Liberace! / Behind the Candelabra – recenze

[singlepic id=4728 w=200 h=200 float=left]Klavírní a herecký koncert, na který se jen tak nezapomene.

 

 

Tak tohle bylo o fous. Do (nejen) českých kin míří díla diskutabilní kvality a ty filmy, které by si to skutečně zasloužily, mnohdy proklouznou větší pozornosti a zamíří rovnou na obrazovky televizorů či na DVD a Blu-ray nosiče. Liberace, který vznikl v produkci HBO Films, měl štěstí a rozhodnutí režiséra Stevena Soderbergha neuvádět snímek v kinech bylo na poslední chvíli zvráceno a my si tak můžeme opulentnost klavírního mistra vychutnat na velkém plátně.

Film Liberace není jen tak obyčejným dílem. Životopisné romantické hudební drama vzniklo na základě autobiografické knihy, kterou napsal Scott Thorson s novinářem Alexem Thorleifsonem. Prvotřídní scénárista Richard LaGravenese a úžasný režisér Steven Soderbergh nás tak vezmou na opulentní výpravu do Las Vegas 70. a 80. let minulého století, kde budeme moci sledovat láskyplné vzplanutí, vážný vztah i dramatický rozchod dvou mužů. Klavírní virtuóz a extravagantní star Valentino Liberace (Michael Douglas) a naivní šestnáctiletý mladíček Scott Thorston (Matt Damon) prožili nejen ve světle reflektorů, ale i ve stínu honosných vil něco, na co ani jeden z nich nadosmrti nezapomene.

Všemu vévodí excelentní herecký výkon Michaela Douglase a Matta Damona.

Snímek sice bez dvou minut čítá celé dvě hodiny, nenaleznou se v něm však výrazně nudné chvíle. Během tohoto vyhraněného času postupně sledujeme nejprve neohrabané oťukávání a poté i velké pobláznění mladíka a ostříleného baviče. Vše pokazí, jak už to tak bývá, drogy. I když se jedná o životopisný snímek končící smrtí hlavního hrdiny, je Liberace velice zábavná podívaná. Téměř v dokonalém poměru jsou nám servírovány romantické, dramatické i humorné momenty. Film se nebojí ani vtipných gagů na téma homosexualita či plastické operace. Všemu ovšem vévodí excelentní herecký výkon Michaela Douglase a Matta Damona i dechberoucí hudební doprovod jak jinak než v Liberaceho režii.

Nejen Douglas, ale i Damon a ostatní herci strávili pěknou řádku hodin v péči maskérů. Především ústřední duo projde během filmu několika proměnami. Za zmínku stojí i hromada jedinečných a propracovaných kostýmů. Návrhářka Ellen Mirojnick se musela pěkně otáčet, protože každý z hlavních aktérů oblékne na šedesát různých úborů. Oslnivý třpyt některých rób by strčil do kapsy i Edwarda Cullena opalujícího se na pláži.

Pokud se obáváte, že životopisný snímek musí být pouze šeď a nuda, jste na omylu. Liberace je energické dílo, které pobaví, rozpláče i udiví. Pokud se pídíte po dobrém snímku, který rozhodně stojí za to vidět, právě jste ho našli.

Nejen ženy, ale i muži milují drahé šperky.

[singlepic id=4732 w=400 h=300 float=center]

Showman a klavírní virtuóz v akci.

[singlepic id=4736 w=400 h=300 float=center]

Co by to bylo za plastického chirurga, který by nepropagoval vlastní práci.

[singlepic id=4880 w=400 h=300 float=center]

0%

Pokud se obáváte, že životopisný snímek musí být pouze šeď a nuda, jste na omylu. Liberace je energické dílo, které pobaví, rozpláče i udiví. Pokud se pídíte po dobrém snímku, který rozhodně stojí za to vidět, právě jste ho našli.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací