Světová válka Z / World War Z – recenze

[singlepic id=4623 w=200 h=200 float=left]Co takto vypustit do boje Babicu? Třeba to nakonec vyhrajeme.

 

Máte rádi zombíky? Sledovat je z pohodlí gauče nebo o nich číst na stránkách knih je zajisté velmi zábavné, ale co kdybyste se s nimi setkali tváří v tvář? Jak byste se zachovali? Přežili byste, nebo byste se pár vteřin po prvním kontaktu nedobrovolně přidali na jejich stranu?

Cvakající zuby a šílený výraz v očích se vám vryje do paměti.

Světová válka Z, kterou natočil režisér Marc Forster (Hledání Země – Nezemě, Quantum of Solace, Kazatel Kalašnikov) na základě populárního hororového románu spisovatele Maxe Brookse, přivádí na plátno hordy věčně hladových nemrtvých. Kombinace nových moderních technologií a stovek dokonale nalíčených statistů umožnila zrod opravdu nelítostného nepřítele. Matka se nezdráhá zakousnout se do vlastního potomka, kolega požírá kolegu a vlastnosti jako pud sebezáchovy nebo svědomí jsou jen prázdné pojmy. Zombíci se neúprosně ženou za potravou i za cenu vlastní zkázy, prorážejí hlavou sklo, lezou přes sebe jako po žebříku a krmí se jako smečka divokých psů. Pohled na ně nikdy nezačne nudit. Každý je jiný, každý byl pokousán jinak a každý má své charakteristické znaky. Cvakající zuby a šílený výraz v očích se vám vryje do paměti.

Ale jak to všechno začalo? To je otázka, na kterou hledá odpověď Gerry Lane (Brad Pitt), bývalý pracovník organizace OSN. Seznamujeme se s ním jako s otcem a milujícím manželem, který připravuje svým třem holkám lívance k snídani a netouží po ničem jiném, než klidném rodinném životě. Rutinní cesta autem ovšem vše otočí vzhůru nohama. Výbuchy, zběsilý útěk lidí a poletující helikoptéry nikdy nevěstí nic dobrého. Následný sled jednotlivých scének z pohledu hlavní postavy má jediný cíl, ochránit rodinu.

Hrubou představu o tom, kdo 100% přežije, kdo to má na kahánku a kdo už je předem odepsaný, si každý bezesporu udělá hned na začátku. Ovšem rychlost a způsob odchodu některých poměrně klíčových postav překvapí. Což se i trochu podepisuje na vyznění snímku. I přesto, že je celková atmosféru výborná, nechybí ani několik lekaček a Pitt je ve své roli úžasný, stává se z něho postupem času hrdina, který má víc štěstí než rozumu, což má za následek pouze jedno – úbytek napětí.

Po zhlédnutí série bannerů, na kterých jsme mohli spatřit zničený Berlín, Řím, Paříž, Mexico City a další metropole, se dalo očekávat, že se s filmem vydáme na malou cestu kolem světa, kdy budeme s hrůzou pozorovat zdevastovaná města plná digitálních i hraných zombií a pátrat po pacientovi nula (první nakažený). Po něm se sice pídit budeme, ale až taková epická výprava to zase nebude. Až na jedno nejmenované město, spíše prolézáme pouze poloopuštěné základny a výzkumné ústavy.

Světová válka Z překypuje ambicemi a pokládá spoustu zajímavých otázek. Velkolepost se ovšem pomalu vytrácí, až se postupně dopracujeme k poměrně komornímu závěru, který zanechá na jazyku podivnou pachuť. A jak je to s odpověďmi? Nu, počkejte si na film, budete překvapeni.

Než se vydáte přes chodbu, nezapomeňte se rozhlédnout na obě strany.

[singlepic id=4525 w=400 h=300 float=center]

Před Bradem žádný sirotek neuteče.

[singlepic id=4526 w=400 h=300 float=center]

Co je nebezpečnější? Hladový zombík nebo lidská hloupost?

[singlepic id=4531 w=400 h=300 float=center]

0%

Světová válka Z překypuje ambicemi a pokládá spoustu zajímavých otázek. Velkolepost se ovšem pomalu vytrácí, až se postupně dopracujeme k poměrně komornímu závěru, který zanechá na jazyku podivnou pachuť.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací