Zlomené město / Broken City – recenze

zlomene_mesto_plakatDluh vůči panu starostovi se může nevyplatit.  

 

Mezi soukromými detektivy jsou nejkvalifikovanější ti se zkušenostmi od policie. Zkušenost se ovšem nerovná úspěchu a spoustě štědrých klientů, jak to po sedmi letech na volné noze zjišťuje Billy Taggert (Mark Wahlberg). Pomocnou ruku s pořádnou finanční injekcí doprovázenou vlídným hlasem mu nabízí Nicholas Hostetler (Russell Crowe), starosta New Yorku, který se kvůli osobním důvodům bojí o své znovuzvolení. Vzhledem k příslibu peněz a staré známosti není co řešit, ale pokud se u Billyho spojí přílišné „šťourání“ se svědomím, může soukromé očko zaplakat.

Zlomené město je splněným snem milovníků noirových dobrodružství plných zdánlivě banálních zakázek gradujících v odhalení zákeřného spiknutí. Dějové zvraty odhadnete poměrně snadno, důležitá je opravdu praktická realizace. Na tváři Russella Crowea se vynikajícím způsobem prolínají různé podoby cílevědomého politika s laskavým výrazem pro své přátele a voliče, ale zároveň nesmlouvavou dravčí povahou vůči svým protivníkům. Síla Barryho Peppera, představitele Jacka Vallianta, vyzyvatele současného starosty, spočívá právě v tom, že on zase přesvědčivě ukazuje konzistenci chování a charakteru, neochotu být „chameleónem“.

Zbytek silných herců nacházíme spíš ve vedlejších rolích. Billy nemusí být úspěšný detektiv, ale aspoň si získal standardní příjemnou asistentku Katy (Alona Tal) a jako oficiální strážce spravedlnosti Carl Fairbanks padouchům neúprosně hrozí Jeffrey Wright. Na hraně se pohybuje přehnaně nepřístupná postava starostovy manželky (Catherine Zeta-Jones) a v neposlední řadě sám Billy…  Wahlberg si nemůže zjednat autoritu, když jeho detektiv má být, jak ostatní zdůrazňují, hodným katolickým hochem, který ovšem v případě krajní nespravedlnosti ztrácí sebekontrolu.

Pod nablýskaným povrchem má film postřehnutelné vady, především průměrný scénář, srdcebolný politicko-sociální konflikt a ve finále hektická smršť nezajímavých odhalení a neuvěřitelně těžkopádný vztah Billyho s jeho snoubenkou Natalii (Natalie Martinez). Intenzita vypravěčství to většinou zakryje.
 
 

S rozbitým oknem můžu snadněji čapnout zlosyna.

zlomene_mesto_foto_02
 
 

Dostat se k starostovi po vlastních je jednoduché. Na druhou stranu, vrátit se zdráv zpátky…

zlomene_mesto_foto_06
 
 

Na fotografii se nedívejte moc dlouho, chtějí mít soukromí.

zlomene_mesto_foto_15
 
 

0%

Pod nablýskaným povrchem má film postřehnutelné vady, především průměrný scénář, srdcebolný politicko-sociální konflikt a ve finále hektická smršť nezajímavých odhalení a neuvěřitelně těžkopádný vztah Billyho s jeho snoubenkou Natalii (Natalie Martinez). Intenzita vypravěčství to většinou zakryje.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací