Nevědomí / Oblivion – recenze

[singlepic id=2966 w=200 h=200 float=left]Pokud nebudeme efektivní tým, můžeme se dostat do pořádného maléru.

 

Nevědomost je sladká. Již film Matrix nám nabízel možnost poznat pravdu po pozření červené kapsle nebo dál žít ve světě, jak ho známe po spolknutí modré. Nevědomí je na tom podobně, skrývá šokující tajemství, ale tentokrát se žádná možnost volby nenabízí.

Píše se rok 2073 a Země už není taková, jakou jsme ji znali. Po mimozemské invazi vypukla válka a nelítostné boje. Zničenou planetu museli zbylí přeživší opustit a odstěhovat se na měsíc Titan. Jack (Tom Cruise) a Victoria (Andrea Riseborough) plní před odjezdem do nového domova důležitou misi, odčerpávají zbývající přírodní bohatství a opravují porouchané pomocníky. Victoria se již odletu nemůže dočkat, ovšem Jacka trápí sny, které jeho loajalitu nahlodávají. Jestli dotáhnou svůj úkol zadaný velínem Tet do zdárného konce, se dozvíte při sledování filmu. Nerada bych totiž prozradila něco, co by váš zážitek oslabilo.

Režisér Nevědomí Joseph Kosinski miluje velkolepou a dechberoucí podívanou. O tom jsme se již mohli přesvědčit v TRON: Legacy 3D. Zde se sice bez třetího rozměru obešel, ale pohrál si s jinou novinkou a to digitální kamerou Sony F65. Tato složitá věcička natáčí v rozlišení 4K (čtyřikrát větší rozlišení než formát HD) a vyniká úctyhodnou hloubkou a ostrostí záběru. Spojení vizionářského režiséra a šikovné kamerky slibuje, že podívaná bude stát za to. A tím nemám na mysli stárnoucího, i když stále charismatického, Cruise a překrásnou Olgu Kurylenko, jež si zahrála tajemnou Julii. Na mysli mám spíše pohádkový dům v oblacích se skleněným bazénem ideálním pro všechny „voajéry“, bublinovou loď, Hlídače a průlety nad zničenou krajinou. Pokud budete pozorní, uvidíte i část Sochy Svobody. Hádejte jakou?

Nevědomí se snaží do jednoho balíčku nacpat velké množství žánrů. Je to sci-fi akční dobrodružný fantasy thriller, který podporuje i lásku. I když pro trochu otrlé romantiky a příznivce netradičních vztahů. Nevím, zda by nebylo lepší vydat se jinou cestou, protože tato s puncem zamilovanosti působí trochu násilně a neochvějná láska nedůvěřivě. Ovšem než rozlouskneme oříšek a zjistíme, co se za nevědomím skrývá (ať již se nám pravda bude zamlouvat či nikoliv), prožijeme mimo jiné i několik přestřelek a honiček ve stylu Hvězdných válek. Do bitvy se zapojí i samotný Darth Vader.

I když je schéma filmu trochu předvídatelné, v úvodní části se seznamujeme jak s hrdinou, tak s režisérovou vizí postapokalyptické budoucnosti a poté postupně zjišťujeme, že vše není takové, jak jsme si mysleli. Odhalení celé pravdy je, řekněme, nečekané. Velkolepá vizuální podívaná, VIP obsazení, podmanivý hudební doprovod a překvapivá odhalení, pokud si chcete užít na maximum vše, co Nevědomí nabízí, připlaťte si za lístek a zajděte si do opravdu kvalitního kina, nejlépe do IMAXU.

Někdo se vrhá do četby doslova po hlavě.

[singlepic id=3891 w=400 h=300 float=center]

„Nemáš čtvrťák?“

[singlepic id=3895 w=400 h=300 float=center]

Fotografie z cyklu: Nezapomenutelné východy slunce.

[singlepic id=3897 w=400 h=300 float=center]

0%

I když je schéma filmu trochu předvídatelné, v úvodní části se seznamujeme jak s hrdinou, tak s režisérovou vizí postapokalyptické budoucnosti a poté postupně zjišťujeme, že vše není takové, jak jsme si mysleli. Odhalení celé pravdy je, řekněme, nečekané. Velkolepá vizuální podívaná, VIP obsazení, podmanivý hudební doprovod a překvapivá odhalení, pokud si chcete užít na maximum vše, co Nevědomí nabízí, připlaťte si za lístek a zajděte si do opravdu kvalitního kina, nejlépe do IMAXU.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací