Neuvěřitelná dobrodružství Tada Stonese / Las aventuras de Tadeo Jones – recenze

[singlepic id=4088 w=200 h=200 float=left]Dobyvatelé digitální barvy.

 

Snili jste někdy o úspěších v nějakém oboru, ale nakonec se z vás stala karikatura vašich vzorů z dětských let? V mnoha ohledech takovou osobou je Tad Stones, v rodném Španělsku známý jako Tadeo Jones, úmyslně ve svých komiksech parodující dobrodruha s tváří Harrisona Forda. Aniž by si to uvědomoval (jelikož Indiana Jonese nezná), sám je frustrován nedostižením vlastního vzoru, světoznámého archeologa Maxa Mordona. Místo nalézání starých vzácností, jen občas zakopne o nějakou cetku, když pomáhá na stavbě jako prostý zedník. Až doposud tedy žil jako stín vlastního ideálu. Možná se něčemu přiučí na výpravě doprovázen krásnou Sárou, která také připomíná jistou nekonvenční archeoložku, tentokrát z videoher.

 Inu, Tadu Stonesovi by možná prospělo ještě víc cizího materiálu.

Barvotiskové hledání ztraceného města Inků vybízí nejlépe buďto k lehkému zesměšnění dětských dobrodružných příběhů, nebo k pokusu o ještě odlehčenější španělské odpovědi na belgického Tintina. Tad Stones si z obou možností vybírá něco – stává se čímsi jako Tintinem pro hodně malé caparty a poetice celosvětově známých trháků jen těžko odolává. Když už parazitujeme na Lucasfilm, řekli si určitě ve Španělsku, proč taky trochu nevyužít snadných referencí na Satr Wars? Vážně, kdo by před rokem 1980 řekl, že se prosté oznámení „Já jsem tvůj otec!“ stane jednou z nejvíc opakovaných hlášek pop-kultury? Inu, Tadu Stonesovi by možná prospělo ještě víc cizího materiálu, jelikož vynecháme-li slibný úvod před titulky, skoro každou použitou hlášku na začátku umíte předem odhadnout.

Proboha, dokonce i pouhá zmínka o jisté postavě vám takřka okamžitě napoví, jaká bude její konečná a skutečná role. Hned si budete připadat chytřejší… Předvídatelnost vykulminuje závěrečným soubojem s padouchem, kdy postavy většinou vykřikují jednoduchoučké fráze. Film si přitom věří až moc a v průběhu vlastního děje se snaží o humor tím stylem, že pro něj předkládá nové zdroje, jako květináče, do nichž hází semínka. Tadův pes Jeff, Sářin němý papoušek Balzoni, chamtivý průvodce Freddy, ti všichni touží být legrační a příležitostně snad i jsou, ale po většinu času jsou jenom tolerovatelní (vyjma jistého močení na nohu). Tad Stones je hlavně pořádnou koncentrací klišé, stejně jako jí je Rebelka nebo Zambezia. Přesto se asi na něj dá dívat s nejmenším odporem, ať už kvůli jeho sladce roztomilé grafice, či díky tomu, že ta jeho klišé jsou chytlavá. Dospělý si ho však užije zhruba ve stejné míře, jako by ho pobavily snímky ze světa Lega.
 
 

„Odvážnému štěstí přeje… Tak proto jsme věční smolaři…“

[singlepic id=4101 w=400 h=300 float=center]
 
 

Tomb Raider – edice k Valentýnu.

 [singlepic id=4097 w=400 h=300 float=center]
 
 

Já vím, že vy kyborgové jste vlastně mrzáci, ale vždyť máte dokonalejší protézy, než existují ve skutečnosti. Nemělo by vám to rozjasnit den?

 [singlepic id=4102 w=400 h=300 float=center]
 
 

0%

Tad Stones je hlavně pořádnou koncentrací klišé, stejně jako jí je Rebelka nebo Zambezia. Přesto se asi na něj dá dívat s nejmenším odporem, ať už kvůli jeho sladce roztomilé grafice, či díky tomu, že ta jeho klišé jsou chytlavá.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací