Wolverinovo smrtelné dobrodružství v Japonsku – preview

[singlepic id=2968 w=120 h=120 float=left]Pařáty rosomákovy narazí na důstojného soupeře!

 

Hugh Jackman měl ve svých posledních filmech zvláštní nápady. Třeba se spolu s malým synkem stal trenérem na zápasech robotů – věřte mi, vypadalo to lépe, než to zní. Nedávno se také vydal zahájit povstání v Paříži a ještě si u toho zpíval. Nikdo nepopírá jeho zápal pro takové úlohy, ale nemůžeme mu dovolit, aby se dlouho vyhýbal povinnosti znovuoživovat nejcharismatičtějšího mutanta všech komiksů. Od roku 2000 natolik splynul s Wolverinem, že ho skoro nejde nahradit, na rozdíl od Supermana, Batmana, či Spider-Mana nebo dalších členů týmu profesora Xaviera. S nimi se ukázal ve třech kolektivních filmech a jeho výjimečné postavě byl věnován snímek Wolverine začí…, chci říct X-Men Origins: Wolverine.

Plánovaná série spin-offů zřejmě skončila tímto prvním dílem. Další film měl původně navazovat příběhem o původu Magneta, ale jeho scénář byl nakonec zčásti použit pro prequel/reboot X-Men: První třída. Navzdory kvalitám mladých (a neklidných) mutantů, dostali ode mně nezanedbatelné mínus, jelikož Logan alias Wolverine zde obdržel akorát malé cameo. To by neznamenalo, že by si studio nebylo vědomo jeho popularity. Takže kromě X-Men: Days of Future Past nás čeká minimálně ještě jeden film věnovaný válečníkovi s extrémní regenerativní schopností a drápy z adamantia.

[singlepic id=4769 w=600 h=640 float=center]

 

Hugh Jackman musí Wolverina nesnášet

„Kompletně odlišný x-menovský film“ tak představuje Wolverinův představitel šestý snímek s prostým názvem The Wolverine, v němž si hrdinu zahraje. Už po titulkách „Origins“ jsme viděli nesmrtelného „rosomáka“ popíjet v japonském baru. To je velká země plná slovutných válečníků, případně zabijáků, kteří dokáží udělat elitní bojový tým klidně i z party želv. Ostatně Želvy Ninja jsou tak trochu parodií některých děl Franka Millera, jenž rád vypráví o Japonsku, když zrovna neuráží Irán. On právě začátkem 80. let vyprávěl sérii, v níž se západní superhrdina dostal do Země vycházejícího slunce a i se svou schopností měl co dělat, aby si uchoval zdravou kůži. Dějově se ovšem novinka bude odehrávat až po X-Men: Poslední vzdor.

[singlepic id=4046 w=230 h=200 float=right]“Japonském příběh toho má tolik do sebe,“ říká Jackman. „Miluji představu té anarchické postavy, outsidera, jak se ocitla v tomhle světě – vidím to i esteticky – plném cti, tradice a svých zvyků a teď je v něm někdo, kdo je proti tomu všemu a snaží se prorazit svou cestu. Také se mi líbila představa samurajů. V komiksu nakopou Wolverinovi zadek samurajové. Ani to nejsou mutanti. To ho nejdřív šokuje.“

Věřím, že Hugh Jackman není ani masochista, ani sadista vůči Wolverinovi. Je hezké, když podobného hrdinu představuje fanoušek, který se už nemůže dočkat, až sám předvede své oblíbené momenty z komiksů.

Musíme si však ujasnit, proč se Logan vůbec vypraví do Japonska. Podle všeho cítí depresi z vlastní nesmrtelnosti. Všichni kolem něj umírají a v životě se mu hromadí bolest, zkrátka prožívá to, čím se my „ubozí smrtelníci“ utěšujeme, když nás přepadne nesplnitelná touha po překonání naší vlastní smrti. Zkrátka, Wolverine se izoluje, ale k sobě si ho nechá přivolat starý známý, jenž mu dluží a nabídne mu neocenitelnou službu – vrácení možnosti zemřít.

 

Téma věčnosti dominuje prvnímu americkému i mezinárodnímu traileru

 

Takže Wolverine prostě podstoupí malý lékařský zákrok a odkráčí domů? Soudě dle trailerů to tak nevypadá. Dokonce i Japonci totiž mají své padouchy a superpadouchy a Logan se dostal na území bosse Yakuzy jménem Shingen Yashida v podání Hirojuki Sanady (Válka samurajů, Poslední samuraj, Bílá hraběnka, 47 Ronin). Největší komplikace Wolverinovi a někdy i svému taťkovi vlastně připraví Shingenovy děti.

[singlepic id=4771 w=230 h=250 float=right]Dcerka Mariko se jako správná ratolest zločince má provdat za prohnilého a zkorumpovaného muže – v tomto případě ministra spravedlnosti Noburo Moriho (Brian Tee), ale nemůže si pomoci, než aby se nezamilovala do svého nového ochránce Wolverina. Doufám, že spolu neskončí, jinak by si fanynky Hugh Jackmana mohly pořídit vlastní adamantiové drápy a zle jí ublížit… Mariko hraje Tao Okamoto, jež v celovečerním filmu vystupuje poprvé. Zatím se věnovala hlavně modelingu a vystupování pro návrhářskou společnost Ralph Lauren Corporation.

S Shingenovým synkem už taková legrace nebude. Ledaže by musel sdělit otci novinku, která by se mu moc nelíbila… I když, ve světě X-Menů je, pravda, někdy horší být mutantem než homosexuálem. Kenuichio Harada  nejenže je bossovým levobočkem, on se navíc ještě musí od svých vrstevníků odlišovat superschopností. Generuje totiž tachyony! Jeho nejchytřejším využitím je energetické posílení vlastní katany, čímž se z něj stává Stříbrný samuraj (zkráceně SS), bojovník se zbraní schopnou přeseknout takřka cokoliv. Wolverinovi se tak postaví vskutku důstojný soupeř. Hraje jej americký herec korejského původu Will Yun Lee. Kromě jiných rolí chtěl v bondovce Dnes neumírej dobýt Jižní Koreu obřím zrcadlem a v Elektře byl synem mistra vražednické organizace Ruka… No jo, když jste Asiat v komiksových filmech, nemůžete počítat s různorodostí. Tento rok jej uvidíme také ve 3D tanečním romantickém snímku Make Your Move.

 

A nyní superpadouch „SS“ v nepřehlédnutelných záběrech!

 

Tolik k těm obyčejným samurajům, co můžou Wolverinovi nakopat řiť…

[singlepic id=4047 w=230 h=200 float=right]Asi jste si v trailerech všimli i dvou pěkně bojovných ženských, z nichž ani jedna není Tao/Mariko. Zvláště dlouhatánský jazýček by byl docela svůdný, kdyby tolik neděsil. Ten, milí přátelé, vychází z úst Zmije (Viper), východoevropská nepřítelkyně amerických superhrdinů. Studená válka možná skončila, nemilosrdné ženy však na nepřátelství nezapomínají. Zmiji, ač imunní vůči jedům, není asi těžké „otrávit“. Stará známá z Wolverinovy minulosti se vrací a podle zákulisních informací jej považuje za svou lovnou zvěř…

Hadí kůži dostala ruská herečka Světlana Chodčenková, známá především ve svojí vlasti jak z televize, tak z kina. Dlouho se nepodívala dál než do Polska, kde také nezapřela svůj původ, jelikož se zde dostala do dramatu Malá Moskva. Rusku také hrála ve vedlejší úloze slavného špionážního příběhu Jeden musí z kola ven podle knihy Johna le Carrého.

Naopak alespoň oficiálně na Wolverinově straně stojí Yukio bojovnice podle slov režiséra „jako vystřižená z anime“. Stejně jako Mariko dostala začínající hereckou tvář. Modelka Rila Fukušima (musím se bránit touze po nevhodných vtípcích) se zatím objevila pouze v krátkometrážním filmu Karma: A Very Twisted Love Story…

Doufejme, že se méně zkušené holky alespoň hezky servou a ta zkušenější dostane naopak víc prostoru.

[singlepic id=4773 w=600 h=600 float=center]

 

Zkušenosti, tedy pokud jde o superhrdiny, nemá ani James Mangold, režisér, jenž se na plátno vrací skoro pravidelně každé dva roky. V roce 1995 debutoval romantickým filmem Tlouštík, Sylvestera Stallona komandoval v Zemi policajtů a s Hughem Jackamanem poprvé spolupracoval v dalším zamilovaném příběhu – pseudo sci-fi Kate a Leopold. O psychologické drama nebylo nouze ani v dílech jako Narušení či Walk the Line. Nejpodobnější Wolverinovi by mohl být western 3:10 Vlak do Yumy a akční komedie Zatím spolu, zatím živi.

Scénář mají na svědomí tři muži (nechci sýčkovat, ale považuji to za špatné znamení) – Christopher McQuarrie (Obvyklí podezřelí, X-Men (neuveden), Jack Reacher: Poslední výstřel (také režie), Jack a obři), Mark Bomback (Posedlost, Total Recall (2012)) a Scott Frank (Znovu po smrti, Zakázané ovoce, Minority Report).

Na cestu do Japonska vyrazíme s Wolverinem 25. července 2013.

 

Pokloňte se! Sám mistr vás zve na finální trailer!

 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací