Dávám tomu rok / I Give It a Year – recenze

[singlepic id=3717 w=200 h=200 float=left]I velké svatby mohou končit fiaskem.

 

A žili spolu šťastně až do smrti. Většina romantických komedií končí právě těmito nebo obdobnými slovy a láskyplným polibkem. Snímek Dávám tomu rok je jiný a svatbou nikoliv končí, ale začíná. Zajímalo vás někdy, co se stane se zamilovanými hrdiny potom, co jsou prohlášeni za muže a ženu? To se dozvíte právě teď.

Dan Mazer se rozhodl natočit tak trochu jinou romantickou komedii než jsme zvyklí. Co taky od režiséra Da Ali G Show a scénáristy Bruna čekat. Mazer se svěřil s touto myšlenkou: „Tentokrát jsem chtěl ovšem udělat něco, co by bylo trochu bližší střednímu proudu, ale pořád ještě to působilo zneklidňujícím a trochu šokujícím dojmem. Trochu jsem totiž zestárnul, blázniviny nejde dělat donekonečna – a existuje bod, od kterého už nechcete jen samoúčelně šokovat.“ Dávám tomu rok opravdu není tak kontroverzní jako dva uvedené počiny, i když ani tentokrát nebudeme “ochuzeni“ o detailní záběr mužského přirození.

Mladý pár Nat (Rose Byrne) a Josh (Rafe Spall) se do sebe bláznivě zamilují, po pár měsících vezmou a malují si šťastnou budoucnost a harmonické soužití. Jejich přátelé nejsou tak optimističtí a již o svatebním dni jim předpovídají, že jim to vydrží pouhý jeden rok. Nat a Josh postupně přicházejí na to, že asi nebyli stvořeni jeden pro druhého, ale snaží se ze všech sil svoje manželství udržet. Tuto snahu jim značně ztěžuje bývalá Joshova láska Chloe (Anna Faris) a nový charismatický Natin klient Guy (Simon Baker). Převážně trapné a pouze občas vtipné scénky na sebe nenechají dlouho čekat.

O největší dávku laciných, nezajímavých a povětšinou úchylných replik se postará Danny (Stephen Merchant). Trapně bude nejen nám v sále, ale i postavám na plátně. Pokladem snímku je manželská dvojice Naomi (Minnie Driver) a Hugh (Jason Flemyng), která nám naservíruje jedinečnou porci upřímného humoru. Jejich špičkování je opravdu kouzelné. Samotná ústřední čtveřice je tak trochu plochá a nezajímavá, než jak by se podle traileru mohlo zdát. Že se opravdu nemusí, poznáte jednoduše, ale že by je to k nově příchozím táhlo tak, že kvůli tomu hodí začínající manželství za hlavu? Když už, tak Josh je přesvědčivější než chladná Nat.

Snímek se odvíjí od začátku do konce pozvolným tempem. Občas je narušen vstupem z manželské poradny s dotazy a radami vyšinuté „profesionálky“, kterou více zajímají hadrové panenky, než její klienti. Jak jsem již naznačovala, nelze říci, že se během 98 minut nenajdou příležitosti k smíchu, ale na celkovou délku je jich trochu málo. Dávám tomu rok je opravdu jinou romantickou komedií, ale silně pochybuji, že by se stala vzorem začínajících i ostřílených režisérů.
 
 

Manželství vás může zavát na podivuhodná místa.

[singlepic id=3723 w=400 h=300 float=center]
 
 

Jako hlavní chod se budou podávat…

[singlepic id=3734 w=400 h=300 float=center]
 
 

Starší a zkušenější se jen vědoucně smějí.

[singlepic id=3736 w=400 h=300 float=center]
 
 

0%

Snímek se odvíjí od začátku do konce pozvolným tempem. Občas je narušen vstupem z manželské poradny s dotazy a radami vyšinuté „profesionálky“, kterou více zajímají hadrové panenky, než její klienti. Jak jsem již naznačovala, nelze říci, že se během 98 minut nenajdou příležitosti k smíchu, ale na celkovou délku je jich trochu málo. Dávám tomu rok je opravdu jinou romantickou komedií, ale silně pochybuji, že by se stala vzorem začínajících i ostřílených režisérů.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací