Já, padouch 2 / Despicable Me 2 – recenze

[singlepic id=4622 w=200 h=200 float=left]Ohlašujte své zbraně vždy poté, až z nich vystřelíte.

 

 

Bývalý zloduch z povolání Gru je po třech letech zpět a předvede nám svoji druhou tvář. Z megalomana, který chtěl ukrást Měsíc, se stává táta na plný úvazek, jež musí svoje adoptované dcerky Margo, Edith a Agnes nejen uživit, ale i ochránit před zklamáním i za cenu vlastního ponížení.

Jak již trailer napověděl, Gru bude tentokrát přemlouván k tomu, aby kopal na druhé straně barikády, než byl zvyklý. Tajemný ničema totiž touží ovládnout svět prostřednictvím nebezpečné látky PX-41 a kdo jiný než bývalý zločinec by se mu měl nejsnáze dostat na kobylku?

Já, padouch 2 se bohužel nevyhnul problémům, se kterými se dvojky často potýkají. Originální nápad a svěžest prvních dílů se vytrácí a dostáváme jen staré známé s bleděmodrou polevou. I tentokrát tu máme porovnání sil a důvtipu dvou padouchů (i když jeden z nich je již napravený). Pokud si ještě vzpomínáte na Vektora, který se honosil oranžovou teplákovou soupravou, ohromným arzenálem prapodivných zbraní a sloganem, že vektor je veličina, která má velikost a směr, budete z letošního hlavního vypaseného záporáka rozčarováni. Ten se sice může pochlubit mnoha centimetry kolem pasu, uměním omámit něžné pohlaví a velkým cílem, ale jeho důvtip a poplašné zařízení je k smíchu. Zkrátka Vektorovi nesahá ani po kotníky.

Mimoňové hrají golf, starají se o domácnost a dokáží uspat i neposednou drobotinu.

Na rozdíl od prvního snímku dostávají větší prostor Gruovi pomocníci. Mimoňové hrají golf, starají se o domácnost, jsou silnou posilou dobrovolného hasičského sboru a dokáží uspat i neposednou drobotinu. Bohužel ale díky jejich celosvětové slávě a mediálnímu humbuku kolem nich, velkou část jejich bláznivých eskapád a humorných vložek již známe z trailerů a mnoha videí, která kolují po internetu. I tak opět pobaví, i když mechanické střídání lidských hrdinů se žluťásky může časem lehce unavovat. Hlavně si nenechte ujít jejich opravdu povedený závěr a to jak těsně před, tak i během titulků.

Silnou stránkou filmu je roztomilá animace a zejména třetí rozměr, který je stejně povedený, jako u jedničky.  Já, padouch 2 se vás nesnaží pouze vtáhnout do jeho barvitého prostředí, ale valí se na nás i z plátna přímo mezi sedačky. Tentokrát si připlatit a otravovat se s brýlemi na nose se opravdu vyplatí.

Pouze oprášený koncept jedničky naroubovaný na nový, stejně jednoduchý příběh zkrátka nestačí na téměř bezchybný zážitek, který nám poskytl první Já, padouch. I tak dvojka pobaví, jen to není taková bomba jako před třemi lety.

Polední přestávka v podání Mimoňů je prostě stylová.

[singlepic id=4499 w=400 h=300 float=center]

Dávejte si na mě pozor, ovládám bojové umění, které kombinuje džiu-džitsu, krav maga, aztéckou bojovou taktiku a trsání.

[singlepic id=4502 w=400 h=300 float=center]

Roztomilá Agnes proniká do tajů dospělých. Nebo ne?

[singlepic id=4519 w=400 h=300 float=center]

0%

Pouze oprášený koncept jedničky naroubovaný na nový, stejně jednoduchý příběh zkrátka nestačí na téměř bezchybný zážitek, který nám poskytl první Já, padouch. I tak dvojka pobaví, jen to není taková bomba jako před třemi lety.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací