Hluboko / Djúpið – recenze

[singlepic id=4030 w=200 h=200 float=left]Zkuste taky šest hodin plavat v oceánu, srabi!

 

Hluboko patří ke snímkům (a předloha k divadelním hrám), které vznikly jenom proto, aby zachytily jednu podivuhodnou, absolutně anomální epizodu. Událost, na jejímž začátku stála tragédie, ale ozvláštnil ji zázrak. Šestihodinová plavba rybáře Guðlaugura Friðþórssonara, známého zde jako Gulli (Ólafur Darri Ólafsson) udivila odbornou veřejnost a dodnes nebyla uspokojivě vysvětlena.

Samozřejmě by to měl být právě zápas o život, na nějž by se scénář měl co nejvíc soustředit, ale jako „boj“ to ironicky vypadá nejvíc až při dosažení břehu. Předtím Gulli neprožívá hrůzu, spíš poetiku temné noci a spřádá úvahy, co by udělal, kdyby dostal alespoň jeden další den života. V ty okamžiky to vůbec nepůsobí jako dlouhá odysea na souš a pravděpodobně je to i prostředek, jak nás co nejvíc ohromit konečným odhalením. Budiž, ona ta poetika není nijak špatná, jen kvůli ní přicházíme o demonstraci moci přírody – sílu vln a hrůzu z hloubky mají zřejmě suplovat obrazy někdejší probuzené sopky, v jejímž okolí může vyrůst takový „nezmar“ typu Gulliho. Upřít se však filmu nedá mocná hudba podtrhující neúprosnost osudu.

Extrémně zvláštní je pak poslední třetina snímku, kde nemohou nic pochopit ani odborníci, ani okolní obyvatelé ostrova, mezi nimiž se najednou pohybuje někdo, kdo by podle všeho již naživu být neměl. Pro onoho přeživšího to také není dvakrát přirozené. Může jen splnit to, co si předsevzal a utěšit rodinu jednoho ze svých zesnulých známých.

Herci jsou adekvátní a po technické stránce všechno drží na svém místě, takže možným problémem je sám obsah a efektivita uměleckého vyjádření, přičemž to první je atypické a to druhé kolísá. V masovém publiku nenalezne film moc fanoušků, ale ani nepřátel.
 
 

Jen jeden z nich o tom bude vyprávět.

[singlepic id=4031 w=400 h=300 float=center]
 
 

Zoufalec začne mluvit i s racky.

[singlepic id=4035 w=400 h=300 float=center]
 
 

„Osud Robinsona mě nečeká, my jsme všechny zdejší ostrovy osídlili.“

[singlepic id=4036 w=400 h=300 float=center]
 
 

0%

Herci jsou adekvátní a po technické stránce všechno drží na svém místě, takže možným problémem je sám obsah a efektivita uměleckého vyjádření, přičemž to první je atypické a to druhé kolísá. V masovém publiku nenalezne film moc fanoušků, ale ani nepřátel.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací