Iron Man – recenze

[singlepic id=3832 w=200 h=200 float=left] Jak si nejotravnější z Avengers k potírání zla železnou pěst vykoval.

 

Pokud tvoříte superhrdiny, máte dva nejobvyklejší typy jeho/jejího image. Lidé z DC comics nám naservírovali titánské strážce kupříkladu v podobě „boha“ z jiné planety Supermana nebo charismatického „mistra stínů“ Batmana. Jindy se nám představí zpočátku tuctový člověk, často ovšem s výjimečnou inteligencí, který díky příliš extravagantnímu experimentu získá výjimečnou moc. Tony Stark je ovšem superhrdina selfmademan (to by bylo také hezké jméno pro alter ego). Chlapík začínající jako někdo úmyslně nesympatický, aby si svým talentem nakonec získal lásku veřejnosti. Samozřejmě pro něj zábavným způsobem.

Robert Downey Jr. sám vypadá jako odvázaný playboy, ale také jako někdo, kdo se spoléhá na vlastní mozek. Pomáhá mu to vzít si za svou osobnost Tonyho – celebrity, technického génia a také muže, na něhož přijde stud za dosavadní život a chuť ho napravit. To znamená zavřít otcovu zbrojařskou dílnu a místo toho se stát jakýmsi ochráncem a trochu zůstat malým děckem kombinujícím v americkém duchu sny a píli. Utváření superhrdiny je zvláště ve filmech obvykle ukazováno jako poznávání sebe sama. První Iron Man není o hledání, nýbrž o nápravě vlastních chyb a to je pro příběh neobyčejné plus. Samotný oblek Iron Mana je produkt těžkého průmyslu, takže obliba u děcek zamilovaných do efektu trysek vzdušných závodů s letadly je zaručena. Ano, vzhled filmu pasuje, hlavní představitel ve své roli září a hlavní téma je vynikající. Každý z těchto bodů má svou stinnou stránku.

Tonyho obklopuje tým složený z asistentky Pepper (Gwyneth Paltrow), zástupce Obediaha Stanea (Jeff Bridges) a plukovníka Rhodese (Terrence Howard). Všichni to jsou Starkovi staří spolupracovníci a ten se k nim proto chová jako k nejbližší rodině, jenže divák je tak dobře nepozná a jejich představitelé, možná i vlastní vinou, zůstávají křovím pro Downeyho, úžasného pana Esa. Tolik k pokoře…

Hrdina má, stejně jako v prvním Thorovi, dva druhy nepřátel – ty očividné a zrádce z vlastního tábora. „Očividní“ se sice věnují záškodnické činnosti v Afghanistánu, ale slovo „islám“ zde nikdy nepadne – jsou to prostě váleční štváči posedlí dobýváním. Inu, superhrdina musí bojovat se svými protiklady a to v tomto případě jsou jednak vojevůdci, jednak štvaví manažeři průmyslu, z něhož se chce vymluvit. „Zrádce“ se ke konci stává hlavní hrozbou a těžkou Achillovou patou snímku. Vlastně není vůbec vysvětleno, proč jeho původní plán nevyšel, ale co je horší, finální souboj s Tonym nepatří do marvelovského světa, spíš by nalezl domov v Transformers (ignorujme na chvíli, že Marvel vydával transformerovský komiks).

Nedělejme si iluze, celý Iron Man je svým způsobem periferní superhrdina. Není epický jako Batman, Superman, nebo, překročíme-li do jeho nakladatelství, Spider-Man nebo dokonce Kapitán Amerika, či Thor. Mluvíme tu o chlapíkovi, co se obléká do vlastních zkonstruovaných udělátek a vypadá tak „cool“. I proto se celý film tváří, jako kdyby vypadl z výrobního pásu a spíš než do kina by měl jít rovnou na kabelovou televizi. Marvel/Disney zjevně propadli své moci, kterou jim poskytlo nové odvětví výroby (a začínám chápat, čeho se bojí ostatní fanoušci Hvězdných válek) a i když jsou jejich řemeslníci šikovní, nestačí na všechny úkoly. Za nejkřečovitěji splněné zadání Iron Mana se dá označit začlenění organizace SHIELD skrze agenta Coulsona (Clark Gregg), jenž se párkrát nesměle ukáže v okolí Pepper skoro jako sexuální loudil a pak jí v závěru okrajově pomůže.

Když zapomeneme na scénku Nicka Furyho (Samuel L. Jackson) po titulcích, zůstávají nám jako závěr Tonyho poznámky o superhrdinech a vystoupení na tiskové konferenci svěží a vtipné, tak jako celá lepší část tohoto komiksového kolotoče.

„Přihlašte se u Pepper. Ona jediná z celé společnosti toleruje konkurenci.“

[singlepic id=3837 w=400 h=300 float=center]

„Neustále shazujeme na třetí svět svoji techniku. Proč už nemají vyspělejší vybavení?!“

[singlepic id=3836 w=400 h=300 float=center]

„Bruce Wayne už nebude králem zbohatlických maškarních bálů. A jeho napodobenina Oliver Queen se na nich ani neukáže.“

[singlepic id=3835 w=400 h=300 float=center]

0%

Když zapomeneme na scénku Nicka Furyho (Samuel L. Jackson) po titulcích, zůstávají nám jako závěr Tonyho poznámky o superhrdinech a vystoupení na tiskové konferenci svěží a vtipné, tak jako celá lepší část tohoto komiksového kolotoče.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací