Práskač / Snitch – recenze

[singlepic id=3780 w=200 h=200 float=left] Když nechce synek udávat, táta musí pašovat.

 

Šňupec kvalitního koksu vás prý dokáže probrat. Nevím, nemohu vypovídat z vlastní zkušenosti. Určitě vím o zdravějším a legálnějším způsobu – koncentrované hrůze v napínavém thrilleru. Troufám si říct, že málokterému mainstreamovému filmu poslední doby se podařilo nahustit drama natolik, jak to můžeme zažít v Práskači vyprávějícím o drogách a pochybné justici.

Úvodní honička mezi policisty a takřka nevinnou obětí Jasonem (Rafi Gavron) je zrovna natočena trochu směšně, ale vše je napraveno, jakmile dostane režisér Ric Roman Waugh příležitost vyprávět příběh a dosadit do centra dění své nejdůležitější herce. Dwayne Johnson nejenže má naprosto vhodný image k vedoucímu stavební firmy, on skutečně představuje věrohodného zoufalého otce, jenž kvůli ochraně své staré rodiny uvádí do nebezpečí tu novou. Důstojného „soupeře“ mu vytváří Susan Sarandon jako státní návladní Keeghanová, která až příliš využívá spravedlnost k naplnění svých ambicí. I když v zásadě vychází nešťastníkům vstříc, je připravena vydělávat na riziku, jež musí podstupovat Jason, Dwayneův John a bývalý kriminálník Daniel (Jon Bernthal).

Přestože námět přináší palčivé otázky vůči současným americkým zákonům, jsou na něm znát nemalé rozpaky v jeho zpochybnění války proti drogám, respektive její strategii. Proto se nejspíš tvůrci snaží hlavně celý problém individualizovat do osoby Keeghanové, již Sarandon na každý pád ztvárňuje realisticky a přitom je ve své nenucenosti zajímavá. Totéž ostatně platí i o představitelích zločinců (Michael Kenneth Williams, Benjamin Bratt). Jejich postavy mají „správnou“ autoritu, s níž ani nepotřebují demonstrovat případnou drastičnost.

Díky vzrůstajícímu napětí nám ani nepřijde na mysl požadovat nervydrásající akci, nicméně, když se o ni film pokusí, stačí opět na chvilkovou starost o hlavního hrdinu, moc vzrušení od ní neočekávejte. Asi to potvrzuje celkovou komornost osobního příběhu a zřejmě je to tak i lepší.
 
 

Zločinecká branže z vás udělá (oprávněného) paranoika.

[singlepic id=3789 w=400 h=300 float=center]
 
 

„Já přece na pašování drog ještě mám!“

[singlepic id=3782 w=400 h=300 float=center]
 
 

 „Za každý voličský hlas uberu Jasonovi jeden den z trestu.“

[singlepic id=3786 w=400 h=300 float=center]
 
 

0%

Díky vzrůstajícímu napětí nám ani nepřijde na mysl požadovat nervydrásající akci, nicméně, když se o ni film pokusí, stačí opět na chvilkovou starost o hlavního hrdinu, moc vzrušení od ní neočekávejte. Asi to potvrzuje celkovou komornost osobního příběhu a zřejmě je to tak i lepší.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací