ID:A – recenze

[singlepic id=3997 w=200 h=200 float=left]Nezapomeňte na instrukce pro případ amnézie!

 

Znám daleko lepší místa na probuzení, než jsou kameny uprostřed řeky. Naštěstí pro jistou ženu (Tuva Novotny), k tomu může člověk dostat dva milióny eur v ranci. Mezi další nevýhody patří, když si nevzpomenete na to, kdo vlastně jste, a z nějakého důvodu vás pronásledují zločinci.

Jednoduché obehrané zápletky mohou ještě pořád napínat i pobavit. Stačí, když v nás probudí zájem a nejenže nezklamou, nýbrž přijdou s vtipným provedením a nebude nám vadit, že to něco připomíná. Režisér Christian E. Christiansen navnadí na slušnou záhadu a obzvlášť noční scenérie podtrhuje ohrožení zranitelné a zmatené ženy. Naše ztracená dcera Novotny ovšem ukazuje, že postava si nemusí pamatovat na svou identitu, aby se jí v očích zračila osobnost. Na začátku si příliš neví rady, ale postupně sbírá stopy, verbuje spojence a přichází na kousky rébusu, které bez kontextu mnoho nenapoví, i když tušíme vzájemnou souvislost.

Problematická je bohužel struktura filmu. V nejnapínavější chvíli se celá minulost osvětlí skrze extrémně dlouhý flashback, jehož výsledek známe, jenže až teď nám dojde, co se přesně stalo s postavami zmíněnými v hlavním ději, jak skončila hlavní hrdinka daleko od domova s kupou peněz a zhlédneme překvapivě silně morbidní scénu. Pak se vrátíme k o něco méně morbidní akci v reálném čase, jež je zároveň  vrcholem celého filmu.

Stejně jako probuzení bez paměti nastolilo zajímavou hádanku, konec snímku přichází s pocitem spokojenosti a zadostiučinění. Žádné z odhalení nám asi nevyrazilo dech, ale po celý čas jsme si přáli, aby hrdinka, která nemůže nikomu věřit, se v pořádku dostala ze situace, jejíž podstatu také nezná. I díky tomu tu máme chytrý a zábavný evropský thriller na jedno použití.
 
 

 „Teď se nikdo nepřibližujte! Zastřelím každou uklízečku!“

[singlepic id=3998 w=400 h=300 float=center]
 
 

„Už vím, kam půjdu. Během návštěvy obchůdku mi došlo, že jsem Dánka.“

[singlepic id=4004 w=400 h=300 float=center]
 
 

Tady je třeba agresivního řidiče.

[singlepic id=4003 w=400 h=300 float=center]
 
 

0%

Stejně jako probuzení bez paměti nastolilo zajímavou hádanku, konec snímku přichází s pocitem spokojenosti a zadostiučinění. Žádné z odhalení nám asi nevyrazilo dech, ale po celý čas jsme si přáli, aby hrdinka, která nemůže nikomu věřit, se v pořádku dostala ze situace, jejíž podstatu také nezná. I díky tomu tu máme chytrý a zábavný evropský thriller na jedno použití.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací