První 4DX kino v ČR zahajuje provoz, byli jsme u toho

[singlepic id=4269 w=120 h=120 float=left]4DX zážitek je tu, stojí to za to?

 

Multikino Cinema City Nový Smíchov nabízí od 23. května 2013 všem návštěvníkům možnost, zakoupit si vstupenky do 4DX sálu, který patří svojí kapacitou 172 míst k největším v Evropě. Speciálně upravené sedačky i celé hlediště mají za úkol prohloubit zážitek a vtáhnout vás do víru [singlepic id=4311 w=250 h=200 float=right]dění na plátně. Během projekce vybraného celovečerního filmu se sedačky pohybují všemi směry a nechybí ani voda, vzduch, vůně a světelné záblesky. 4DX efekty lze rozdělit do dvou kategorií, a to efekty sedadla (3DOF rotační pohyby, vibrace, vzduch za krk, vzduch na nohy, voda do obličeje, kopnutí do zad, kopnutí do hýždí, lechtání nohou, zadní reproduktory) a efekty v hledišti (vůně, mlha, vítr, světlo, bubliny, laser).

Jak jistě každého napadne, ne každý film má ty správné 4DX vlastnosti. Převod do speciálního formátu trvá 7 – 10 dní a celkově bylo dodnes upraveno 69 filmů. Na Novém Smíchově by během léta mělo být uvedeno přibližně 8 očekávaných titulů, například Podfukáři, Universita pro příšerky, Osamělý jezdec, Wolverin, pokračování Šmoulů nebo RED2.

[singlepic id=4310 w=250 h=200 float=left]A jaký je opravdový zážitek z 4DX technologie? Dnes jsme měli možnost poprvé usednout do speciálně upravené sedačky v 4DX sále u nás. Stojí to opravdu za to? Bude naše smysly atakovat zážitek, na který jen tak nezapomeneme? 4DX bezesporu prožitek z filmu okoření o další rozměr, ale nesedne každému. Obličej vám opravdu zvlaží krůpěje vody, kolem uší skučí vítr a sedačka vámi natřásá jako splašený býk na rodeu. K některým scénám sedí přidané efekty opravdu dokonale. Například když si Croodsovi shánějí snídani a uhání s větrem o závod před rozzlobenou prehistorickou slepicí, opravdu s nimi vybíráte zatáčky, skáčete z balvanu na balvan a brzdíte tvrdým úderem o skálu. Jindy zase máte pocit, že se sedačka natřásá jen proto, aby se neřeklo a něco se dělo. Což jsme mohli pozorovat při závěrečné bitvě v Iron Manovi 3, kdy sedačka vibrovala jako masážní křeslo na mince v nákupním centru, tudíž výsledný efekt tak trochu vyšuměl do prázdna. Je to podobné jako u 3D, někdy jste rádi, že máte plastikové brýle na nose a nemrzí vás zdražené vstupné a jindy si říkáte, že 2D by bohatě stačilo.

[singlepic id=4312 w=250 h=200 float=right]Uvažujete-li o návštěvě 4DX s dětmi, raději dvakrát promyslete, zda jsou na tento typ projekce dostatečně velcí a nemyslím tím teď datum narození, ale opravdu fyzické předpoklady. Malí návštěvníci, kteří nedosáhnou na podpěrky svýma nožičkama, nebudou mít dostatečnou oporu a sedačka by si pak s nimi mohla doslova dělat, co chtěla.

A na kolik nás nová atrakce v Cinema City Nový Smíchov přijde? Investice do jednoho kinosálu se pohybují v závratných výšinách, tudíž se dá předpokládat, že se to projeví i na ceně lístku. Vstupenka na 2D 4DX stojí 275 Kč a 3D 4DX dokonce 305 Kč. Děti, studenti i senioři mohou využít snížené vstupné. O své výhody nepřijdou ani členové věrnostního programu Cinema City Club.

Pokud dáváte přednost pevné půdě pod nohama a nepatříte k příznivcům jízdy na horské dráze, rozhodně nebudete výskat radostí. Jak jeden starší pán vtipně podotknul: „Tohle je pro ty mladý, tak do 25 let. Pro mě už ne.“ Ovšem zkoušíte-li rádi něco nového a líbí se vám, když jsou všechny vaše smysly plně zaměstnány, přijdete si na své.

[singlepic id=4313 w=600 h=400 float=center]

(foto: cervenykoberec.cz)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací