleku ve vlasteneckých barvách se pustí do boje pod záštitou americké vlády. Jon Favreau odkopl svoji režisérskou židli a vyměnil ji za úlohu vedoucího výroby. Nicméně je také pořád Tonyho bodyguardem Hoganem.

A nyní ještě o něco depresivnější trailer:

          

Takže Mandarina nikdy neuvidíme přicházet, ale stopro na jeho návštěvu nezapomeneme. A zase s ním musím nesouhlasit. Prázdný život, nebo smysluplná smrt? Co takhle smysluplný život? Bojem s takovými zmetky jako jsi ty se právě smysl do života náhle vrací, děkuji ti moc!

Tonyho bitky bude poprvé režírovat Shane Black. Ten zatím vytvořil pouze jeden snímek – krimikomedii z roku 2005 Kiss Kiss Bang Bang. Ovšem jako scénárista se již v roce 1987 podepsal pod filmy Smrtonosná zbraň a Záhrobní komando. Scénáristicky zplodil také Smrtonosnou zbraň 2, Posledního skauta, Posledního akčního hrdinu, Dlouhý polibek na dobrou noc, již zmíněny Kiss Kiss Bang Bang a  A.W.O.L. Scénář k třetímu Iron Manovi napsal společně s televizním producentem a scénáristou Drewem Pearcem.

Americký hrdina a politicky korektní padouch se v českých kinech poprvé utkají ve filmu Iron Man 3 od 2. května 2013.

[singlepic id=3049 w=640 h=500 float=center]

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací