Robin Hood – recenze

„Kdo jste?“ „My jsme ti s kápí!“
 
 
Robin Hood se dočkal nového kabátku. Ridley Scott vzal Gladiátora a šoupl ho do Sherwoodského lesa.

Pokuste se zapomenout na všechna dosavadní zpracování, která jste viděli. Čeká Vás naprosto něco jiného. Ale i tak by podle mě měl být Robin Hood chlap s pověstnou šibalskou jiskrou v oku. Russell Crowe chlap je, ale jiskru během putování někdy ztratil. Když se řekne Robin Hood a vynechám-li všechna historická fakta, která jsou stejně v každém zpracování vyprávěna jinak, okamžitě mi na mysl přijdou dvě věci: neomylný lučištník; bohatým bral a chudým dával. Oběma dvěma činnostem se současný Robin ve filmu moc nevěnoval. V úvodní sekvenci si sice párkrát vystřelil, ale jinak bych opravdu nepřišla na to, že to byla jeho doména. Jen poslední. „efektní“ záběr asi něco naznačoval.

Celkově na mě působil Robin Longstride nadutým a lenivým dojmem. Že bych si k němu vybudovala během filmu nějaký velmi kladný vztah a fandila mu, říct opravdu nemohu.

Cca první třetina je poměrně dobrá, u té druhé (a kousek) jsem si málem ukousala nehty nudou a o zbývající části bych snad ani raději nemluvila. Akce nebyla až tak katastrofická, byla tak nějak klasicky technicky dobrá, ale příšerně nemastná/neslaná. Navíc na mě působila, jako kdyby Ridley Scott oprášil pár záběrů z Gladiátora. Perlička k vrcholné bojové sekvenci. Představte si Lady Marion (Cate Blanchett) s mini dětskou jízdou na ponících, která spěchá na pomoc udatným bojovníkům. Připadá Vám to jako absurdní podívaná? Bohužel, toto se na plátně opravdu děje.

Nejlepší je, že na konci filmu se nám z našeho Robina Longstrida a Robina Loxleya stane bez řádného vysvětlení Robin Hood (pokud budete dávat hodně velký pozor a máte základní znalosti angličtiny, naleznete ve filmu, ale i v této recenzi, malou narážku).

Film má i nějaká ta pozitiva. Co se týče samotné vizuální stránky, je naprosto realisticky úžasná. Kostýmy, kulisy, špína. I když zatím nemáme technologii, která by Vám zprostředkovala pachy, zde je téměř cítíte. Takto nějak to tehdy opravdu vypadalo. Vše je podáno naturalisticky a bez příkras.

Kdybych měla tento film nějak ve zkratce charakterizovat, napsala bych asi toto: Nový Robin Hood je sice realistické, ale nudně pojaté úvodní slovo o životě legendy ze Sherwoodského lesa.
 

Těchto záběrů si ve filmu moc neužijete.


 

Manželská projížďka po panství? Proč ne, pokud manželka hezky poprosí.


 

Jsme v klidu. Víte proč? Děti na ponících nám kryjí záda.


 

40%

Robin Hood

Nový Robin Hood je sice realistické, ale nudně pojaté úvodní slovo o životě legendy ze Sherwoodského lesa.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací