Zambezia – recenze

[singlepic id=3886 w=200 h=200 float=left]Ráj pro všechny opeřence vás vítá, můžete přistát.

 

 

Až z Jižní Afriky do kin po celém světě míří Zambezia. Ptáte se, co to je? Je to legendární ptačí město, které patří všem ptákům. Tedy skoro všem. A jak se později ukáže, vyčleňovat někoho z party, se nemusí vždy vyplatit. Mladý sokol Kai žije se svým otcem na samotě, daleko od všeho a všech, jenže neposedný puberťák s modrým peřím touží po společnosti a zábavě. Proto se jednoho dne rozhodne tajemnou ptačí oázu vyhledat.

Zambezia nabízí poměrně jednoduchý příběh, který jsme už nesčetněkrát viděli a slyšeli v mnoha podobách. Mladý a podceňovaný přivandrovalec v sobě skrývá netušený talent a hrdinství a jen díky němu všechno dobře dopadne. Podstatné je, jestli se při cestování do cíle budeme nudit nebo ne. U malých dětí tento stav rozhodně nehrozí, protože se jim pestrobarevné a aktivitou tepající město bude bezesporu líbit. Několik desítek druhů ptáků tu poletuje, poskakuje a švitoří, a aby těch barev nebylo málo, sem tam se zajdou přebarvit do salonu krásy. Naopak temná stránka filmu, prezentovaná hladovým tříprstým ještěrem a jeho kumpány, trochu až přespříliš idealistickou a pastelkami vybarvenou vizi soužití uzemní. Závist, smutek, hlad a vystrnadění na okraj společnosti zkrátka nepřináší nic dobrého. Ale nikdy není pozdě chybu napravit.

Co se grafického zpracování týče, je značně rozporuplné. Film je roztomilý a i díky tomu si děti jednotlivé ptačí hrdiny oblíbí. Obrovská kukadla, nápadité ztvárnění obydlí i všechno ostatní. I třetí rozměr se docela povedl. Ten oceníme například při dlouhých a vyhlídkových letech krajinou. Ale když si vzpomenete na jiný animák, kde hráli hlavní roli ptáci – Soví strážci, budete mít bezesporu pocit, jako by se Zambezia vrátila v čase. Je tak trochu umělohmotná.

Zambezii si zajisté malí kluci i holčičky zamilují, protože se jim exotické a pestrobarevné dobrodružství podtržené vhodně vybraným hudebním doprovodem plné roztodivných ptáčků bude líbit. Ovšem práh průměrnosti pohádka nepřekročí, nemá čím. Zkrátka neurazí, ale ani nijak nenadchne.
 
 

Pozor, pozor, hlášení místního rozhlasu…

[singlepic id=3875 w=400 h=300 float=center]
 
 

Ale tati, ty to nechápeš! Já chci prostě žít a ne pořád sedět doma a opravovat plot.

[singlepic id=3882 w=400 h=300 float=center]
 
 

Jaký přeliv si dnes budete přát? Dáte přednost modré či zelené?

[singlepic id=3884 w=400 h=300 float=center]
 
 

0%

Zambezii si zajisté malí kluci i holčičky zamilují, protože se jim exotické a pestrobarevné dobrodružství podtržené vhodně vybraným hudebním doprovodem plné roztodivných ptáčků bude líbit. Ovšem práh průměrnosti pohádka nepřekročí, nemá čím. Zkrátka neurazí, ale ani nijak nenadchne.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací