Call Girl – recenze

[singlepic id=3934 w=200 h=200 float=left] Švédska elita udělala pořádnou botu – šlapkami.

 

 

Skandál kolem placeného sexu zasáhl v sedmdesátých letech švédskou politickou scénu do jejích nejcitlivějších míst, můžeme je nazvat jejími intimními partiemi. Ať už jste o tom slyšeli, nebo ne, v kinech to můžete vidět. Tedy v jistém souhrnném podání událostí.

Přeneseni do minulosti, ocitáme se v zemi politicky rozjitřené blížícími se volbami. Mnozí političtí představitelé zdůrazňují věci jako rovnost šancí, případně důraz na rodinu, ale ve svém volném čase jdou často proti vlastním principům, jak moc si chtějí užívat a ti liberálnější z nich dokonce chystají úpravy zákonů, které poskytnou ještě větší prostor jejich zvrhlé nátuře. Mnozí potají jednotně využívají kuplířskou síť Dagmar Glans (Pernilla August), kam se zaplete čerstvá oběť, mladá Iris (Sofia Karemyr) a přítrž tomu všemu chce udělat neúplatný policista John Sandberg (Simon J. Berger).

Štve vás, když se filmy snaží vypadat, jakoby byly natočený v době, v níž se odehrávají? Na vaší odpovědi závisí celý následující úhel pohledu, z něhož se na snímek budete dívat. Pokud zní ano, budete mít možná trochu obtíž s vizuálním zpracováním, pomalým tempem jednotlivých scén a absencí chytlavých hlášek. Jestli jste řekli ne, pak oceníte syrovou realitu, nepřibarvený příběh ze světa, kde si potentáti „užívají“ klidně i s nezletilými lidmi a obludnou demonstraci pokrytectví takových jednotlivců. V obou případech vám budou scházet některá nezaplněná místa.

Díváme-li se na příběh z pohledu vyšetřovatelů, nutně si začneme připadat jako v nějaké epizodě Profesionálů, ovšem poté, co byly vynechány všechny statečné činy Bodieho a Doyla a zachovaly se pouze předávání instrukcí od Cowleyho. Bezmoc, jakou musí zažívat John, by nás měla teoreticky frustrovat, ale na to ho víc jak polovinu filmu sledujeme v příliš rozkouskovaných epizodách a hlavní díl naší pozornosti dostávají samotné prostitutky. Právě na Iris se nejvíc ukazuje problém vztahující se ovšem i na Johna a její takřka anonymní zákazníky – nejsou to specifikované postavy, k nimž něco zvláštního cítíme, a jejich duševní rozpoložení je vždy tak jednoduché, že nám jen vzdáleně dochází situace, do níž se dostaly. Nejvíce se snažící herečkou je August jako kuplířka Glans a mrzí mne, když se nejvíc těším na tvář padoucha. Ostatní si počínají spíš jako v komentovaném dokumentu.

Dokonce i tak by Call Girl docela zklamala. Děj se vleče pomalu a finále ani nevyužívá síly medializované aféry a vůbec vyznívá hodně do prázdna, i když to je podmíněno skutečným koncem sporu vlády s médii.

Režisér Mikael Marcimain se stačil již kvůli svému filmu dostat do soudního sporu se synem někdejšího premiéra. Možná, že to pak později sám zfilmuje a natočí tak něco energičtějšího…
 
 

Nejstarší řemeslo žije v praxi z těch nejmladších.

[singlepic id=3927 w=400 h=300 float=center]
 
 

„Kolik si účtujete za kladení nepříjemných otázek vašim děvčatům?“

[singlepic id=3931 w=400 h=300 float=center]
 
 

Společenská smetánka nebude venku šlapat chodník a nemá ve svých věcech bordel.

[singlepic id=3929 w=400 h=300 float=center]
 
 

0%

Dokonce i tak by Call Girl docela zklamala. Děj se vleče pomalu a finále ani nevyužívá síly medializované aféry a vůbec vyznívá hodně do prázdna, i když to je podmíněno skutečným koncem sporu vlády s médii.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací