Univerzita pro příšerky / Monsters University – recenze

[singlepic id=4066 w=200 h=200 float=left]Mají děti už strach z „vejšek“?

 

 

Někdejší Příšerky s.r.o. nám vysvětlily, proč by nestvůrné bytůstky měly po nocích děsit malé človíčky – vyrábějí tak elektřinu! Od té doby neměly skutečné dětí oblíbenější noční bubáky než malého zeleného kyklopa Mikea Wazowskiho a chlupatého rohatce Jamese P. Sullivana. Jejich pixarovský hit si zahrál s ironií, že právě příšerky nejvíc rozrušila možná přítomnost lidského prcka mezi nimi. Předpokračování si bere na paškál samotné řemeslo strašení a rodící se přátelství ústřední dvojice.

Mike a Sulley se v zájmu své budoucí kariéry musí spojit s partou outsiderů.Hned zkraje musím říct, že tento druh příběhu vyzdvihuje potíže, jež originál příliš nezatěžovaly. Jmenovitě – svět bubáků pro nás není nijak zvlášť zajímavý. Tedy přestane jím být ve chvíli, kdy si zvykneme na davy kreslených zrůdiček, jejichž většina je navržena tak, aby drobotinu rozdováděla, nikoliv skutečně děsila. Pokud vůbec aspoň ona začne prahnout po nových plyšácích. Mike a Sulley se v zájmu své budoucí kariéry musí spojit s partou outsiderů, z jejichž trapnosti si film snaží dělat legraci… Bez velkého úspěchu, jelikož jsou právě tak trapní a vtipy tak otřepané, že to záhy ztratí šťávu. Záporáci, ať už známí, nebo noví, s klaďasy soupeří způsobem, který nikdy nepůsobí „seriózně“. Je to asi dáno koncentrací příběhu čistě na osobní problémy hrdinů bez přesahu k tomu, co se děje mimo ně.

Naštěstí jsou Mike a Sulley schopni unést osobní příběh o tom, jak se ze zdánlivých spojenců stávají rivalové a rozdílní lidé donuceni ke spolupráci se mění v nerozlučné kolegy. I kdyby stokrát platilo, jak je cesta zajímavější než její cíl, Univerzita patří k výjimkám z tohoto pravidla a, uvědomíme-li si, že jde o prequel, podařilo se jí v závěru překvapit. Jistě, za cenu nezanedbatelného zpochybnění dosavadního snažení obou protagonistů napravit svoje protikladné vady. Už tak byla dějová linka odvislá od iluzi dějových zvratů, ve skutečnosti momentálních potřeb scénáře. Je ovšem nutné uznat inovaci v některých originálních taškařicích – nezapomenutelnou epizodou je například výprava v knihovně.

Monstrům na koleji se dá připočíst k dobru také to, jak jsou bezproblémově napasovány na pozdější situaci, v níž jsme Mikea a Sulleyho poznali a filmy mohou být navíc sledovány v libovolném pořadí.

Maskot je hezčí než studenti.

[singlepic id=4068 w=400 h=300 float=center]

Čím víc vypadáš jak člověk, tím temnější musíš mít vizáž.

[singlepic id=4072 w=400 h=300 float=center]

„Na strop s ním!“

[singlepic id=4074 w=400 h=300 float=center]

 

0%

Monstrům na koleji se dá připočíst k dobru také to, jak jsou bezproblémově napasovány na pozdější situaci, v níž jsme Mikea a Sulleyho poznali a filmy mohou být navíc sledovány v libovolném pořadí.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací