Rychle a zběsile 6 / Fast and the Furious 6 – recenze

[singlepic id=3923 w=200 h=200 float=left]Je to pták, je to Superman? Ne, je to Vin Diesel!

 

Stýskalo se vám po Dominicu Torettovi (Vin Diesel), Luku Hobbsovi (Dwayne Johnson), Brianu O’Connerovi (Paul Walker), rychlé jízdě, naleštěných kárách a sexy holkách v sukýnkách proklatě krátkých? Ti všichni i zbytek party jsou letos zpět v šestém pokračování Rychle a zběsile. Na režisérské křeslo si již počtvrté a zdá se i naposledy, sedl Justin Lin, který sérii vdechl energii, elán i jedinečné kouzlo a je to znát i tentokrát. Poslední pokračování se velmi inspirovalo pátým filmem, jen ještě trochu více přitlačilo na pilu a vše se snaží dotáhnout do krajností.

Rychle a zběsile 6 navazuje na děj čtyřky a pětky, proto je dobré (ale není to vyloženě nutné) mít alespoň povědomí o tom, co se tehdy dělo. Jak již trailer a „potitulkovka“ v posledním pokračování jasně naznačily, vše se bude točit kolem nečekaně přeživší Letty Ortiz (Michelle Rodriguez). Tudíž tentokrát se bojuje za rodinu a za svobodu. Proč taky ne, minule si nahrabali dost. Záporák Shaw (Luke Evans), tak na vlastní kůži zjistí, že s některými hráči není radno se pouštět do křížku.

Toretto se prakticky před očima mění v Supermana, který sviští vzduchem.

Od začátku do konce z více jak dvě hodiny dlouhého filmu se na nás z plátna hrne zběsilá jízda, neuvěřitelná akce, přestřelky, honičky, odhalená kůže a sem tam i nějaký ten přeražený nos. Už zase! O tom, že fyzikální zákony v této sérii nefungují, jak by měly, už víme. Pochybuji, že by někdo uprostřed bezhlavého úprku krajinou měl čas myslet na logiku a pravděpodobnost, ale i tak by se neměla překračovat určitá hranice. Když se nám Toretto prakticky před očima mění v Supermana, který sviští vzduchem, uzvedne vzdáleného příbuzného Hulka a je i odolný proti ohni, tak už to nevypadá mužně a cool, ale spíše vtipně.

I pokud nepatříte k vyznavačům hip-hopu, rapu a podobných stylů, musíte uznat, že sem se tyto rytmy perfektně hodí a dokonale podbarvují dění na plátně. Nespoutanou párty na čtyřech kolech trochu brzdí řešení starých sporů, dumání nad minulostí a krkolomná a bezvýznamná řešení některých nastolených situací. Například Brian se vydá na osobní misi, která je sice „extrémně nebezpečná“, ale jinak úplně zbytečná.

O zrychlený tep se tentokrát postarají nejen luxusní vymazlená autíčka a slečinky, ale i tak trochu jiná vozítka. Uděláme si mini exkurzi jak do vozového parku temnějšího já Bruce Wayna, tak do řad těžké vojenské techniky.

Zkrátka, Rychle a zběsile 6 do toho šlape, co se dá, až ztrácí povědomí o tom, že vše má své meze. Říká se, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala, ale pokud se místo „wow“ dostaví smích, asi se všechno nepovedlo tak, jak mělo. I když má šestka své mouchy, musí se jí nechat, že i přes několik absurdit a lehce natahovaných scén pobaví a o to tu jde.

Kdo si hraje, nezlobí? Zde vidíte výjimku, která potvrzuje pravidlo.

[singlepic id=3327 w=400 h=300 float=center]

 Takto vypadá téměř dokonalá rodinná idylka.

[singlepic id=3324 w=400 h=300 float=center]

 Když vás přestane bavit jezdit, můžete se naučit létat.

[singlepic id=3323 w=400 h=300 float=center]

75%

Rychle a zběsile 6 / Fast & Furious 6

Zkrátka, Rychle a zběsile 6 do toho šlape, co se dá, až ztrácí povědomí o tom, že vše má své meze. Říká se, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala, ale pokud se místo „wow“ dostaví smích, asi se všechno nepovedlo tak, jak mělo. I když má šestka své mouchy, musí se jí nechat, že i přes několik absurdit a lehce natahovaných scén pobaví a o to tu jde.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací