Iron Man 3 – recenze

[singlepic id=3821 w=200 h=200 float=left]Události v New Yorku vše nenávratně změnily.

 

 

Poprvé jsme se s Iron Manem setkali v roce 2008. Namyšlený a sebestředný Tony Stark (Robert Downey Jr.) dostal od života pořádnou facku a pro svoji záchranu musel pekelně potrápit svoji nagelovanou hlavičku. Tehdy vznikl předchůdce prvního legendárního červeno-žlutého obleku. Ještě otřesený Stark netušil, co vlastně stvořil. O dva roky později si síla obleku vybírá svoji daň a pyšný lev salonů dostává druhou facku. Ale za pomoci odkazu svého otce se vše podaří vyřešit. O další dva roky se s ním setkáváme potřetí. Tentokrát se ale ocitáme mimo jeho vyhraněné teritorium. Elitní skupinka Avengers ve složení Captain America, Hulk, Thor, Black Widow, Hawkeye a samozřejmě i náš Iron Man zachraňují svět před vesmírnou hrozbou.

Třetí film železné série nám velmi brzy dává zřetelně najevo, že poslední akce zanechala na duši a srdci Starka větší šrám, než by se mohlo zdát. Tony se uzavřel do sebe, do své dílny a straní se nejen světu, ale i své milované Pepper (Gwyneth Paltrow). Ale nebojte se, i když Iron Man dospěl a noci nejsou takové, na jaké byl zvyklý, čeká nás převážně nadupaná akční komedie.

Stojaté vody rozvíří netrpělivě očekávaný zlosyn Mandarin (Ben Kingsley) a jeho lidé. S touto složkou filmu si tvůrci opravdu pohráli a to jak po vizuální stránce, tak příběhové. Hlavní záporák a jeho poskokové, když dosáhnou bodu maximální výkonnosti, jsou opravdu smrtonosní a setkat se s nimi tváří v tvář byste rozhodně nechtěli. I když tato šance je zřejmě reálná pouze v komiksu či na plátně filmu. Kam až nás vyprávění zanese a co všechno nám odhalí je lehce řečeno nečekané a velmi překvapivé. I když hodně diváků a hlavně fanoušků se může cítit ošizeně a bědovat nad promarněnou příležitostí.Po plátně poletují kusy betonu, zbroje a sem tam se objeví i vánoční ozdoba.

Filmy o Iron Manovi vždy vynikaly svým smyslem pro humor, ale takovouto dávku smíchu nikdo rozhodně nečekal. Marně vzpomínám, u které komedie z poslední doby jsem se takto pobavila. Navíc je na první pohled jasné, že na financích se opravdu nešetřilo. Akční scény jsou vymazlené do detailů a gradují až k samotnému finále. Po plátně poletují kusy betonu, zbroje a sem tam se objeví i vánoční ozdoba. Zřejmě proto, abychom nezapomněli, že se děj odehrává těsně před příchodem Štědrého dne. Pamatujete si okamžik z traileru, kdy pasažéři vypadnou z letadla a přibližují se k zemi volným pádem? Tato scéna byla opravdu natáčena ve vzduchu s živými lidmi a vynutila si více než 500 reálných seskoků členů parašutistického týmu Red Bull. Pokud se obáváte přesycení a monotónnosti, nebojte, snímek nabízí i mnoho klidnějších sekvencí, které příjemně osvěží.

Co tedy o Iron Manovi 3 závěrem říci a neprozradit nic, co byste před návštěvou kina rozhodně nechtěli vědět? Film je vtipný, akční, neuvěřitelný a podbarvený perfektně sedícím hudební doprovodem. Rozhodně si zaslouží označení nejlepší díl série, i když některé momenty a odhalení přinejmenším zamrzí.

Stačilo několik štětců, trocha barvy a War Machine si  začne říkat Iron Patriot.

[singlepic id=3043 w=400 h=300 float=center]

„Zprava dobrý.“ „Zleva zlosyn.“

[singlepic id=3045 w=400 h=300 float=center]

I Iron Man si umí udělat pohodlí doma na gauči.

[singlepic id=3046 w=400 h=300 float=center]

0%

Co tedy o Iron Manovi 3 závěrem říci a neprozradit nic, co byste před návštěvou kina rozhodně nechtěli vědět? Film je vtipný, akční, neuvěřitelný a podbarvený perfektně sedícím hudební doprovodem. Rozhodně si zaslouží označení nejlepší díl série, i když některé momenty a odhalení přinejmenším zamrzí.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací